LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin dă termen pentru cucerirea Luganskului. Prezentatoare TV din Rusia: „Suntem obligaţi să demilitarizăm NATO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

În Donbas continuă luptele grele, acesta fiind locul de concentrare maximă a trupelor ruse. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata rusă încearcă să adune forţe în anumite zone pentru a pune din ce în ce mai multă presiune asupra militarilor ucraineni. Între timp liderii UE au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, care va permite interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

UPDATE 21.59 Forţele ruse au lovit un rezervor de acid azotic în Severodoneţk. Guvernatorul regiunii a cerut locuitorilor să nu părăsească adăposturile antiaeriene

Forţele ruse au lovit marţi un rezervor de acid azotic de la o uzină chimică din Severodoneţk, în estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, care a cerut locuitorilor să nu părăsească adăposturile antiaeriene din cauza riscului reprezentat de vaporii toxici.

 Într-o postare Facebook, comandamentul militar al Ucrainei a spus că forţele ruse „încercau să preia controlul deplin asupra Sievierodoneţk-ului”, conform Reuters.


UPDATE 21.31 Ce urmează pentru Ucraina după ofensiva rusă în Donbas? General: „Aşa cum au demonstrat recent, ruşii sunt capabili de victorii tactice”

Avansul rusesc recent în Donbas şi raporturile despre numărul mare de trupe, artilerie şi lansatoare de rachete în aşteptare lângă Kursk, la graniţa cu Sumî, pun problema modului cum vor arăta viitoarele ofensive, dacă ruşii vor folosi aceleaşi tactici nediscriminatorii, arată o analiză The Guardian.

Deşi s-a vorbit mult despre ritmul chinuitor, mărunt şi epuizant al ofensivei recente a Rusiei în Donbas, rapiditatea cu care sunt obţinute câştigurile teritoriale nu este singura măsură de luat în considerare.

Tacticile ruse ce au modelat bătălia din Donbas au creat o dilemă dură pentru apărătorii ucraineni - dacă să se menţină pe poziţii, în timp ce numărul răniţilor creştea accelerat, sau să se retragă, riscând să le permită atacatorilor să ia avânt.

Continuarea aici


UPDATE 20.58 Rusia reduce livrările de gaze către Europa. Gazprom anunţă că sistează aprovizionarea cu gaze a principalului furnizor olandez, precum şi a celui danez

Rusia şi-a intensificat eforturile de a sista livrările de gaze către Europa în contextul în care gigantul rus energetic Gazprom a anunţat că va întrerupe contractele cu principalul său furnizor olandez, GasTerra, şi cu cel danez, Orsted, relatează Reuters.

Gazprom a anunţat, marţi, că a întrerupt complet livrările de gaze către comerciantul olandez de gaze GasTerra.

De asemenea, Gazprom a precizat ulterior că va sista fluxurile de gaze către compania daneză Orsted şi către compania de gaze britanică Shell Energy pentru contractul său de furnizare de gaze către Germania, după ce ambele companii au eşuat să facă plăţi în ruble.


UPDATE 20.02 Imagini cu misiunile aproape imposibile de aprovizionare a ucrainenilor din Azovstal. Cum au reuşit elicopterele Mi-8 să evite să fie descoperite VIDEO

Pe reţelele de socializare au apărut primele imagini video cu misiunile periculoase de aprovizionare efectuate de elicopterele ucrainene în Mariupol, în încercarea de a le da alimente şi arme celor din uzina Azovstal.

Militarii ucraineni din uzina Azovstal, membri ai Regimentului Azov şi puşcaşi marini care li s-au alăturat ca urmare a căderii zonei portuare a oraşului în mâinile ruşilor pe 11 aprilie, au început să se predea în noaptea dintre 16 şi 17 mai după ce au rezistat eroic în oraşul încercuit complet de forţele ruseşti încă de la începutul lunii martie.

Potrivit unei înregistrări video obţinută acum de jurnaliştii de la Dnepr Express se poate observa că aprovizionarea s-a făcut prin folosirea unor elicopere care au zburat la altitudine joasă pentru a evita sistemele antiaeriene ruseşti. Autenticitatea imaginilor a fost confirmată independent de utilizatori ai Twitter prin geolocalizare, aceasta arătând că într-adevăr este vorba de Mariupol, şi nu un alt port ucrainean.


UPDATE 19.12 Blocadă informaţională” în oraşele sudice ocupate de ruşi: „Ocupanţii vând cartele SIM ruseşti

Mai multe oraşe din sudul Ucrainei controlate de Rusia se află într-o ”blocadă completă a informaţiilor”, iar trupele ruse vând în prezent cartele SIM localnicilor, deoarece internetul şi conexiunea mobilă nu funcţionează, au declarat marţi oficialii ucraineni, relatează CNN.

”Nu există internet şi nicio conexiune mobilă în regiunea Herson de aproape 24 de ore”, potrivit lui Hennadii Lahuta, şeful administraţiei militare regionale a Hersonului.

”Ocupanţii vând cartele SIM ruseşti în oraş. Trebuie să furnizaţi datele paşaportului pentru a cumpăra o cartelă SIM. Vă îndemn să nu faceţi acest lucru şi să nu furnizaţi datele dumneavoastră personale ocupanţilor”, a mai spus el.


UPDATE 18.31 Vladimir Putin ar trebui înlăturat cu totul de la Kremlin, afirmă premierul Poloniei

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că ar vrea să îl vadă pe preşedintele rus Vladimir Putin "înlăturat cu totul" de la Kremlin.

"Dacă Europa şi lumea liberă vor pierde această bătălie, vor pierde acest război, noi nu vom mai fi în siguranţă, pentru că vom fi mereu sub ameninţare şi şantajaţi de Putin", a declarat Mateusz Morawiecki pentru Sky News, în timpul summitului UE de la Bruxelles asupra războiului din Ucraina.


UPDATE 18.01 Interceptări. Doi colonei ruşi şterg pe jos cu Vladimir Putin şi ministrul Apărării Serghei Şoigu şi discută despre starea armatei ruse: „Un profan incompetent”

Putin e o căţea, iar Şoigu e un profan incompetent. Aşa au caracterizat conducerea ţării şi a armatei doi militari ruşi de rang înalt într-o convorbire telefonică, interceptată de Radio Europa Liberă Ucraina. Discuţia lor, presărată cu o mulţime de cuvinte greu de reprodus, a fost publicată pe internet.

Proiectul ”Shemî” al Radio Europa Liberă Ucraina a pus mâna pe convorbirea coloneilor Maksim Vlasov şi Vitali Kovtun, în care aceştia fac cu ou şi cu oţet întreaga conducere militară a Rusiei.

În înregistrare se aude cum Vlasov vorbeşte despre ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu:

”Şoigu este un profan incompetent, ***. Profan în meseria lui. Nici măcar nu e meseria lui, ***. E pur şi simplu un showman, ***”, a declarat Vlasov.

La rândul său, Kovtun a menţionat că ”Şoigu e un ***, spune că nu avem militari prin contract. Desigur că nu avem, de unde să avem, ***? Lor le plăteau salarii de 30 de mii (de ruble), *** - de unde să-i iei?”

Continuarea aici


UPDATE 17.15 Lupte înverşunate în Severodoneţk: „Din păcate oraşul e împărţit în două. Dar, în acelaşi timp, încă se apără”

Forţele ruse au capturat circa jumătate din  Severodoneţk, unde luptele continuă, în timp ce primarul oraşului spune că circa 13.000 de civili se adăpostesc de bombardamente şi nu mai pot fi evacuaţi.

„Sunt prea mulţi ruşi. Dar momentan rezistăm”, transmite căpitanul Gărzii Naţionale din interiorul oraşului.

„Jumătate din oraş a fost capturat de ruşi şi se duc lupte înverşunate. Situaţia e foarte gravă- oraşul e practic distrus nemilos, clădire cu clădire.

Armata ucraineană continuă să reziste acestei presiuni frenetice şi agresiunii din partea forţelor ruse. Din păcate oraşul e împărţit în două. Dar în acelaşi timp încă se apără. Rămâne ucrainean”, a rezumat situaţia primarul oraşului, Oleksandr Striuk.


UPDATE 16.12 Vladimir Putin cere cucerirea regiunii Lugansk în următoarele 24 de ore

Vladimir Putin a dat termen armatei ruse să cucerească Lugansk până la 1 iunie şi regiunea Doneţk până la 1 iulie, astfel încât să fie controlat de ruşi întregul bazin carbonifer Donbas din estul Ucrainei, informează agenţia ucraineană de presă Unian, care citează serviciile de informaţii ale Kievului.

Planurile Kremlinului prevăd la început cucerirea întregii regiuni Lugansk, au declarat surse din serviciile secrete ucrainene pentru postul de televiziune 24-îi kanal.


UPDATE 15.31 Raport confidenţial britanic: armata rusă s-ar putea prăbuşi pe fondul pierderilor masive

Un raport confidenţial cu privire la invazia rusă în Ucraina, întocmit de un analist de top din Marea Britanie şi examinat de responsabili seniori din guvernul britanic, a arătat că armata rusă s-ar putea prăbuşi în urma pierderilor masive de militari. Numărul celor ucişi este estimat de partea ucraineană la 30.350.

Vladimir Putin consideră că aceste pierderi sunt „un preţ ce merită plătit” în schimbul unei victorii minore în Ucraina. Numai că sacrificiul cerut soldaţilor săi ar putea fi prea mare, mai ales că moralul armatei este deja scăzut şi ies la iveală chiar mărturii despre rebeliuni împotriva comandanţilor sau despre soldaţi care refuză să mai lupte după încheierea contractului.

Potrivit analizei confidenţiale, figuri de la Kremlin au încercat zadarnic să-l convingă pe Putin că invazia este un dezastru, însă el crede în continuare că poate obţine o „victorie parţială”.


UPDATE 15.01 Ruşii îşi întăresc poziţia pe Insula Şerpilor. Au adus baterii de rachete S-300

Forţele ruse continuă să-şi întărească poziţiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, afirmă marţi şeful administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram, citat de agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

Totodată se menţine pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei şi a regiunilor limitrofe, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră „Kalibr” se află în prezent în Marea Neagră, a indicat responsabilul ucrainean.

Continuarea aici


UPDATE 14.25 Imagini virale cu un blindat rus ce declanşează o mină antitanc. Soldaţii aflaţi pe turela tancului, aruncaţi în aer

Forţele militare ucrainene au postat pe reţelele sociale o înregistrare video în care un vehicul de luptă folosit de paraşutiştii ruşi este aruncat în aer de explozia unei mine antitanc, în apropiere de Popasna, în Donbas.


UPDATE 13.39 Rusia susţine că a descoperit 152 de cadavre la Azovstal iar sub ele erau puse mine

Armata rusă a descoperit cadavrele a 152 de combatanţi ucraineni în oţelăria Azovstal, la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, şi este pregătită să le predea Ucrainei, anunţă marţi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

În cursul unor operaţiuni de căutare în oţelărie, în care s-au baricadat peste 2.000 de combatanţi ucraineni, inclusiv din regimentul Azov, timp de mai multe săptămâni, după care s-au predat forţelor ruse, la jumătatea lui mai, ”militari ruşi au descoperit un furgon izoterm”, anunţă ministerul rus.

”În furgon, al cărui sistem de refrigerare nu funcţiona, erau depuse 152 de cadavre ale unor combatanţi şi militari din forţele ucrainene”, precizează ministerul.

”Patru mine au fost descoperite sub corpuri”, anunţă Ministerul rus al Apărării.


UPDATE 13.00 Separatiştii pro-ruşi vor să naţionalizeze navele din Mariupol. Cum arată viaţa localnicilor după cucerirea oraşului-port

Liderul separatiştilor pro-ruşi care controlează o parte a regiunii Doneţk din estul Ucrainei spune că administraţia sa vrea să naţionalizele unele dintre navele din portul Mariupol. Oamenii se plâng de condiţiile din oraş, spun că nu există apă şi electricitate şi că viaţa lor este tot mai dificilă după ce Mariupol a fost cucerit. Mai mulţi localnici revin pe străzile oraşului Mariupol, după ce bombardamentele au încetat şi oraşul a fost cucerit. Luni, oamenii au încercat să-şi încarce telefoanele mobile la generatoare şi au făcut schimb de alimente şi haine la pieţele stradale improvizate. În tot acest timp, într-o staţie de autobuz goală răsuna glasul prezentatorilor de ştiri de la televiziunea de stat rusă de pe un ecran adus de armată.

Oras Mariupol Ucraina port oameni strada civili militari 29 30 mai 2022 FOTO Profimedia

UPDATE 12.50 Putinologul Burns: Predicţiile şefului CIA în privinţa liderului de la Kremlin, cu care are o istorie îndelungată

În ultima vreme, jumătate din administraţia de la Washington se îndeletniceşte cu analizarea fiecărui cuvânt şi mişcare a lui Vladimir Putin, însă puţini sunt cunoscători mai avizaţi ai liderului de la Kremlin decât directorul CIA,  William Burns, relatează Politico. Putin este întruchiparea unei „combinaţii de trăsături tipic ruseşti: îngâmfat, supărăcios, ofensat şi nesigur”, scrie Burns. Liderul de la Kremlin este „un apostol al revanşei”, a mai declarat Burns.

UPDATE 12.30 Momentul în care două elicoptere ruseşti de atac aproape se prăbuşesc într-un lac din Lugansk 

Imagini care surprind două elicoptere de atac ruseşti Ka-52 ce zboară haotic deasupra unui lac din regiunea Lugansk, au apărut pe reţelele sociale.

   

UPDATE 11.55 O navă încărcată cu tablă laminată a părăsit portul Mariupol cu destinaţia Rusia. Ce anunţă autorităţile ucrainene

O navă cargo, încărcată cu tablă laminată, a părăsit portul ucrainean Mariupol cu direcţia Rostov-pe-Don (Rusia), aceasta fiind prima navă comercială care iese din portul Mariupol după cucerirea acestui oraş de către forţele ruseşti, a anunţat marţi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, informează Reuters.


UPDATE 11.45 După pierderea Donbasului, armata ucraineană ar putea începe să se destrame, iar ruşii nu se vor opri acolo, spun grupurile pro-Kremlin

Separatiştii pro-ruşi au anunţat vineri capturarea oraşului ucrainean Liman, în timp ce armata rusă avansează tot mai mult în estul Ucrainei şi este aclamată de grupurile online pro-Kremlin. Aceştia au avertizat că „armata rusă nu se va opri la Donbas”. „Poate că acum suntem martorii unui punct de cotitură în război", a declarat pentru The Moscow Times administratorul canalului de Telegram pro-Kremlin Voenny Osvedomitel. „După pierderea Donbasului, armata ucraineană ar putea începe în sfârşit să se destrame”, a mai spus acesta.


UPDATE 11.00 Nimeni nu se poate ascunde de această armă în războiul din Ucraina 

Toate războaiele au armele lor emblematice, de la AK-47 la IED. În Ucraina, este drona.  Un număr mare şi o varietate de drone au fost folosite de ambele tabere din război. Operatorii de drone sunt noii lunetişti, chiar dacă se află adesea la kilometri de câmpul de luptă, scrie The New York Times.

Un videoclip a făcut senzaţie pe reţelele sociale în ultimele săptămâni: O dronă pluteşte deasupra unui cartier distrus de bombe din Ucraina. Sub ea, mai mulţi soldaţi în uniforme ruseşti urcă într-un camion. Drona eliberează un mic exploziv, care cade pe camionul parcat.

UPDATE10.00 Kremlinul a stârnit un puternic sentiment antirus: vorbitorii de rusă resping „limba inamicului” şi învaţă ucraineană

Unul dintre obiectivele declarate ale „operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina a fost apărarea populaţiilor vorbitoare de limbă rusă care ar fi fost persecutate de naţionaliştii ucraineni. În mod ironic, de la începutul războiului, vorbitorii de rusă din Ucraina s-au înscris la cursuri pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele de limbă ucraineană.


UPDATE 09.30 Mesajul alarmant al „Păpuşii de fier” a lui Putin: „Suntem obligaţi să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci şi întreaga Alianţă NATO”

Olga Skabeyeva, prezentatoare la televiziunea de stat rusă, a transmis că „poate a venit timpul să admitem că operaţiunea specială a Rusiei în Ucraina s-a încheiat, în sensul că a început un adevărat război. Mai mult, este Al Treilea Război Mondial. Suntem obligaţi să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci şi întreaga Alianţă NATO”.

Forţele ruse încercă să încercuiască trupele ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk 

Ministerul Apărării din Ucraina spune că forţele ruse efectuează lovituri de artilerie de-a lungul unei mari părţi a frontului care străbate regiunile Lugansk şi Doneţk, în timp ce încearcă să spargă poziţiile defensive ucrainene. Serhiy Hayday, şeful Administraţiei Regionale Lugansk, a declarat luni seara că, deşi toate părţile regiunii Lugansk aflate încă sub control ucrainean sunt atacate, „situaţia de la Severodoneţk este cu adevărat cea mai dificilă”.

"Bătăliile au atins intensitatea maximă. Forţele de ocupaţie ruse se angajează pe toată linia frontului şi încearcă să bombardeze poziţiile noastre din spate cu artilerie", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean, Oleksandr Motuzianyk.

”Forţele ruse încercă să încercuiască trupele noastre în regiunile Doneţk şi Lugansk”, precizează acesta. 

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat luni eforturi suplimentare ale Rusiei de a rupe apărarea ucraineană la Lugansk şi Doneţk, spunând că artileria, loviturile aeriene şi rachetele au fost folosite în mai multe locuri, inclusiv în Lysychansk şi Soledar.

Cea mai dificilă situaţie din Severodoneţk: oraşul din estul Ucrainei şi vecinul, Lysychansk, sunt lovite de bombardamente constante, în timp ce forţele ruse încearcă să încercuiască apărătorii ucraineni.

Forţele ruse încearcă să străpungă liniile ucrainene în această zonă şi să finalizeze capturarea Luganskului. Ei controlează aproximativ 90% din regiune, conform celor mai multe estimări, apreciază CNN. 


Al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei a fost aprobat: 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis

Liderii UE au condamnat cu hotărâre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi au convenit asupra celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, se precizează într-un comunicat oficial, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, de luni. Pachetul va acoperi ţiţeiul, precum şi produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre, dar va fi introdusă o excepţie temporară pentru ţiţeiul livrat prin conductă.

„Acesta va permite interzicerea importurilor de petrol din Rusia. Sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti. Şi până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis”, a spus preşedintele Consiliului European, după reuniunea liderilor europeni. 

Zelenski: În Donbas, este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse / Lupta pentru regiunea Herson continuă / Jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff a fost ucis de bombardamente

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul oficial transmis zilnic poporului, că în Donbas, este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse, iar lupta pentru regiunea Herson continuă. Preşedintele ucrainean mai anunţă că jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff a fost ucis de bombardamente, în regiunea Lugansk, după ce ocupanţii au tras într-o maşină care urmărea localnicii.

”Situaţia din Donbas rămâne extrem de dificilă. Armata rusă încearcă să adune forţe în anumite zone pentru a pune din ce în ce mai multă presiune asupra apărătorilor noştri. Acolo, în Donbas, este adunată puterea maximă de luptă a armatei ruse”, a transmis preşedintele Ucrainei. 

”Severodoneţk, Lysychansk, Bakhmut, Avdiivka, Kurakhove, Slovyansk şi alte câteva aşezări rămân ţinte cheie pentru ocupanţii în această direcţie”, mai spune el în mesaj. 

Volodimir Zelenski spune că este recunoscător tuturor militarilor ucraineni care, în ciuda avantajului tehnic şi uneori cantitativ al ocupanţilor, ţin eroic apărarea. 

”Astăzi, trupele ruse au bombardat din nou Harkivul. Teritoriul regiunii noastre Sumy a fost, de asemenea, bombardat peste graniţa dintre Ucraina şi Rusia. Lupta pentru regiunea Herson continuă. Pas cu pas, ne eliberăm pământul şi ne apropiem treptat de punctul în care Rusia va trebui să depună armele, să-şi număre toţi morţii”, mai spune Zelenski. 

Preşedintele ucrainean mai spune că luni, în regiunea Lugansk, ocupanţii au întrerupt evacuarea din zonele de ostilităţi trăgând într-o maşină care urmărea localnicii. Jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff a fost ucis de bombardamente. A lucrat pentru postul de televiziune francez BFM TV.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite