Cum faci cel mai gustos bitoc, o chiftea uriaşă cât o pâine. Ingredientele secrete ale preparatului-vedetă în Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preparat gustos care se serveşte în Banat, îndeosebi la nunţi şi alte sărbători, poate fi preparat rapid după reţeta regretatului Radu Anton Roman, publicată în lucrarea recentă a gastronomiei româneşti, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Iată ce nota autorul despre bitoc, o chifteau uriasă, deosebit de savuroasă: “Cea mai mare chiftea din lume - zici că-i drob - se face în periculosul triunghi Banat – Caraş - Bihor, locul absurd unde pătrunde orice om. Bitocul se întâlneşte întâmplător la nuntă, dar şi la sărbători mai vesele.

E un amestec zăpăcit de cărnuri tocate şi şvabisme întregi, de placiditate caraşană, oua moi şi furie sârbească, de cârpăceli turceşti şi miezuri de lăptării grase dar neaoşe. Combinând o sinistră modestie închipuită, cu o înfăţişare dubioasă şi un temperament de cârciumar hot, bitocul se aduna într-un singur, minuscul, fierbinte cuvânt: Balcani!”

Ingrediente:

500 g carne tocată de viţel (slabă să fie)

500 g carne tocată de purcel (pulpă!)

1 blid de pesmet auriu

sare, piper, boia (cu pumnul!)

1-2 ardei iuţi

1 cană de smântână

5 ouă + 1 ou răsfiert

verdeaţă: mărar, pătrunjel

Mod de preparare:

Ardeiul şi verdeaţa se toacă din cuţit, cât de mărunt

Carnea se amesteca bine cu smântâna, pesmet, ouă, ardei iuţi, verdeaţă, sare, piper, boia

Se formează chiftea cât o pâine, se vâră în mijloc un ou fiert (sau un cârnăcior) şi se prăjeşte pe foc mic, leneş, pe ambele părţi, (în tigaie, în formă de cozonac ori chiar în vas de sticlă) până când, rumenă, crocantă, înmiresmată, se leagă de un vin tânăr şi limbut, un Burgund de Oraviţa.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă recomandăm şi:

Cum se pregăteau pe vremuri cei mai buni mici: ingredientul care îi face pufoşi

De ce este usturoiul cel mai puternic antibiotic din lume. Ce substanţă minune conţine şi de ce trebuie mâncat zdrobit

Cum faci cei mai buni ardei umpluţi ca în Bucovina. Ingredientele secrete ale preparatului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite