Cea mai uşoară reţetă. Cum se face mujdeiul, cel mai bun sos de usturoi, nelipsit de lângă peşte şi friptură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bun sos de usturoi care dă savoare fripturii şi peştelui se prepară din trei ingrediente. De-a lungul timpului, mujdeiul a însoţit numeroase feluri de mâncare în bucătăria românească şi a condimentat mesele încărcate de bucate.



“Sosurile de usturoi sunt răspândite în toata lumea (mousse d’ail!) aşa că s-au rătăcit şi pe la noi vreo două-trei variante.
Vi-l oferim pe cel mai simplu şi mai sărăcăcios (cel ce vi se dă la restaurante, cu pipeta contra preţului unei vile la Vama Veche, pe plajă): usturoi, sare, apa”, notează într-una din lucrările sale maestrul gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman.

Bucătarul iscusit ne învaţă cum să pregătim cel mai uşor sos de usturoi: “La-ndemână e să cureţi o căpăţână de usturoi şi să-i baţi căţeii-n draci într-o „chisarniţă“ de lemn. Potriveşti o linguriţă de sare grunjoasă şi, când totul e o pastă lipicioasă, se adaugă apă (puţină, o căniţă, nu o jumătate de căldare, cum face nea Mitică de la „Dolarul şi cârnatul“). Merge la orice, carne, mămăligă, peşte”.
 

Ce alte ingrediente se mai adaugă

În funcţie de zonele geografice, la reţeta de bază a mujdeiului, gospodinele adaugă alte ingrediente. De exemplu, spunea Radu Anton Roman, “orice muică adaugă la pasta de bază - usturoi, sare, apă - o lingură de oţet, o linguriţă de ulei de floarea soarelui şi o lingură de mărar tocat, ca să se cheme că trecem prin Oltenia. Pe la Calafat se face ţi acest mujdei cu verişori prin Balcani: o ulcică de iaurt ori lapte bătut (da’ mai gros), 2 căpăţâni de usturoi, 2-3 legături de marar, un praf de sare.

Mod preparare:

Usturoiul se pisează, mărarul se toacă, sarea se presară şi totul se amestecă, mergând manuşă moale (da’ iute!) mai ales la cărnuri fierte.

Pentru că în Transilvania dacă ajungem, lângă oarece ciolan afumat şi fiert, sigur “boreasa” va pune în piuliţa enormă de alamă, pe lângă cel puţin două căpăţăni de usturoi şi sare, şi un pahar de smântână, o lingură de oţet de mere, o linguriţă de miere şi ceva tarhon bine tocat, proaspăt sau în oţet.
 

Vă recomandăm şi:

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Cum se prepară adevărata pastă de roşii. Secretul celei mai bune reţete de bulion, fără conservanţi

FOTO Reteţă de post apetisantă. Ghiveci călugăresc delicios şi uşor de preparat, o armonie perfectă de gusturi şi culori

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite