Alegeri locale 2016. Omul care doreşte independenţa financiară a Ardealului vrea să fie primar la Cluj. „E mai degrabă un Funar întârziat de limba maghiară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fancsali Ernő aştepată buletinele de vot  FOTO Florina Pop
Fancsali Ernő aştepată buletinele de vot  FOTO Florina Pop

Alegeri locale 2016 Cluj. În acea parte de Cluj unde străzile poartă nume de ape şi doar clopotele bisericilor fac zgomot s-au amenajat mai multe secţii de votare în singura şcoală din cartierul numit pitoresc Între lacuri. Şcoala poartă numele unui fost premier al Transilvaniei, Alexandru Vaida Voevod.

Alegeri locale 2016 Cluj. Cu câteva minute înainte de ora 10.00, în faţa Şcolii Alexandru Vaida Voevod stătea la o poveste Fancsali Ernő, omul Partidului Popular Maghiar din Transilvania care vrea să fie primar al Clujului. Venise însoţit şi cu fotograf, ca să marcheze momentul.

Fancsali are 24 de ani, membru în PPMT, spune că e expert în Relaţii Internaţionale şi susţine autonomia financiară a Transilvaniei de România. Militează pentru un guvern regional la Cluj care să controleze politic şi economic regiunea Transilvaniei, dar care să fie subordonat Bucureştiului. Toate aceste idei le-a susţinut în mai multe petiţii pe care le-a trimis inclusiv preşedintelui României, Klaus Iohannis, în februarie 2015, şi Bruxelles-ului în ianuarie 2014. Petiţia avea, anul trecut, circa 15.000 de semnături.

alegeri 2016 cluj

Alegeri locale 2016 Cluj. „Suntem loiali faţă de România, dar în primul rând suntem ardeleni“

Într-un costum albastru, cu o insignă ce arată crezul său al autonomiei – insignă cu stema Transilvaniei – el a intrat în secţia de vot cu numărul 153 în calitate de alegător şi de candidat al Partidului Popular Maghiar din Transilvania/Erdélyi Magyar Néppárt.

„Am votat pentru candidaţi tineri, pentru mai mult Cluj/Kolozsvar/Klausenburg şi mai puţin Napoca. Am votat pentru mai multă independenţă financiară de la Bucureşti şi pentru schimbare“, a declarat acesta.

Speră ca alegerile să aducă partidului două locuri de consilieri locali. Rugat să explice ce semnifică insigna, acesta a răspuns: „Stema reprezintă regiunea Transilvania, suntem transilvanişti şi suntem loiali faţă de România, dar în primul rând suntem ardeleni şi facem ce e bine pentru Ardeal“.

fancsali erno foto florina pop

Alegeri locale 2016 Cluj. Ce e PPMT

Partidul în care Fancsali Ernő e membru este o formaţiune de dreapta care se ghidează după principii creştin-conservative şi autonomiste, după cum se precizează pe site. Valorile după care se ghidează sunt: libertatea, familia, transilvănismul, naţiunea şi democraţia bazată pe valorile moralei creştine. PPMT îl are ca mentor pe Tokes Laszlo, cunoscut pentru opiniile sale.

alegeri 2016 cluj
alegeri 2016 cluj

Clujul a trăit experienţa celor trei mandate ale naţionalistului Gheorghe Funar şi azi, în 5 iunie 2016, la Primăria Clujului este un candidat ce susţine autonomia financiară a Transilvaniei. Unii ar vedea în asta extremism şi reînvierea unor idei care nu credeau că mai există. Alţii s-ar arăta indiferenţi.

Alegeri locale 2016. Ce vor oamenii din cartierul Între Lacuri

Cei care au votat la şcoala unde a votat şi Fancsali Ernő au alte griji: vor parcări, şcoli, grădiniţe şi autobuze care să facă legătura mai des cu oraşul. Ei cred că primarul e doar o maionetă

alegeri 2016 cluj

„Sincer, îs convinsă că un primar nu poate să facă mare lucru pentru că e înconjurat de foarte multă lume şi nu poate să facă tot ce şi-ar dori. Sunt foarte multe piedici“, e de părere Mihaela Goia (foto în dreapta), economist.

Spune că a votat ca să nu reproşeze la nimeni. „Vreau să-mi aleg eu primarul şi să nu reproşez la nimeni că mi l-a ales. Şi e un drept al fiecăruia. Acuma că va fi bine, va fi rău, să vedem“, zice ea. Pentru cartierul în care locuieşte şi-ar dori mai multe parcări, spaţii verzi mai îngrijite. „Şi, sincer, mi-ar plăcea să mai treacă un autobuz. 47 e singurul care vine pe Dunării. Dacă ar mai aduce un autobuz, 30-ul chiar circulă la marele fix. De multe ori stai 20 de minute în staţie până vine“, adaugă economista.

Într-un costum verde pastel, Eugenia Rus a mers la vot. ”De ce am venit la vot? Pentru că sunt nemulţumită, dar nu am nicio speranţă, din păcate. Nicio speranţă. Nu este nicio grădiniţă de 26 de ani în cartierul ăsta cu zeci de copii care merg în afară (n. r. se referă al şcolile din centru) cartierului. N-avem o policlinică în zonă. Singura şcoală care mai este e asta, după ce copii noştri au mers prin noroiul ăla până la Pedagogic (n. r. colegiul pedagogic din cartierul alăturat, Gheorgheni) până să fie asfalt. Şi cîte, câte”, zice femeia.

Alegeri locale 2016 Cluj. Mai prind ideile de autonomie în 2016?

Ca să vedem dacă aceste idei legate de autonomie mai prind la oameni am vorbit cu sociologul Ioan Hosu de la UBB. Asta în contextul în care partidele naţionaliste câştigă teren în Europa, Franţa şi Germania.

Hosu consideră că acest gen de idei sunt ieşite din uz după standardele europene şi că aduc aminte de un populism expirat, de anii 90, cu un public mai degrabă frustrat.

„Direcţionarii – cei care dau direcţia în politică - nu mai au temele astea, nici în România, nici în Ungaria, nici în Franţa, nici în Spania. Peste tot vor fi regionalişti, localişti. E normal să existe, dar modelul ăsta pe care-l vedem e mai degrabă un Funar întârziat de limbă maghiară. (...) Domnul Tokes îl avea ca oponent în anii 90 pe Gheorghe Funar. Funar nu mai e pe scena politică, publicul nu mai agreează ideile lui, dar nici publicul maghiar nu e tocmai fan de anvergură Tokes. Atunci, mai sunt unii care cred că asta e soluţie“, afirmă Hosu (foto în dreapta, credit foto: arhivă personală).

Crede că în România „nu prea prind“ aceste idei, că tot ce s-a vehiculat despre federalism şi autonomie din România este total diferit de federalismul din Suedia, Danemarca, Germania. Dar şi că în România aceste idei „rămân pe un public pe frustrări cu complexe de superioritate sau de inferioritate faţă de centru“.

„Cel puţin în cadrul UE, cât va mai exista uniunea asta, genul ăsta de practici nu sunt încurajate şi nu sunt posibile de realizat. Nu o să vedem 30 de regiuni autonome în Europa, Catalonia, Transilvania, Tirolul, Liga Nordului în Italia“, crede Hosu.

Iar legat de România se aşteaptă ca, probabil, peste 4 ani altcineva va fi portavocea autonomismului în Transilvania, mergând pe ideea că la fiecare ciclu electoral se schimbă personajele.

Mai puteţi citi:

Alegeri locale 2016 CLUJ. Candidatul PPMT, Fancsali Ernő: „Suntem loiali faţă de România. Am votat pentru mai multă independenţă financiară de la Bucureşti“

VIDEO Alegeri locale 2016 Cluj. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan: „Am votat pentru o schimbare la nivelul municipiului Cluj-Napoca“

Alegeri locale 2016 Cluj. Ocavian Buzoianu: „am votat pentru un Cluj modern, civilizat, un Cluj al copiilor noştri“

Alegeri locale 2016 Cluj. Adrian Gurzău, cel mai matinal dintre candidaţii la Primăria Cluj

Alegeri locale 2016. Emil Boc: „Am votat cu cei care au modernizat Clujul“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite