Dovleacul, leacul miraculos pentru insomnie. Ce substanţă esenţială din seminţe eliberează hormonul somnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seminţele de dovleac conţin o gamă de substanţe benefice organismului, dacă sunt consumate cu ponderaţie. Triptofanul este esenţial pentru sintetizarea proteinelor.

Potrivit specialiştilor nutriţionişti, triptofanul este unul dintre cei zece aminoacizi esenţiali pe care organismul uman îi foloseşte pentru a sintetiza proteinele. Nu poate fi produs de către organism, astfel că trebuie luat prin alimentaţie. 

Cercetările au demonstrat că triptofanul joacă un rol important în procesul de creştere al copiilor, iar în cazul adulţilor are un rol important în funcţionarea sistemului nervos, ajutând la reglarea somnului. 

Dovleacul este una dintre surse importante de triptofan, alături de peştele sau brânza de vaci. O sută de grame de seminţe de dovleac conţin 578 de miligrame din această substanţă. 

Soia, fasolea şi mazărea sunt şi ele bogate în aminoacidul responsabil cu starea de bine. În acelaşi timp, triptofanul din dovleac participă la prelucrarea de către organism a vitaminei B3, necesară pentru funcţionarea sistemului nervos şi prevenirea tulburărilor de memorie.

De ce este benefic sistemului nervos?

Triptofanul este un aminoacid cu un rol vital în formarea serotoninei la nivelul sistemului nervos, care la rândul ei este convertită în melatonină, „hormonul somnului”. Cu cât patrunde mai mult triptofan în creier, cu atât mai multă serotonină se produce.

Consumul de seminţe de dovleac cu câteva ore înainte de culcare, împreună cu un carbohidrat cum ar fi o bucată de fruct, este recomandat, pentru că oferă organismului triptofanul necesar pentru producerea de melatonină şi serotonină, care ajută la favorizarea unui somn odihnitor pe timpul nopţii.

image

Prin coacere, seminţele nu îşi pierd proprietăţile terapeutice

Cercetătorul în horticultură, Costel Vânătoru, spune că dovleacul are o gamă largă de calităţi. Din fericire, spune specialistul buzoian, proprietăţile acestor seminţe se păstrează şi după coacerea lor. 

”Este foarte bun pentru copii, pentru combaterea viermilor intestinali, pentru îmbunătăţirea calităţii somnului. Dovleacul are foarte multe proprietăţi benefice sănătăţii. Seminţele de dovleac sunt bogate în substanţe necesare organismului şi e bine de ştiut că ele sunt bune de mâncat şi benefice sănătăţii şi după coacere. Acestea se coc la temperaturi nu foarte înalte, ca în cazul altor produse, şi nu se fac în combinaţie cu uleiuri sau alte produse alimentare”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Seminţele de dovleac reprezintă un aliment nutritiv, care pot fi consumate la micul dejun, strecurate în bolul cu cereale integrale, dar şi la celelalte mese, aruncate în salate sau peste legume sotate.  Atenţie, 100 de grame de seminţe crude sau prăjite conţin 538 de calorii şi de aceea ele trebuie consumate cu moderaţie. 

image

Sunt o bogata sursa de zinc, un mineral important pentru imunitate, creşterea şi diviziunea celulară, somn, bună dispoziţie, simţurile gustului şi mirosului, sănătatea ochilor şi a pielii, regularizarea insulinei şi funcţia sexuală masculină.

Seminţele de dovleac sunt bogate şi în magneziu. Un sfert de cană de seminţe albe conţin aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată de magneziu, care participă la o largă gamă de funcţii fiziologice vital de importante, inclusiv crearea de adenozină trifosfat, moleculele energetice ale corpului,  sinteza ARN şi ADN, pomparea sângelui de către inimă, formarea adecvată a oaselor şi dinţilor, relaxarea vaselor de sânge şi funcţionarea adecvată a colonului.

Seminţele de dovleac, bogate în grăsimi sănătoase, antioxidanţi şi fibre, ajută sănătatea inimii şi ficatului, în special cand sunt amestecate cu seminţe de in.

CITEŞTE ŞI:

Varza, medicamentul natural minune. Are proprietăţi uluitoare şi în prevenirea cancerului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite