Ce şanse ai să te reinfectezi cu Omicron, dacă ai avut tulpina Delta. Medic: Vorbim de un potenţial cataclismic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varianta Omicron are o viteză mare de transmitere FOTO Shutterstock
Varianta Omicron are o viteză mare de transmitere FOTO Shutterstock

Mitul imunităţii naturale la COVID-19 tocmai a căzut. Rezultatele preliminare Discovery sunt îngrijorătoare, atrage atenţia un cunoscut medic din România. Practic, în cel mai bun caz, dacă ai făcut COVID cu tulpină Delta, adică în toamna lui 2021, ai aproape una din două şanse să te reinfectezi cu Omicron.

Bazat pe analiza realizată în cadrul studiului clinic desfăşurat de Discovery Health şi beneficiind de o colaborare cu Consiliul de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC), noul studiu a calculat că cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech au oferit o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare în comparaţie cu riscul pentru persoanele nevaccinate, în perioada recentă de creştere bruscă a infectărilor, precum şi o protecţie de 33% împotriva riscului de infectare.

Aceste date reprezintă o scădere faţă de protecţia de 80% împotriva riscului de infectare şi eficacitatea de 90% împotriva riscului de spitalizare care au fost calculate în perioada valului de infectări provocate de varianta Delta, dominantă în prezent la nivel mondial şi considerată cea mai infecţioasă variantă apărută în timpul pandemiei de coronavirus.

Reprezentanţii Discovery Health spun că rezultatele acestui studiu ar trebui să fie totuşi considerate unele preliminare. Cele două doze din schema clasică de imunizare cu vaccinul anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech au oferit o protecţie de 70% împotriva riscului de spitalizare în Africa de Sud în săptămânile recente, potrivit unui studiu major realizat în condiţii reale despre impactul potenţial al variantei Omicron, publicat marţi, informează Reuters.

Sinovac şi Johnson&Johnson nu oferă nicio protecţie

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, atrage atenţia într-o postare pe pagina sa de socializare asupra noului val de COVID care poate aduce numeroase cazuri severe de îmbolnăvire cu Omicron:

"Dacă ai făcut COVID-19 în valul Alpha, acum un an, ai trei din patru şanse să faci infecţie cu Omicron.

Vaccinurile în schemă completă sunt o protecţie bună împotriva complicaţiilor. Pe de altă parte se pare că performanţa vaccinurilor Sinovac, şi cel Johnson&Johnson, nu oferă nicio protecţie la Omicron.

Datele privind imunitatea hibridă sunt încă în lucru.

Chiar dacă admitem că undeva la 3-4 milioane de români au trecut prin Delta, la acest moment, cu tot cu cei vaccinaţi, avem o populaţie susceptibilă de 3-4 milioane, pe puţin, la reinfecţie. 

La viteza de transmitere Omicron, chiar şi la o rată de complicaţii mult mai mică, hai să zicem sub 1%, vorbim de un potenţial cataclismic de cazuri severe într-o perioadă foarte scurtă de timp, arată medicul. 

În aceste condiţii, este previzibil ce va urma, spune medicul: "Noi putem acoperi maximum 25.000 de cazuri per 24 de ore, în flux continuu. Tot ce trece peste înseamnă incapacitate de a păstra permeabilitate sistemului hospitalier. La acest moment măsurile sanitare trebuie aprobate de urgenţă de Parlament. Fiecare zi pierdută în dezbateri sterile e o zi de sacrificiu peste o lună", a precizat psihiatrul.

   Vă recomandăm să citiţi şi:

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Avertismentul unui medic infecţionist: Varianta Omicron are 50 de mutaţii şi se răspândeşte cu rapiditate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite