VIDEO 11 ani de la cea mai mare tragedie de pe şoselele României - 18 morţi după explozia de la Mihăileşti. „Auzeam cum cad bucăţi din aer”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-au scurs 11 ani de la cea mai cumplită tragedie petrecută pe o şosea din România. 18 oameni au fost spulberaţi de explozia unui camion încărcat cu azotat de amoniu în ziua fatidică de 24 mai 2004, în localitatea buzoiană Mihăileşti. Alţi 13 oameni au rămas mutilaţi pe viaţă. Momentul este marcat în fiecare an printr-o slujbă de pomenire la monumentul ridicat în locul craterului de peste şapte metri adâncime produs de explozie.

Unitatea de pompieri din Buzău a pierdut pe 24 mai 2004 un număr de şapte militari. După un an de la tragedie, în memoria lor a fost ridicat un monument din marmură chiar pe locul unde explozia a produs craterul uriaş. Anual, pompierii vin aici pentru a-şi comemora camarazii căzuţi la datorie.

Supravieţuitorii exploziei revin, copleşiţi de emoţii, la locul care putea să le fie mormânt, pentru a aprinde lumânări în memoria colegilor cărora soarta le-a înterupt firul vieţii în dimineaţa de 24 mai 2004. 

Sorin Teşcan este unul dintre cei cinci militari în termen de la pompieri care au scăpat cu viaţă. „ Îmi este greu să vorbesc chiar dacă rănile s-au închis, însă durerea rămâne. Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri. Era o zi mohorât, ploioasă, parcă de doliu. Aflasem că e un camion răsturnat. Am plecat cu sirene, alarme iar la Mihăileşti am găsit un nor de fum gălbui şi autotrenul răsturnat pe stânga. A coborât radiotelefonistul cu comandantul gărzii de intervenţie ca să facă cercetarea şi s transmită la bază”, a declarat Sorin Teşcan. 

Autocisterna se afla la peste 100 de metri distanţă de TIR-ul răsturnat iar Teşcan a coborât să asigure dispozitivul de stingere. Un coleg a venit şi i-a cerut încă o rolă de furtun şi a urcat din nou în camion. „I-am aruncat rola şi exact atunci a fost explozia. Pe moment chiar nu ştiam ce e. Nu se vedea nimic din cauza prafului. Am coborât din autospecială şi nu se vedea nimic la jumătate de metru. Apoi am auzit cum cad bucăţi din aer, după care m-am băgat sub cabina autospecialei ca să mă adăpostesc”, şi-a amintit Sorin. 

Supravieţuitorul mărturiseşte că imediat a început o răpăială din cauza obiectelor care cădeau din cer apoi a venit mult fum pe sub camion, moment în care a decis să părăsescă zona. „Am alergat cu ochii întredeschişi, ca nu cumva să dea vreo maşină peste mine. Era un TIR oprit, cu parbrizul spart şi bucăţi de pământ pe şosea. Apoi am văzut un om, i-am cerut un telefon, mi l-a dat şi am sunat la dispecerat ca să spun să trimită descarcerarea”, a declarat supravieţuitorul. 

image

După ce a ajutat la salvarea unor colegi răniţi, Sorin a ajuns cu un microbuz la unitate, unde erau aşteptaţi deja de rude şi colegi îngrijoraţi. După liberare, toţi militarii supravieţuitori au fost rechemaţi la unitatea de pompieri, pentru angajare. Acum este comandant de echipaj, pe o autospecială şi spune că este încântat de meseria sa.

Ziua de 24 mai 2004 a rămas în istoria tragediilor

În zorii zilei de 24 mai 2004, un apel la pompieri anunţa că un camion încarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat şi a luat foc lângă localitatea Mihăilesti. Încărcătura a explodat la ora 5.50, la câteva minute de la sosirea maşinilor de pompieri. 

18 oameni au fost spulberaţi de suflul exploziei iar alţi 13 au fost răniţi grav. Şi-au pierdut viaţa atunci şapte pompieri, doi ziarişti corespondenţi ai unui post central de televiziune, şoferul camionului, localnici şi oameni aflaţi în trafic. 

image

Alături de cei şapte pompieri, la Mihăileşti şi-au pierdut viaţa, în urmă cu 11 ani şi jurnaliştii Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi Antena 1, care au ajuns primii la locul în care tirul era răsturnat pe o parte, pe marginea carosabilului. Elena Popescu avea 26 de ani, era redactor-şef la ATN Trust Press Buzău şi, de două luni, era corespondent al Antenei 1. Iubea călătoriile şi îi plăcea să citească. Operatorul ei, Ionuţ Barbu, avea 24 de ani şi era absolvent de Politehnică. 

A apucat să înregistreze imagini până la ultima secundă înainte deflagraţiei, cadre în care se disting două focare de incendiu, camionul răsturnat, azotatul scurs pe pământ. Înregistrărille şi camera video au fost recuperate ulterior de reporterii Antena 1, nu de procurori, de la localnicii din Mihăileşti. Oamenii le găsiseră pe câmp.

În memoria celor doi jurnalişti a fost săpată o fântână, în apropierea monumentului eroilor pompieri de la Mihăileşti şi a troiţei închinate tuturor victimelor. Au mai pierit în catastrofa de la Mihăileşti localnici veniţi la locul accidentului dar şi persoane care se aflau în trafic şi au fost surprinse de suflul exploziei nimicitoare.

După un proces care a durat 4 ani, instanţele din România au condamnat la 4 ani închisoare cu executare şi plata unor daune către familiile victimelor pe directorul de atunci al Combinatului Chimic Doljchim şi pe cei doi administratori ai firmelor care se ocupau de transportul îngrăşământului.

Filmul celei mai mari tragedii rutiere

La ora 4.57, un TIR încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat la intrarea în comuna buzoiană Mihăileşti. Două autospeciale de la unitatea de pompieri din Buzău au pornit în misiune şi au ajuns în 20 de minute. În acelaşi timp, au sosit şi corespondenţii Antenei 1, Elena şi Ionuţ. De asemenea, în jurul camionului care ardea săau strâns mai mulţi săteni. 

La ora 5.47, a avut loc o primă explozie în cabina camionului. 

Două minute mai târziu, la ora 5.49, o a doua explozie a spulberat totul în jur. 18 oameni au fost ucişi pe loc, între care şapte pompieri, cei doi corespondenţi ai postului de televiziune Antena 1, săteni şi şoferul camionului care transporta îngrăşământul. Numai 16 dintre cadavre au putut fi identificate iniţial. În cazul şoferului şi al unuia dintre pompieri, identificarea a putut fi realizată doar după teste complexe.

Alţi 13 oameni au fost răniţi grav, unii rămânând mutilaţi pe viaţă. Unul dintre ei este fostul şef al postului de poliţie din Mihailesti, Gabriel Hurlup, rănit grav în urma exploziei.

Hurlup a mărturisit că cel care l-a ferit cu propriul corp de suflul ucigaş a fost Ionuţ Barbu, cameramanul Antenei 1. El ar fi încercat, în secundele dinaintea exploziei, să îl scoată pe Ionuţ din apropierea camionului, iar în momentul deflagraţiei, corpul jurnalistului s-a aflat practic între suflul exploziei şi poliţist, reducând efectele.

Înainte ca ancheta să înceapă, ministrul de interne de atunci, Gabriel Oprea, şi ministrul transporturilor Miron Mitrea au adus buldozere care au acoperit craterul, adânc de 6.5 metri, format de explozie pe Drumul European 85. S-a lucrat fără să se ţină cont de eventualele probe şi resturi umane, pe care procurorii şi legiştii nu apucaseră să le recupereze. Rudele celor morţi spun că şi la o săptămână de la accident au găsit resturi umane amestecate cu pământ.

image

Pe 29 mai 2004, Procurorul general al României de atunci, Ilie Botoş, a declarat că experţii în explozibile au stabilit că încărcătura de azotat de amoniu explodată la Mihăileşti ar fi echivalentul detonării a şase-opt tone de trotil. Botoş a adăugat că puterea mare a exploziei se explică prin faptul că încărcătura era şi în saci, şi în vrac, deşi transportul substanţei în astfel de condiţii era ilegal.

Ei sunt morţii de la Mihăileşti:

Elena Popescu, reporter, 26 de ani, Valea Râmnicului, Buzău

IonuŢ Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzău

Doru Mihai Mihalache, căpitan, 33 de ani, Buzau

Romeo Necula, maior post-mortem, 35 de ani, Verneşti, Buzău

Florin Valentin Oprea, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău

Georgian Medeleanu, locotenent post-mortem, 21 de ani, Blăjani, Buzău

Liviu Stan, locotenet post-mortem, 23 de ani, Tisău, Buzău

Nicolae Jianu, locotenent post-mortem, 25 de ani, Ruseţu, Buzău

Valentin Cezar Manta, locotenent post-mortem, 21 de ani, Tisău, Buzău

Alin Magearu, 37 de ani, Buzău

Valentin Magearu (fratele lui Alin), 23 de ani, Buzău

Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat

Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti, Buzău

Emil Şerbu, Valea Râmnicului, Buzău

Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti, Buzău

Marian Ailincăi, 26 de ani, Roman, Neamţ 

Rica Ionescu, 34 de ani, Mihăileşti, Buzău

Marcu Florin Roman, 36 de ani, Craiova, şoferul TIR-ului.

CITEŞTE ŞI

Elena Popescu, Ionuţ Barbu şi Laurenţiu Păun, declaraţi, post-mortem, „Cetăţeni de onoare ai municipiului Buzău”

Jurnaliştii Elena Popescu, Ionuţ Barbu şi Laurenţiu Păun, care şi-au pierdut viaţa la datorie, au fost desemnaţi, joi, post mortem, cetăţeni de onoare ai municipiului Buzău. Ionuţ Barbu şi Elena Popescu au murit în urmă cu zece ani, în explozia de la Mihăileşti, iar Laurenţiu Păun a fost omorât de un şofer imprudent, pe şoseaua de centură a municipiului Buzău, la începutul lunii martie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite