Cât ne costă nămeţii: mica Siberie se pregăteşte de iarnă. 174 de lei, o oră de deszăpezire, 64 de utilaje, gata să intervină
0Iarna ce stă să bată la uşa nu va lua prin suprindere, cel puţin teoretic, autorităţile din Călăraşi. Primăria şi Urban, societatea care se ocupă de curăţarea zăpezii, sunt pregătite de intervenţii. Pentru o oră de deszăpezire, în sezonul 2015-2016, se vor plăti între 43 şi 174 de lei, preţuri la nivelul celor de anul trecut.
De la 1 decembrie, cele 64 de utilaje închiriate sunt pregătite să dea „piept” cu nămeţii. În magazii sunt sute de tone de sare şi nisip, zeci de târnăcoape şi lopeţi. 119 muncitori necalificaţi, 39 calificaţi plus cei de pe utilajele de deszăpezire vor lucra în câte 2 schimburi, în echipe, pe durata a 12 ore. În total, din Călăraşi se au în vedere la curăţarea de polei şi zăpadă 169 de artere de circulaţie şi peste 900.000 de metri pătraţi de carosabil.
Ierni cumplit de geroase
Călăraşiul nu a fost niciodată ocolit de marile dezastre ce au lovit România. Iernile cumplit de geroase sunt şi acum vii în memoria oamenilor. În 1985, la începutul lunii februarie oraşul era inundat de sloiurile Dunării, pentru ca un an mai târziu Borcea, afluentul fluviului, să îngheţe tun şi să se trasforme în cea mai circulată „arteră“ de promenadă din oraş.
În Bărăgan, luna ianuarie, de 40 de ani încoace, spun meteorologii, este recunoscută ca cea mai friguroasă. În anul 1986 s-a bătut recordul ultimelor 4 decenii: minus 26,9 grade Celsius. Meteorologii spun că acest lucru se datorează persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă a anului jumătatea estică a Europei. „Luna ianuarie este cea mai caracteristică lună a anotimpului hibernal, în care se înregistrează cele mai scăzute valori minime de temperatură“, spun specialiştii Serviciului Meteorologic şi Asigurarea Calităţii din cadrul Centrului Regional Dobrogea. O analiză a ultimilor 40 de ani în Bărăgan evidenţiază temperaturi deosebit de scăzute, cu multe zile de viscol şi cu polei, în luna ianuarie.
Preţuri
Timpul de ieşire în acţiune, spun reprezentaţii Urban, este de o oră de la declanşarea fenomenelor atmosferice (începerea ninsorii), iar în două ore se acţionează la întreaga capacitate. Utilajele folosite pentru deszăpezire vor fi închiriate la un tarif ce cuprinde « ora de funcţionare » şi « ora de aşteptare » diferenţiate ca valoare, în funcţie de tipul utilajului.
De exemplu, pentru cele 9 Unimog-uri cu lamă şi sărăriţă, tariful este de 151 de lei/h-33 lei ora de aşteptare, pentru 3 Autogredere-168 lei/h-33 lei ora de aşteptare, pentru 18 Wolle-174 lei/h-35 lei ora de aşteptare, pentru 25 buldoexcavator-75 lei/h-20 lei ora de aşteptare, pentru 3 autobasculantă cu ramă-89 lei/h-23 lei ora de aşteptare, pentru 6 tractor cu lamă-151 lei/h-33 lei ora de aşteptare şi pentru două miniîncărcătoare-43 de lei/h- 13 lei ora de aşteptare(preţuri fără TVA inclus).
Ora de aşteptare este motivată de faptul că utilajele vor fi la dispoziţia Comandamentului de deszăpezire 24 de ore din 24, în stare de functionare şi cu mecanic prezent. În zilele în care utilajele sunt scoase pe teren, indiferent de numărul de ore de acţiune efectuate, nu se mai alocă « ora de aşteptare ». « Plata orelor de aşteptare va fi pentru 8 ore/zi în perioada 1 decembrie 2015- 1 martie 2016.
Parc de rezervă permanent
De asemenea, se va constitui un parc de rezervă permanent, alcătuit din 3 utilaje, care nu vor fi plătite decât în situaţia când se va acţiona cu ele « , se menţionează în Planul de deszăpezire. Anul trecut, în municipiul Călăraşi au acţionat 59 de utilaje de deszăpezire, plătite cu 177 de lei/h şi care au strâns peste 9.000 de tone de zăpadă.
Ca să lucreze eficient şi pentru ca oraşul să nu rămână acoperit de nămeţi, responsabilii Urban spun că se va interveni pe fiecare străduţă, inclusiv în cartierele mărginaşe.
Vă recomandăm şi:
Pregătiţi de iarnă. Cinci baze de deszăpezire vor fi deschise în Bărăgan