VIDEO Secretul legumicultorului care a ieşit pe piaţă cu verdeţuri încă din luna ianuarie. „Pământul ne ajută foarte mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Constantin are două solarii la Gura Câlnău, lângă municipiul Buzău. Încă din ianuarie a început să vândă la piaţă verdeţuri din propria grădină, iar acum taraba sa este bogată. Are salată, ceapă şi usturoi verde, ridichi şi urmează spanacul. A ajuns să aibă producţie în toiul iernii pentru că are sol bun în solarii, pentru că plantele au căldură, apă la timp, şi provin din seminţe bune.

Ceapa verde, salata, ridichile şi usturoiul verde sunt primele legume româneşti care au apărut pe tarabele din pieţe. 

Sunt un pic mai mici decât cele din import, însă gustul şi prospeţimea lor sunt calităţi care atrag mulţi clienţi.

Taraba lui Vasile Constantin, din satul Gura Câlnău, comuna buzoiană Vadu Paşii, are mulţi clienţi  pentru că s-a dus vestea că are la vânzare verdeţuri din propria gospodărie.  

Usturoiul a ieşit primul, spune legumicultorul buzoian. 

”Usturoiul a fost pus în noiembrie. Ăsta germinează mai repede. Am tot scos până acum dar am pus mereu de unde am recoltat. A urmat ceapa, care a ajuns pe piaţă de la sfârşitul lunii ianuarie. Salata şi ridichile tot cam atunci au apărut iar spanacul s-a făcut acum”, spune Vasile Constantin, legumicultor.

Ca mulţi dintre agricultorii din bazinul legumicol Buzău, şi Vasile Constantin a plantat verdeţurile în sere şi solarii încălzite, înainte de Crăciun. Recolta, acolo unde culturile au beneficiat de căldură, apă şi sol fertil, a ieşit mai devreme decât în alţi ani.

Vasile Constantin a ajuns să aibă producţie în toiul iernii pentru că are sol bun în solarii, pentru că plantele au căldură, apă la timp, şi provin din seminţe bune.

”Contează câtă grijă le acorzi legumelor. Am serele de şapte ani, făcute pe structutră de lemn, foarte rezistente, cu folie dublă, pentru că aerul dintre folii este cel mai bun izolator termic. Aceste plante, dacă au umezeală şi pământ bun, cu gunoi, pornesc ca din puşcă în încolţire. Pământul ne ajută foarte mult. L-am ajutat şi noi, iar acum ne ajută şi el. Gunoiul trebuie cernut pentru că altfel planta nu are de unde să se hrănească. Avem terenul în pantă, bazinele sus, şi dăm drumul prin cădere”, spune legumicultorul buzoian.

Dacă temperaturile vor fi în continuare ridicate, tarabele din pieţe vor fi pline de legume româneşti la începutul lunii viitoare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite