VIDEO Ministrul Turismului, Bogdan Trif: „Vrem să dezvoltăm o rută a vinului în România şi în Republica Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, şi directorul general al Agenţiei Turismului a Republicii Moldova, Stanislav Rusu, au participat vineri, la Finţeşti, la prezentarea cramei Lacerta, o investiţie de peste 8 milioane de euro. Cu acest prilej, cei doi demnitari au oferit detalii despre proiectul comun ”Ruta domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Proiectul face parte din acordul de cooperare în turism între România şi Republica Moldova, prin care vor fi lansate pachete turistice comune. 

”Ca informaţie, vă pot spune în premieră că avem un acord privind cooperarea în domeniul turismului între Guvernul României şi al Republicii Moldova. Este deja pe circuitul de avizare interministerial atât în România, cat şi în Republica Moldova. Cred că în perioada imediat următoare, probabil, în maxim o lună de zile, o să-l avem şi semnat atât de partea română cat şi de partea moldoveană”, a declarat Ministrul Bogdan Trif.

La proiectul ”Ruta domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care include patru locaţii din România şi cinci din Republica Moldova, se va adăuga Drumul vinului care leagă România de Republica Moldova.

”S-a demarat inventarierea cramelor şi hrubelor din cele două ţări, săptămâna viitoare urmează să se discute cu tur-operatorii iar până la sfârşitul anului acest proiect, care va lega cele două ţări, va fi finalizat.(...) Lucrăm la acest circuit turistic. O să-l finalizăm până la sfârşitul anului, o să avem şi modalităţile de promovare. Nu dorim să ne oprim doar aici, vrem să dezvoltăm şi o rută a vinului atât în România cat şi în Republica Moldova, să putem oferi pachete turistice comune şi în special turiştilor din ţările asiatice care doresc astfel de oferte. Este un potenţial turistic pe care noi în ultima perioadă nu l-am exploatat la adevărata capacitate şi credem că printr-o politică comună împreună iată cu producătorii sa ducem un număr semnificativ de turişti în România care să-şi cheltuie banii aici”, a declarat Bogdan Trif. 

Oaspetele din Republica Moldova, Stanislav Rusu, a declarat la rândul său că ”că turismul viticol este ca un magnet care leagă oameni şi popoare”. ”Am trecut de la vorbe la fapte, Drumul vinului se află în etapa de finalizare, în cele două ţări se vor crea rute comune care vor cuprinde crame şi podgorii, dar se are în vedere şi alte proiecte comune”, a afirmat Stanislav Rusu.

Noul traseu turistic pune în valoare vinul românesc şi pe cel moldovenesc, în cadrul unui produs destinat promovării celor două ţări în pieţe importante pentru România, precum China, Japonia şi alte ţări din Asia şi Europa.

De altfel, România şi Republica Moldova au demarat deja implementarea unei rute culturale importante pentru dezvoltarea turismului din ambele ţări, „Ruta Voievodului Stefan cel Mare”. În România, ruta cuprinde cetatea Sucevei, Putna, Palatul Culturii din Iaşi, Cetatea Neamţ, ctitorii ale voievodului din Vaslui şi alte locuri încărcate de istoria lui Ştefan. 

În Republica Moldova, traseul ar putea cuprinde Hrubele Lăpuşna, Mănăstirile rupestre Orhei, Cetatea construită de Ştefan de la Soroca şi Chişinău.

 

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, şi directorul general al Agenţiei Turismului a Republicii Moldova, Stanislav Rusu, au participat vineri, la Finţeşti, în judeţul Buzău, la prezentarea cramei Lacerta, o investiţie de peste 8 milioane de euro. Cele 82 de hectare de podgorie de aici produc vin medaliat cu aur la numeroase competiţii internaţionale.

Localizată la 100 de kilometri de Bucureşti, crama Lacerta este potrivită şi pentru seminarii, team buildinguri, degustări sau alte tipuri de evenimente.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite