Singurul spital de psihiatrie din Bărăgan a fost modernizat după 40 de ani. La Săpunari, bolnavii au condiţii de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singurul spital de psihiatrie din Bărăgan a fost renovat Foto:Facebook
Singurul spital de psihiatrie din Bărăgan a fost renovat Foto:Facebook

Ambulatoriul Spitalului de Psihiatrie Săpunari din judeţul Călăraşi, nerenovat mai bine de 4 decenii, a fost reabilitat cu fonduri Regio, valoarea investiţiei ridicându-se la peste 2,2 milioane de lei.

Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, prin intermediul căreia s-a finanţat proiectul cu bani europeni, continuă turul clădirilor din sud-estul ţării care au fost modernizate, după ce săptămâna trecută s-a făcut inspecţia în judeţul Giurgiu.

Spitalul de Psihiatrie Săpunari, situat în comuna Lehliu, a fost înfiinţat la 17 iulie 1973, într-o clădire construită în anul 1902. De atunci nu s-a mai realizat nicio modernizare, fiind efectuate doar lucrări strict necesare.

calarasi spital

Unitatea asigură asistenţă medicală şi ambulatorie în psihiatrie pentru adulţii care locuiesc în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, deservind peste 60.000 de locuitori. Acum, datorită condiţiilor de cazare, dar şi a aparaturii performante, pacieţii beneficiază de servicii la standarde europene. S-au înlocuit instalaţiile sanitare, acoperişul a fost reparat, a fost adus mobilier nou şi s-au renovat clădirile.

calarasi spital

Peste 2 milioane lei, valoarea investiţiei

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului de Psihiatrie Săpunari, judeţul Călăraşi” a avut o valoare totală de 2.203.789,76 lei, din care 1.674.166,81 lei au reprezentat valoarea asistenţei nerambursabile (fonduri FEDR - 1.423.041,79 lei; fonduri din bugetul naţional - 217.641,68 lei; cofinanţarea eligibilă a beneficiarului - 33.483,34 lei). Proiectul a fost lansat la Călăraşi în iunie 2013.

calarasi spital

Dezvoltarea infrastructurii de sănătate

Prin această investiţie, autorităţile din judeţul Călăraşi au urmărit dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii judeţene de servicii de sănătate mintală. „În urma implementării acestui proiect, ce s-a realizat în 18 luni, va creşte numărul de consultaţii, pacienţii nemaifiind astfel redirecţionaţi către alte unităţi medicale, cum s-a întâmplat până în prezent.

calarasi spital

De asemenea, datorită echipării cu aparatură de specialitate a ambulatoriului, la Spitalul de Psihiatrie Săpunari va scădea timpul de diagnosticare a pacienţilor şi, totodată, numărul de internări”, a anunţat Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

18 luni, durata proiectului

"Durata de implementare a proiectului a fost de 18 luni, din care perioada alocată lucrărilor de construcţii şi montaj este de 12 luni", a anunţat Consiliul Judeţean Călăraşi. După finalizarea lucrărilor, aria arondată ambulatoriului integrat al Spitalului de Psihiatrie Săpunari cuprinde oraşele Lehliu Gară şi Fundulea şi comunele Alexandru Odobescu, Belciugatele, Dor Mărunt, Dragalina, Dragoş Vodă, Frăsinet, Gurbăneşti, Ileana, Lehliu, Lupşanu, Nicolae Bălcescu, Perişoru, Săruleşti, Ştefan cel Mare, Tămădău Mare, Vâlcelele, Valea Argovei, Vlad Ţepeş.
 

Vă recomandăm şi:

Modernizare cu fonduri Regio la Lehliu. S-a inaugurat cel mai modern spital din Bărăgan, o investiţie de 10 milioane lei

Întâlnire de lucru la ADR. Autorităţile publice locale, la dialog privind oportunităţile de finanţare din POR

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite