Casa memorială „Alexandru Sahia“ din Mănăstirea poate fi vizitată virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa memorială se află în comuna călărăşeană Mănăstirea FOTO Facebook/Muzeul Gumelniţa
Casa memorială se află în comuna călărăşeană Mănăstirea FOTO Facebook/Muzeul Gumelniţa

Casa Memorială „Alexandru Sahia” din Mănăstirea, judeţul Călăraşi, poate fi vizitată virtual începând cu 31 mai 2022 pe www.muzeedelasat.ro, a anunţat Muzeul Gumelniţa din Olteniţa.

Considerat un inadaptat al vremurilor pe care le-a trăit,  Alexandru Sahia, originar din comuna Mănăstirea, judeţul Călăraşi, rămâne o figură emblematică a “clasei muncitoare”. Este unul din puţinii scriitori români care a lăsat o operă dedicată fostei Uniuni Sovietice, intitulată “URSS azi”. El a renunţat la haina militară, la studiile universitare, dar şi la viaţa monahală pentru a deveni comunist.

Deşi a încercat în scurta sa existenţă, scriitorul şi publicistul s-a stins la doar 29 de ani, din cauza unei tuberculoze netratate, la 12 august 1937, să devină militar de carieră şi chiar călugăr, nu a reuşit să facă faţă regulilor din cele două instituţii: Armata şi Biserica.

Alexandru Sahia, cu numele său iniţial Alexandru Stănescu, s-a născut în comuna Mânăstirea din fostul judeţ Ilfov, la 11 octombrie 1908, fiind fiul unui ţăran înstărit. Aici există, de altfel şi casa părintească unde a trăit şi care a fost transformată în muzeu de autorităţile locale. 

Alexandru Sahia - născut la Mănăstirea Călăraşi Sursa wikipedia.org

Alexadru Sahia Sursa Wikipedia

Muzee de la sat

  

Website-ul www.muzeedelasat.ro, disponibil în limbile română şi engleză, a fost creat printr-o co-finanţare a Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN). Pe lângă cele 48 de muzee, în viitor, vor fi adăugate şi alte obiective culturale din mediul rural. Platforma online cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii şi informaţii documentate pentru 48 de muzee din zona rurală a Moldovei şi Munteniei.

„Scopul final al proiectului este cel de a crea dorinţa utilizatorului de a se «transforma» într-un vizitator fizic, care plăteşte şi susţine cultura, dar şi de a oferi posibilitatea celor care nu se pot deplasa fizic să exploreze unul dintre cele 48 de muzee. Platforma nou-creată şi tururile virtuale au potenţialul de a susţine un dialog permanent între public şi instituţia muzeală”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter şi consilier în promovare online. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii ale soldaţilor ucraineni eliberaţi: Prizonierii de la Azovstal „sunt torturaţi cu cleşti, electrocutaţi şi sufocaţi” de forţele ruse

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bătăliile au atins intensitatea maximă. Forţele ruse se angajează pe toată linia frontului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite