Cum faci cea mai gustoasă pâine de secară. De ce trebuie lăsată să se răcească încet
0O pâine sănătoasă, fără E-uri poate fi preparată acasă de orice gospodină. Pâinea de secară, ieftină şi sănătoasă poate fi păstrată mi multe zile. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la radu Antpn Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
1 kg făină de secară
1 linguriţă rasă de sare
1 măruţ de drojdie
apă caldă
1 lingură chimen pisat pudră
Mod de preparare:
Drojdia se desface în apă caldă. Se cerne făina. În mijloc se face groapă, se pune zeama de drojdie, sare, chimen şi se frământă. Se tot adaugă apa caldă, până se face un aluat potrivit de moale şi se lasă să crească 1 ceas, la loc cald, acoperit cu un ştergar. Se rotunjesc pâinici, alungite, se tăvălesc prin făină de secară şi se pun în tava presărată cu fâină din belşug . În cuptor potrivit de cald se lasă 20 de minute, se scot, se crestează, se ung cu apă sau cu ou şi se pun la loc, până se rumeneşte bine coaja (40-60 minute).
Taină: Pâinea se lasă să se răcească încet, la cald, altfel devine cleioasă.
Gazetarul, pasionat de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă mai recomandăm şi:
Doi bărbaţi lăsaţi să moară, găsiţi după şase ore de la accident. Martorul, reţinut de Poliţie FOTO