FOTO Lecţie despre cum construim împreună o comunitate: cu o grădină de zarzavat, într-o staţie de tramvai! Model „patentat“ la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădina urbană de zarzavaturi din cluj FOTo: Florina Pop
Grădina urbană de zarzavaturi din cluj FOTo: Florina Pop

Grădina de zarzavaturi pe care un grup de prieteni din Cluj au amenajat-o, după model londonez, într-o staţie de tramvai creşte. Exemplarele de floarea-soarelui ajung la genunchi, iar cele de fasole se caţără pe botele (n.r. pari de lemn) împlântate special în acest scop. Frunzele de varză sunt mai mari decât o palmă întinsă, iar salata e numai bună de cules.

În luna Florilor, mai mulţi prieteni din cartierul clujean Mănăştur, cel mai mare din oraş, s-au adunat şi au construit o mică grădină de zarzavat.

Au pus fie răsaduri, fie seminte de roşii, fasole agăţătoare, ceapă şi cartofi în saci de pământ, varză, dovlecei, dar şi condimente - busuioc, mentă. Nu au uitat de holbură pentru culoare şi de trifoi.

După o lună şi jumătate, răsadurile s-au înălţat, varza are frunze mai mari decât palma, iar salata e numai bună de cules.

Cei care au iniţiat acest proiect - sociologul Adela Fofiu, economistul Dan Sânpetreanu (managerul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj) şi arhitectul Gelu Puşcaş - au amenajat şi un panou pe măsura grădinii în care şi-au explicat demersul lor, dar în care îi sfătuiesc pe oameni să aibă mai multă grijă de comunitatea lor.

Ei au pus un mic material intitulat „Cum să construim împreună o comunitate“ – o mică lecţie de simţ civic - prin care îi sfătuiesc pe oameni să închidă televizorul, să iasă din casă, să îşi cunoască vecinii, să planteze flori, să folosescă biblioteca, să grădinăreşti cu ceilalţi, să dansezi în stradă, să asculţi înainte să reacţionezi cu violenţă şi să încerci să schimbi faptul că unele voci, oricât de mult ar striga, nu se aud.

Proiectul clujenilor se numeşte „Verdeaţă isteaţă de Mănăştur“ şi se va întinde pe trei ani. Iarna, locul plantelor va fi luat de figurine sculptate din lemn care vor face zona mai prietenoasă şi care vor atrage curioşi ca acum.

S-a inspirat din mai multe modele. În Londra este o mână de oameni care schimbă faţa staţiilor de autobuz, proiectul lor se numeşte The Edible Bus Stop, iar în California oamenii au creat un mic oraş agricol în marele San Francisco (The Edible City).

Totul s-a făcut pe bază de voluntariat. Deci, se poate.

„Vrem să aducem natura în oraş. (...) Nu credeam că o să mă bucur atât de mult când o să văd că răsare trifoiul cu patru foi“, declara, la sfârşitul lunii mai, şi sociologul Adela Fofiu.

Şi trifoiul a ieşit, trifoiul cu patru foi, semn de noroc. Pentru cel care îl găseşte.


Mă mai recomandăm:
FOTO Clujenii au mutat grădina de zarzavaturi în staţia de tramvai, după model londonez
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite