Cel mai scump aparat din Spitalul Judeţean de Urgenţă, funcţional la 1 martie. RMN-ul se va face doar cu bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi dădeau asigurări că RMN-ul achiziţionat anul trecut va fi funcţional la începutul lui 2017, autorităţile au anunţat că aparatul ultraperformant va intra în pâine la 1 martie, însă, în primă fază, serviciile către pacienţi nu vor fi decontate.



Spitalul Judeţean de Urgenţă din Călăraşi a primit aparatul pe 13 noiembrie 2016, după ce autorităţile locale au făcut presiuni la Bucureşti pentru a-l aduce la Călăraşi. În prezent, se aşteaptă obţinerea tuturor autorizaţiilor pentru punerea lui în funcţionare. “ În maximum trei săptămâni, aparatul RMN va fi pus în funcţiune. În prima fază se vor putea face doar RMN-uri cu plată, până se va încheia contract cu CAS Călăraşi”, a explicat Silviu Didilescu, managerul unităţii medicale.

Pe, 13 noiembrie 2016, aparatul RMN a intrat în curtea spitalului. “Vă asigur, dragi călărăşeni, ca nu va sta încă trei ani ambalat. Firma lucrează zi lumină la amenajarea spaţiului”, spunea medicul Laurenţiu Beluşică, fost director medical al spitalui.  Şi preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, a dat asigurări că până la începutul anului 2017 va fi pus în funcţiuni. Mai mult decât atât, acesta a precizat că autorităţile au făcut “presiuni” la Bucureşti, în toamna anului trecut, pentru a aduce un RMN la Călăraşi.

"Presiuni" la Bucureşti

„În urma negocierilor pe care le-am purtat cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu(n.r: fost ministru), şi secretarul de stat, dr. Raed Arafat, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, a sosit, pe 13 noiembrie, un aparat RMN de ultimă generaţie, pe care locuitorii judeţului Călăraşi şi medicii spitalului îl aşteaptă de cel puţin trei ani. Valoarea investiţiei se ridică la 7.314.000 lei (inclusiv TVA) şi a fost asigurată de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Călăraşi, care a contribuit cu 10 la sută din această sumă. Investiţia acoperă pe lângă achiziţionarea aparatului şi lucrările de renovare ale clădirii destinate funcţionării acestuia”, a spus Iliuţă.

Conform informaţiilor furnizate de conducerea Spitalului, recepţia lucrărilor a fost realizată, urmând ca, în scurt timp, să fie semnat şi contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru ca bolnavii să poată beneficia de servicii imagistice decontate din fondul asigurărilor de sănătate.

Un milion de lei pentru aparatură

Pentru a atrage specialişti, dar şi pentru confortul pacienţilor care până acum erau obligaţi să meargă la Bucureşti sau Constanţa pentru invetigaţii amănunţite, CJ a direcţionat peste un milion de lei din excedentul rezultat la încheierea exerciţiului bugetar 2015 pentru a dota unitatea medicală.
Este vorba despre un echipament RMN, truse chirurgicale, o masă de operaţie, linii de ventilaţie şi intubaţie pentru nou-născuţi, o staţie de sigilare vasculară, un aparat de anestezie, o linie de bronhoscopie pentru copii şi adulţi, aparat de radiologie digitală convenţională şi imagistică medicală (colonoscopie virtuală) şi un angiocomputer tomograf .

Pacienţii, trataţi la ei acasă

Pentru aceste echipamente, CJ va suporta 10% din cost, restul de 90% va fi achitat de Ministerul Sănătăţii. Numai RMN-ul, un echipament deosebit de important care îi va ajuta pe medici să pună diagnostice precise, costă peste 7.000.000 lei. Celelalte aparate au preţuri cuprinse între 1.000 şi 500.000 de lei.

Vă recomandăm şi:

Propunerea care ar putea stopa problema lipsei medicilor: directorul spitalului din Călăraşi vrea să scoată la licitaţie posturile neocupate

„Memorandumul de la Călăraşi – cu degetul pe rană!”. Soluţii pentru reformarea sistemului medical, de ce trebuie plătiţi toţi medicii la fel

Cel mai mare spital din Bărăgan caută voluntari. 11 călărăşeni ajută deja bolnavii, ce condiţii se impun

Cum vrea Spitalul din Călăraşi să atragă medici: acces liber la literatură ştiinţifică şi congres, masă şi casă gratis

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite