Petreceri 100% româneşti cu veşminte de închiriat. Echipa care a pus pe picioare afacerea costumelor populare autentice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Negrilă, o tânără pasionată de arta populară românească FOTO Etnotique Photo Credit Caludiu Bekk
Alexandra Negrilă, o tânără pasionată de arta populară românească FOTO Etnotique Photo Credit Caludiu Bekk

O echipă de oameni pasionaţi de tradiţie şi port popular a pus pe picioare o afacere de petreceri 100% autentic româneşti. Specialişti în fotografie, turism, etnografie, design, marketing şi muzică închiriază costume populare veritabile şi oferă sfaturi profesioniste.

Alexandra Negrilă, de 27 de ani, cu dublă calificare în kinetoterapie şi turism, este iniţiatoarea afacerii.

Pasionată de tradiţiile populare, s-a dedicat organizării de evenimente şi proiectelor turistice. Ideea i-a venit atunci când a observat gustul publicului pentru reîntoarcerea la tradiţie, dar şi stângăcia cu care se făcea acest lucru. Purtarea iei naţionale a devenit în ultimul timp un trend, fără ca lucrurile să respecte întocmai realitatea.

„Proiectul a luat naştere pentru a promova valoriile tradiţionale şi oamenii care aduc în actualitate viaţa satului. De câţiva ani, întoarcerea la tradiţii şi, mai ales, purtatea iilor a devenit un adevărat trend.

Un trend care naşte diverse obiecte/haine/evenimente, în care, din păcate se vede lipsa documentaţiei. Zecile de mirese care au dorit o nuntă tradiţională şi au ajuns să poarte cămaşa dintr-o zonă etnografică şi fota din alta, sau mai rău, să poarte fota de doliu în ziua nunţii, m-au  determinat să pun proiectul de picioare.

calarasi ethnotique

Costume pentru nunţi autentice FOTO Copyrigt Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu

De aici a luat naştere Etnotique. Având experienţa în organizarea de evenimente mi-am dat seama că pe piaţa din România lipseşte o agenţie de organizare/publicitate care să acopere această nişă şi care să furnizeze informaţii corecte. Legat de nunţi, este important ca viitorii miri să fie documentaţi în ceea ce priveşte ţinutele purtate în ziua nunţii şi motivele româneşti ce se imprimă pe diferite obiecte din decorul nunţii sau printuri”, povesteşte tânăra.

calarasi ethnotique

Costume pentru botez tradiţional FOTO Copyrigt Etnotique Photo Credit  Land of white dear

Cum intri în posesia veşmintelor unice

Încet, încet a strâns în jurul său o echipă de profesionişti pentru a lansa în toamna anului 2016, site-ul Etnotique, o platformă în care iubitorii de tradiţii găsesc exact ce le trebuie: sfaturi, costume populare autentice, specialişti care să-i îndrume şi să-i sprijine în organizarea de nunţi, botezuri sau orice altă petrecere cu tematică populară.

calarasi ethnotique

Petreceri ca odinioară FOTO Copyrigt Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu

Costumele de închiriat de la Etnotique sunt piese veritabile de către clientul trebuie să aibă grijă ca de ochii din cap. Sunt obiecte vechi, autentice care trebuie purtată cu multă grijă. De pe site, unde există sute de costume culese din diverse sate din România, clientul îşi poate alege orice model. Dacă gustul său nu este îndeajuns educat, imediat specialiştii vin cu sugestii şi idei pentru ca lucrurile să nu fie denaturate.

calarasi ethnotique

 FOTO Copyrigt Etnotique Photo Credit Claudiu Bekk

“Noi dispunem de o serie de costume ce sunt destinate purtării şi o altă serie pentru expunere. Preţurile variază de la 200 lei/48 h până la 400 lei pentru purtare. Pentru cei care doresc costume pentru a organiza expoziţii sunt alte costuri, la fel şi pentru cerinţele de porturi datate înainte de perioada postbelică. Costumele care sunt în rubrica de închiriat se pot obţine doar online, pe baza unui contract şi a unei garanţii din valoarea costumului. Clientul va descoperi costume din zona Maramureş, Dolj, Gorj, Sibiu, Argeş, Bacău, Bistriţa, Vâlcea, Rupea. Până în prezent am organizat zeci de nunţi, nu neapărat tradiţionale.

image

O parte din echipa Etnotique Copyrigt Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu

Am îmbrăcat câteva cupluri, am organizat petreceri de botez şi acum lucrăm la un proiect pentru Ziua Iei. Nunţile reprezintă o parte din  profilul evenimentelor organizate de noi, practic ne ocupăm de o paletă largă, de la expoziţii şi ateliere la tururi particulare, în colaborare cu o agenţie de turism”, explică tânăra antreprenoare.

Cum se organizează evenimentul

Pe piaţă, spune Alexandra Negrilă a început să se observe o întoarcea a românilor la tradiţii. Mulţi îşi dau seama că o nuntă tradiţional românească nu se rezumă doar la purtarea unui costum popular.

calarasi etnotique

Costume populare unicat Copyrigt Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu

“O nuntă  de acest gen nu poate fi creionată doar din purtarea de costume. Aici vorbim de décor, obiceiuri, locaţii, momente artistice, printuri, hostess etc, toate cu tematică. La fel de căutate sunt şi petrecerile  de botez, în care pruncul poartă cămaşă tradiţională, trusoul este cusut manual şi momentul ursitoarelor nu este pus în scenă de fete îmbrăcate în saten, ci de actori în port popular recitând urări din folclor. Şi aici, în funcţie de complexitatea evenimentului costurile variază în funcţie de serviciile alese: închiriere costume/nr.lor , décor, aranjamente florale, locatie, artisti , actori etc.

Haine purtate cu mare grijă

Cei care au ales să poarte la petreceri ori evenimente din România costume de la Etnotique au optat pentru cele din zona Argeş-Muscel, măreţia acestora fiind la mare căutare. Alexandra Negrilă spune că, deocamdată, clienţii sunt doar din ţară şi că ar fi riscant să trimită costumele peste graniţe, deoarece lucrurile sunt preţioase.


Costume populare unicat de închiriat Copyrigt Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu

calarasi etnotique

“Stăm cu emotii şi în Romania darămite în altă ţar! Gândiţi-vă că dacă cineva varsă un strop de vin sau se agaţă de ceva, costumul trebuie scos din circuit, el fiind unic şi in cele mai multe cazuri imposibil de curăţat.  Pentru străinătate pregătim shop-ul online, cu produse  lucrate de meşterii romani şi de tinerii pasionaţi de design”, explică tânăra.

8 oameni în echipă


Echipa de la Etnotique intenţionează să pună pe picioare mai multe departamente pentru extinderea gamei de servicii: turism, publicitate, organizare de evenimente, vânzări şi cultural. “Până în momentul de faţă, toate încasările s-au dus în promovarea portului popular şi a tradiţiilor şi în dezvoltarea afacerii", explică tânăra. La Etnotique lucrează o adevărată echipă, în proiect fiecare are “parcela” lui.“Principalii investitori suntem eu şi fratele meu,  apoi, cu ajutorul lui Nelu, Gabriel şi al Ilenei am reuşit să strângem lângă noi o adevărată familie, în momentul de faţă din echipă fac parte aproximativ 8 persoane şi  4 firme în colaborare. A fi colecţionar necesită anumite cunoştinte  în domeniu şi o varitate de porturi cu adevărat valoroase.

calarasi etnotique

Costume populare vechi de sute de ani Copyrigt Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu

Etnotique promovează colecţionarii din diverse zone ale ţării si colaborează cu aceştia în scopul expunerii sau a contractelor cu scop precis. Majoritatea costumelor din colecţii nu pot fi purtate la evenimente şi nu încurajam asta datorită vechimii lor şi gradului mare de risc.  În ceea ce priveşte costumele destinate închirierii , acestea pot fi accesate online pe site ul www.etnotique.ro.  Bineînţeles, noi  suntem deschişi oricărei provocări”, spune Alexandra Negrilă.

Vă recomandăm şi:

Tânăra care a transformat casa părinţilor în cel mai cochet boutique de familie. Cum i-a reuşit afacerea cu doar 20.000 de euro

Afacere pe net: cum a reuşit o tânără să strângă o comoară vintage în magazinul online

Fata care reface „din rădăcini“ celebra ie românească. Cât costă o bluză ţesută şi cusută din materiale 100% naturale

Fata care a dat cluburile de fiţe din Bucureşti pe munca la ogor: „Am învăţat de la bunicul că-i mare lucru să fii om“

FOTO Povestea tânărului din Olteniţa care face clădirile „să zâmbească”, după ce a renunţat la Politehnică pentru desen

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite