VIDEO Blestemul de la Mihăileşti. Ce ştiu sătenii despre nenorocirile în lanţ care se produc în comuna din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microbuzul a ars în întregime Foto Iulian Bunilă
Microbuzul a ars în întregime Foto Iulian Bunilă

Imaginile cu coloane de fum şi autovehicule în flăcări au devenit parcă o obişnuinţă pentru localnicii comunei buzoiene Mihăileşti, unde în urmă cu 12 ani au murit 18 oameni, după explozia azotatului de amoniu dintr-un camion. Numele localităţii pe care o traversează drumul european E85, aflată la 80 de kilometri de Capitală, este poate cel mai des menţionat în istoria tragediilor rutiere din România.

Joi dimineaţă, 23 iunie, traficul pe unul dintre cele mai circulate drumuri din România, DN2 E85, a fost blocat aproape o oră pe raza comunei Mihăileşti, lângă satul Căldăruşanca, din cauza unui microbuz în flăcări. Autovehiculul efectua o cursă ocazională între Galaţi şi Bucureşti şi transporta zece călători, toate femei. 

Pe raza satului Limpezis, în masină s-a simţit miros de fum. Speriaţi, patru dintre pasageri au coborât şi au urcat în cel de-al doilea microbuz al aceleiaşi firme care circula în spate, în aceeaşi directie. Câţiva kilometri mai departe, la ieşirea din Mihăileşti,  autovehiculul a luat foc.

Cei şase pasagerii rămaşi iniţial în maşină au coborât şi ei înainte ca flăcările să se extindă şi au aşteptat al doilea microbuz, pe şosea. Pompierii au stins incendiul în 15 minute însă din microbuz nu a mai rămas decât un morman de fiare arse.

Evenimentul de joi a fost aproape identic cu incendiul de pe 10 iunie, care a fost urmat de un lanţ de explozii înspăimântătoare pentru localnicii comunei Mihăileşti, care aveau încă vie în memorie tragedia de pe 24 mai 2004. 

În urmă cu două săptămâni, un autocamion încărcat cu 800 de butelii de aragaz a luat foc chiar la intrarea în localitatea Mihăileşti, iar pompierii au evacuat aproximativ 30 de case. Incendiul a pornit de la o roată a camionului. 

Urmările exploziilor din 2016

image

Fostul primar al comunei, Stan Stan, povestea că şoferul a coborât şi a încercat să stingă focul cu un extinctor, fără a avea însă succes. El a spus că acolo au mai oprit două camioane, şoferii au ajutat la stingerea focului, însă nu s-a reuşit şi au fost anunţaţi pompierii. 

După ce au venit pompierii, buteliile au început să explodeze pe rând. Deflagraţiile au afectat un gard, pe o lungime de 50 de metri, şi reţeaua de electricitate. 

„Bine că nu au explodat toate odată, cum ştim că au mai fost alte probleme, că dacă ar fi explodat toată odată ar fi fost probabil un dezastru la fel de mare ca în 2004“, a afirmat Stan Stan.

Misiunea pompierilor a fost dificilă din cauza pericolului de explozie, iar pentru siguranţa salvatorilor şi populaţiei din zona de manifestare, s-a acţionat de la distanţă cu tunuri de apă, iar persoanele au fost evacuate pe o rază de 500 de metri.

Imagini din timpul exploziei de la Mihăileşti

De-a lungul anilor, în zonă s-au produs evenimente rutiere deosebit de grave însă de departe cel mai cumplit accident, soldat cu morţi şi răniţi, a fost cel al exploziei din 2004 al unui TIR încărcat cu azotat de amoniu. Atunci, 18 oameni piereau în explozia catastrofală. Rezervorul de motorină al autotrenului s-a aprins ca din senin iar încărcătura a explodat după 30 de minute. Unda de şoc a fost simţită la 30 de kilometri distanţă, până în municipiul Buzău.

Craterul produs de explozia din 2004

image

Sătenii din localitatea Mihăileşti au găsit rapid explicaţia pentru fenomenele neobişnuit de periculoase care se petrec în localitatea lor. În timp ce anchetatorii încearcă să găsească de fiecare dată un răspuns care să elucideze cauzele evenimentelor care se produc aici, oamenii vorbesc de un blestem care îi pândeşte pe şoferii care tranzitează localitatea.

Ei sunt convinşi că la originea nenorocirilor ar fi un cimitir mutat cu forţa de comunişti, teren peste care acum ar trece chiar drumul european DN2 E85. ”Ziceai că a coborât iadul pe pământ. În urmă cu 12 ani, când a explodat TIR-ul, babele satului şi-au adus aminte de citmirul vechi, distrus de comunişti, dar nimeni n-a crezut atunci în poveşti ca astea. Eu nu cred în prostii dar acuma nu ştiu nici eu ce să mai zic”, a povestit Aurel Palade, un sătean trecut de 70 de ani, după exploziile de pe 10 iunie.

DN2E85 a fost botezat “drumul morţii”din cauza incidentelor rutiere soldate cu zeci de morţi şi răniţi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite