Cum poate un absolvent să devină şomer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii promoţiei 2013 care nu-şi continuă studiile sau nu-şi găsesc un loc de muncă pot beneficia de serviciile şi facilităţile acordate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Călăraşi (AJOFM).

Ca să poată fi consideraţi şomeri, tinerii trebuie să se înregistreze la AJOFM Călăraşi, în 60 de zile de la absolvire, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, cu următoarele documente: acte de studii şi de calificare (original şi copii); certificat de naştere (original şi copie); act de identitate (original şi copie); adeverinţă medicală cu menţiunea „Apt de muncă” sau cu restricţii. Dacă, în cele 60 de zile nu au reuşit să ocupe un loc de muncă, după această perioadă, absolvenţii pot depune cerere de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
    

“Dacă nu s-au înregistrat la AJOFM Călăraşi în cele 60 zile de la absolvire, tinerii nu mai pot beneficia de indemnizaţia de şomaj. Termenul de 60 de zile se calculează de la data terminării cursurilor, indiferent dacă au susţinut sau nu examenul final.”, a precizat Simona Donciu, purtător de cuvânt al AJOFM Călăraşi.
  

Indemnizaţia

Indemnizaţia de şomaj se acordă absolvenţilor pe o perioadă de 6 luni şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare. În prezent, valoarea acestui indicatori este de 500 lei.Indemnizaţia de şomaj se acorda tinerilor absolvenţi o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ finalizată.
        

Facilităţi

În urma înregistrării la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, absolvenţii pot beneficia gratuit de repartizarea pe un loc de munca vacant, înscrierea la un curs de (re)calificare în una din meseriile solicitate pe piaţa muncii, instruirea în tehnicile de căutare a unui loc de muncă (întocmirea unui CV, a scrisorii de intenţie, a scrisorii de mulţumire, instruire în vederea prezentării la interviul pentru angajare, etc).
    

Citeşte şi: „Noul Pact pentru Europa“: UE va plăti tinerilor şomeri cursuri de limbi străine şi zboruri ca să-şi găsească un loc de muncă oriunde pe bătrânul continent

Citeşte şi: ANALIZĂ Cauzele unei „generaţii pierdute“: de ce ajung absolvenţii şomeri

Citeşte şi: UE se mobilizează pentru a combate şomajului în rândul tinerilor, care a ajuns la noi recorduri

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite