Cum faci delicioasa plachie de crap. Câtă ceapă se pune ca să iasă gustoasă şi cât se ţine la cuptor. De ce se adaugă vin alb
0Mâncare uşoară de vară, delicioasă şi sănătoasă, plachia de crap este nelipsită de pe mesele româneşti. Reţeta gustosului preparat o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Iată ce nota autorul despre acest fel de mâncare: Nu-i mâncare din Deltă şi nici la cooperativele pescăreşti de pe Dunăre nu se găseşte. E lucrătură de târg valahicesc, de cucoană cu musafiri joia şi ifose în fiecare zi. Dar de bună e bună, că nici rea n-ar avea de ce să fie.
Ingrediente:
1 kg ceapă (şi mai multă)
200 ml untdelemn
250 ml vin alb
500 g roşii coapte
sare, piper, pătrunjel
2 foi dafin
1 crap de 2 kg.
Mod de preparare:
Se curăţă ceapa, se taie peştişori. Se toarnă ulei într-o tavă încăpătoare, se pune ceapa pe foc mic, la înmuiat. Crapul, grijit bine, curăţat de solzi şi tăiat bucăţi, se freacă cu sare şi se unge cu ulei, apoi se aşază în tavă peste stratul gros şi transparent de ceapă. Se presară piper cât vă place. Se taie roşiile felii, se pun pe unde e loc în tavă, şi pe peşte, şi pe lângă el, cu foile de dafin. Vinul se toarnă acum, pe lângă uleiul dat în undă, pentru a da o aromă deosebită preparatului. În cuptorul domolit nu va sta mai mult de un ceas, să scadă sosul şi să se rumenească uşor carnea şi roşiile . Se presară pătrunjel, e moale, e dezmierdat de parfumuri, e acrişor, deci e plachie.
Gazetarul, pasionat de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).