FOTO Mascaţii din Jandarmeria Buzău, instruiţi de un campion naţional la Judo. A făcut parte din trupele ONU din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorel Preda este campion la Judo  Sursa foto: arhivă personală
Dorel Preda este campion la Judo  Sursa foto: arhivă personală

Luptătorii din trupele de jandarmi învaţă tehnici de apărare şi de imobilizare a infractorului de la un campion naţional la Judo. Cea mai recentă performanţă a buzoianului Dorel Preda este ocuparea locului I la Campionatul Naţional de Judo al Ministerului Afacerilor Interne, categoria de greutate 90 de kilograme, 35 – 45 de ani. Noua medalie de aur obţinută este a şasea câştigată consecutiv de jandarmul buzoian.

Dumitru Dorel Preda este practicant al artelor marţiale de la vârsta de 9 ani, iar la juniori a fost multiplu campion naţional. Tatăl său, mare iubitor al sportului, a fost cel care l-a dus de mână la la sala de antrenament de la Metalul Buzău, printre puţinele cluburi în 1984, unde era antrenor Costel Bratosin.

”Tata, care făcuse box şi era mare iubitor al sportului, iniţial îşi dorea să mă facă fotbalist. Prima dată, ca să prind curaj pentru fotbal, a zis să mă ducă la Judo. Am ajuns la Judo la 9 ani şi nu a putut să mă mai scoată de acolo. Anii au trecut, am devenit campion la juniori, medaliat la naţionalele de juniori. Între 1992 - 1994, trei ani am fost component al lotului naţional de Judo la Piteşti. Eram la Liceul Sportiv atunci, în prima promoţie a acestui liceu. După absolvire am făcut armata la jandarmi apoi am dat la şcoala de subofiţeri de poliţie de la Câmpina”, îşi aminteşte Dorel, campionul în vârstă de 40 de ani.

Cariera în uniforma Jandarmeriei a început-o cu o probă de foc: mineriada din 1999. Până atunci, fusese doi ani în Poliţie, în cadrul Brigăzii de Asigurare a Ordinii şi Liniştii Publice, iar după desfiinţarea acesteia a fost transferat la Jandarmi, tot la trupele de intervenţie, unde se află şi în prezent. A avut şansa în anul 2002 să plece peste hotare, cu o misiune a jandarmilor români de menţinere a păcii în Kosovo. Forţa fizică şi tăria psihică, toate căpătate prin intensele antrenamente pe tatami, l-au ajutat pe jandarmul buzoian să treacă cu seninătate peste toate încercările la care militarii români erau supuşi.

Sursa foto: arhivă personală

BUZAU

Preda mărturiseşte că a avut parte de multă acţiune în anul petrecut cu arma în mână între Kosovo şi Urosevac, zona împărţită între sârbii creştini şi albanezii musulmani. A făcut parte dintr-un contingent de elită, format din oameni bine pregătiţi din Ministerul de Interne, care avea rolul de rezervă în caz de de intervenţii speciale pentru trupele ONU. Unul dintre cele mai tensionate momente trăite în Balcani a fost cu ocazia unei misiuni de înlocuire a contingentului ucrainean, puternic afectat de un atentat al uneia dintre taberele combatante.

”A trebuit să îi înlocuim pe ucraineni, soldaţi care aveau o statură impresionantă, pentru că din cei 180 fuseseră răniţi 11 cu o grenadă, în urma unei intervenţii în zona de nord, unde este comunitatea foarte mare de sârbi. Acolo era un pod păzit de legiunea străină franceză, pe care nu trecuse nimeni de mulţi ani. Trebuia să ajungem în Nord-Mitrovica iar până acolo erau două căi, pe acest pod şi printr-un ocol de vreo 40 de minute. Am ales ruta scurtă. Când au văzut sârbii că trecem acel pod, pe care din timpul războiului nu mai trecuse nimeni, au rămas blocaţi apoi au pus mâna pe pietre şi au început să ne bombardeze cu bolovani. Probabil i-am prins nepregătiţi pentru că puteau pune mâna pe arme. A urmat o noapte albă, pentru că soseau mereu zvonuri că se înarmează şi vin să atace. Mai era precedentul unor atacuri cu grenade iar locuinţele. Puneau copiii în faţă, veneau şi aruncau cu ouă învelite în ziar. Răsuflam uşuraţi când vedeam că nu sunt grenade”, povesteşte Dorel Preda.

Sursa foto: arhivă personală

image

În prezent, plutonierul adjutant şef Dorel Preda este lucrător în cadrul Compartimentului Acţiuni Speciale şi Antiteroriste al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău. Cel mai bun judoka buzoian este şi instructor sportiv pentru camarazii săi.  

A fost cursant al Şcolii Naţionale de Antrenori între 2003 şi 2005 iar în următorii doi ani Dorel Preda a fost antrenor pentru viitorii instructori ai Jandarmeriei, alături de Ciprian Sora şi alţi patru sportivi. ”Am adaptat tehnicile de concurs pentru specificul jandarmilor, adică unul aplicativ. Asta, pentru că luptătorii trebuie să înveţe din judo tehnici de apărare, cum să blochezi, să imobilizezi. Pe un jandarm îl ajută la o confruntare pe stradă şi modul de abordare, încrederea în sine. Domini şi atitudinea ta transmite un mesaj oponentului şi îl descurajezi. Orice stil de arte marţiale, ca şi Judo, trebuie adaptat la gabaritul şi abilităţile fiecărui luptător, trebuie adaptate. Le arăt colegilor mei mai multe variante şi fiecare ia de acolo ce trebuie pentru statura lui, forţa lui”, explică instructorul de Judo de la jandarmi.

Sursa foto: arhivă personală

BUZAU

La grupul mobil din IJJ Buzău, prin ordin al ministrului, aceştia sunt obligaţi să parcurgă săptămânal câte zece ore de antrenament la sală. ”Pregătirea continuă contează şi de aceea mă încăpăţânez să mă pregătesc cât de mult pot. Şi programul de la unitate te obligă şi e un lucru bun pentru că mă antrenez împreună cu colegii. Mai merg la Metalul şi fac şi acolo antrenamente şi de kick-boxing, Jiu-Jitzu şi box, de trei ori pe săptămână. La Câmpina judo nu se făcea şi acolo era un antrenor de karate care m-a instruit aşa de bine încât în câteva luni, pe timpul şcolii, am ajuns să iau locul 5 pe ţară”, spune instructorul de judo de la jandarmi.

Dorel Preda are doi copii, o fată de 11 ani şi un băieţel de aproape 3 ani, care dă semne că îi va moşteni pasiunea pentru sporturile de contact. Iubeşte mult copiii, iar pentru ei intenţionează să deshidă un club de Judo în Buzău, după trecerea în rezervă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite