Lecţia de prevenire. Copii şi părinţi, la discuţii cu poliţiştii despre consecinţele violenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii, la lecţia de prevenire FOTO IPJ Călăraşi
Copiii, la lecţia de prevenire FOTO IPJ Călăraşi

Poliţiştii de prevenire a criminalităţii şi cei de ordine publică din cadrul IPJ Călăraşi au continuat activităţile educativ – preventive în mediul urban şi rural. La discuţii au fost prezenţi, atât elevii claselor I - IV, cât şi părinţii acestora, poliţiştii încercând în primul rând să-i informeze despre consecinţele violenţei şi delincvenţei juvenile.

Discuţiile s-au referit şi la prevederile noului Cod Penal despre răspunderea penală a minorilor, oamenii legii explicând, pe înţelesul elevilor, care sunt elementele constitutive ale infracţiunii, contravenţiei şi cum ar trebui să pună în practică sfaturile utile transmise.

Tinerii au fost încurajaţi să adopte un comportament pro-social, să manifeste o atitudine tolerantă pentru ca situaţiile conflictuale să nu degenereze în acte de violenţă, şi să respecte normele prevăzute în regulamentul şcolar. Demersurile de conştientizare şi informare a elevilor vor fi continuate de poliţişti şi în perioada următoare, în şcolile din judeţul Călăraşi. 

Pentru a evita producerea unor situaţii neplăcute, iată ce recomandări fac poliţiştii: 

1. Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii. Evitaţi compania persoanelor

violente, delincvente şi conflictuale;

2. Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi. Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite;

3. Învăţaţi să spuneţi „NU” atunci când consideraţi că este cazul. Trebuie să aveţi tăria să vă susţineţi părerile;

4. Atrageţi atenţia prietenilor asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale;

5. Respingeţi propunerile cunoscuţilor de a participa la anumite „distracţii”: consum de alcool, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice;

6. Nu încercaţi să rezolvaţi un conflict prin violenţă. Apelaţi la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinţi, profesori, poliţişti.

Sfaturi pentru părinţi

1. Fiţi fermi cu copilul dumneavoastră, dar nu agresivi;

2. Interesaţi-vă permanent de situaţia lui şcolară;

3. Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii lui şi de familiile acestora;

4. Distribuiţi-i sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie care să-i dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii;

5. Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;

6. Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;

7. Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite