Prima tranşă de vaccin antigripal a fost epuizată. DSP a mai cerut 2.500 de doze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea antigripală, obligatorie pentru persoanele cu afecţiuni cronice Foto:Adevărul
Vaccinarea antigripală, obligatorie pentru persoanele cu afecţiuni cronice Foto:Adevărul

Călărăşenii s-au îngrămădit la imunizarea antigripală, primele peste 9.000 de doze de vaccin fiind deja epuizate. Direcţia de Sănătate Publică a cerut încă o tranşă de ser, la Călărşai urmând să ajungă încă 2.500 de doze.


Peste 63.000 de persoane din judeţul Călăraşi au prioritate la vaccinarea antigripală, iar perioada de imunizare  a început la 5 octombrie şi în România.

Vaccinul antigripal  este administrat persoanelor cu risc de a suferi complicaţii ale gripei. În judeţul Călăraşi, în prima tranşă au fost repartizate peste 9.000 de doze de vaccin. Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi a luat în evidenţă 63.143 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire în acest sezon.

Este vorba despre:. 25.533 de persoane cu afecţiuni cronice, 470 de gravide, 1.454 de cadre medicale şi personal auxiliar, 686 de persoane aflate în instituţii de ocrotire socială şi peste 35.000 de vârstnici. În scurt timp, încă 2.500 de doze vor ajunge la medicii de familie, cantitatea fiind suficientă până în luna ianuarie 2016.

Ce este gripa şi cum se transmite?

Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă (contagioasă) cauzată de virusul gripal. În Europa, gripa apare cu regularitate în epidemii anuale, în lunile de iarnă. De obicei, epidemiile de iarnă afectează fiecare ţară pentru una sau două luni şi durează la nivelul continentului european aproape 4 luni.

Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal. La cazurile necomplicate de gripă simptomele se remit spontan în 7 zile de la debut.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând a persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide), dar şi a copiilor cu vârsta peste 6 luni.
 

Vă recomandăm şi:

Vaccinul antigripal 2015-2016, mai eficient decât cel din sezonul trecut

Care este compoziţia noului vaccin antigripal

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite