Povestea buzoiencei care pictează pe orice şi îşi promovează creaţiile numai pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Şerbănoiu, în atelierul său de pictură
Viorica Şerbănoiu, în atelierul său de pictură

A lucrat mulţi ani în publicitate pentru radio şi televiziune, însă pasiunea puternică pentru pictură i-a condus cariera spre o activitate de creaţie. De doi ani, buzoianca Viorica Şerbănoiu reînsufleţeşte obiecte vechi, de la cutii de bijuterii, la haine şi încălţăminte vechi, cu ajutorul pensulei, culorilor şi al imaginaţiei.

Contul de Facebook al Vioricăi Şerbănoiu a devenit extrem de animat în ultima perioadă, atât cu postări din partea artistei, care înfăţişează diversele obiecte pe care le redecorează, cât şi cu mesaje de mulţumire ale celor cărora le-a dat curs comenzilor de a le personaliza  obiectele. 

Pictează pe orice şi, deşi are deja doi ani de când îşi îndeplineşte visul, Viorica se consideră încă la început de drum în această activitate extrem de generoasă, pentru că, spune ea, mereu este câte ceva de descoperit sau de improvizat.

”Pictez pe haine, pe încălţăminte noi şi vechi, pe lumânări de nuntă sau botez, pahare, pe mobilă, pe cufere din lemn. Mai nou, am început să pictez pe globuri de sticlă, ori vârfuri de brad. Pe unele dintre aceste obiecte le cumpăr din magazine, anticariate sau din târguri, dar când au nevoie de dimensiuni pe care şi le doresc le comand la un tâmplar, în cazul cutiilor sau lăzilor de zestre. De cele mai multe ori, îmi sunt aduse obiectele pe care doritorii vor să le pictez”, spune Viorica Şerbănoiu.

buzau

La început, şi-a amenajat un mic atelier acasă, însă după ce acesta a devenit neîncăpător pentru obiectele aduse de clienţi, a decis să îşi închirieze un spaţiu în oraş. Îşi promovează activitatea pe Facebook iar reacţia prietenilor ei virtuali este pe măsura aşteptărilor. 

”Lumea aude despre mine de pe Facebook sau de la cei cărora deja le-am făcut diverse obiecte, de la prieteni. Majoritatea celor pentru care lucrez sunt femei. Foarte rar sunt bărbaţi iar aceştia, în general, vor diverse obiecte pentru a le face cadou cuiva, tot unor femei. Lucrez în mod special pentru mirese, naşe, pentru că în afară de pantofi tot ele îmi cer lumânări, cufere de amintiri pe care le dăruiesc la nuntă ori la botez, în care să îşi păstreze copiii amintirile, dinţişorul, moţul de păr”, ne spune artista. 

Ore întregi petrece în atelier pentru a redecora suprafeţe din lemn, piele sau textile. Pictează de la decoruri florale, peisaje viu colorate, până la forme geometrice, simboluri sau personaje de desene animate. 

”În general, mi se sugerează câteva indicaţii cu privire la culori şi modelul, în linii mari, restul fiind rodul imaginaţiei mele. Atunci când mi se comandă un desen anume, mă mai inspir de pe internet. De exemplu, dacă vor Ştrumfi sau Mickey Mouse, trebuie să mă inspir de pe internet însă improvizez restul decorului. Probabil, la un moment dat, mă gândesc şi la aplicarea unor aranjamente din flori uscate. Mereu improvizez şi nu am făcut niciodată acelaşi model pe două obiecte”, spune artista nonconformistă.

buzau

Obiectele de vestimentaţie refăcute de Viorica Şerbănoiu pot fi purtate pe orice vreme, asta pentru că vopselurile folosite de ea sunt foarte rezistente.

”Folosesc acrilice, adică pe bază de apă, pentru piele şi lemn, pentru că nu sunt aşa pretenţioase. La textile lucrez cu vopseluri speciale. După ce lucrez decorul dau un lac protector, mat sau lucios, în funcţie de ceea ce cere materialul de bază. Dacă pantoful e din piele mată, trebuie pictat tot cu vopseluri mate. Sunt destul de scumpe materialele de lucru, culorile, pe care le comand pe internet. În timp le-am testat pentru că sunt mai multe game, de la mai multe firme, şi atunci a trebuit să văd care sunt mai rezistente”, explică Viorica Şerbănoiu.

buzau

Preţurile sunt asemănătoare obiectelor de pe piaţa de artizanat. Personalizarea unei perechi de pantofi costă 100 de lei, însă poate diferi uşor în funcţie de suprafaţa care trebuie acoperită cu vopseluri, nu foarte ieftine, şi timpul alocat lucrării. 

A lucrat mulţi ani în marketing şi publicitate

Viorica Şerbănoiu (45 de ani) a terminat un liceu tehnologic, însă dragostea pentru artă zace în ea de când se ştie. Îşi aminteşlte că, în timpul şcolii, prefera să deseneze flori şi animale, în loc să îşi facă temele. Apoi, după Revoluţie, şi-a exersat mâna în atelierele de creaţie ale fabricilor de sticlă decorativă tip Galle, industrie care înflorise mult în anii '90, la Buzău. 

”Desenez de când eram mică iar în liceu îmi pictam hainele şi tenişii rupţi. În loc să îmi fac temele, mă apucam să desenez uneori. Pictam hainele, rucsacul. Nu erau vopselurile speciale la acea vreme şi de aceea foloseam tempera cu aracet. Aveam tricouri pe care erau desenaţi ochi, copaci. Mereu a zăcut în mine dorinţa asta de a picta, de a face artă decorativă. Visam ca abia la pensie să mă ocup de arta decorativa, însă s-a întâmplat mai devreme, atunci când eu am simţit că piaţa o cere”, îşi aminteşte artista.

Au urmat pentru Viorica Şerbănoiu aproape 15 ani de muncă în mediu privat. A lucrat în departamentele de publicitate ale unor trusturi locale şi naţionale de presă, perioadă în care şi-a făcut mulţi prieteni. Rutina în acest loc de muncă şi pasiunea care nu a pălit niciodată au determinat-o pe buzoiancă să îşi canalizeze atenţia, din 2014, exclusiv către artă. 

Visează să dezvolte un proiect unic, acela de a picta pe ie. Are nevoie însă de o colaborare strânsă cu o croitoreasă, care să îi furnizeze bucăţile de material, pentru personalizare, înainte de coasere.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite