Diana Gavrilă, călăuză prin Munţii Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Gavrilă
Diana Gavrilă

Sutele de turişti care au vizitat muzeul chihlimbarului de la Colţi şi aşezările rupestre au plecat acasă fascinaţi, nu numai de peisajele care li s-au înfăţişat, ci şi de poveştile pe care le-au auzit de la călăuza lor.

A preluat această sarcină de la un bătrân profesor de istorie din localitatea Colţi, Dumitru Nica. „Acum trei ani am fost pusă în faţa unui material extraordinar care nu făcea decât să îmi facă cunoscută această regiune. Deci de aici a plecat această pasiune a mea extraordinară faţă de absolut tot ce ţine de zona munţilor Buzăului. Întâi s-a manifestat prin studiu, şi sunt autodidact, apoi aş mulţumi familiei Nica pentru că ei m-au ajutat foarte mult. Nu pentru că mi-au pus la dispoziţie multe informaţii, ci pentru că-mi sugera o idee ca apoi eu să caut, să răscolesc şi apoi să îmi explic singură ceea ce se întâmplă acolo”, spune Diana.

A acumulat un bagaj uriaş de informaţii, pe care le împărtăşeşte tuturor turiştilor care-i cer să îi călăuzească în traseul pe care îl încep de la Muzeul Colţi. „Sunt multe lucruri de văzut în afara acestor aşezăminte pe care merg toţi turiştii care ajung în zonă, pentru că acolo se merge mai întâi, la vechile schituri. Locuinţele acelea, spaţiile acelea destul de mici, din timpuri îndepărtate, fuseseră create ca mici bisericuţe, pe lângă schiturile de monahi instalate acolo. Nu doar creştinismul se pare venea la începutul secolului patru şi se manifesta acolo ci pur şi simplu avem de-a face cu un ansamblu de locuinţe folosite cu precădere în perioada preistorică ca apoi această formă de religie cunoscută de noi sub numele de creştinism să vină să se manifeste în zonă. În locuinţele din zona aceea, Aluniş, Ruginoasa, Nucu se retrăgeau în ultimele secole cei ce îndrăzneau propovăduirea sfintei Evanghelii din calea persecuţiilor”, declară Diana Gavrilă.

Diana Gavrilă este rugată de turişti să le dea chiar şi amănunte ştiinţifice, nu numai date istorice sau mitologice. „Zona are şi un potenţial geologic. Şi aici aş aminti chiar şi strucutra geologică a zonei Nucu, care se deosebeşte de alte locuri din ţară şi din lume, prin prezenţa acolo a unor coloane din gresie, constituite din blocuri paralelipipedice şi cubice aşezate unele peste altele, ca şi cum mâini uriaşe ar fi realizat intenţionat acest lucru”, spune ghidul din munţii Buzăului.

În ultimii ani a mers la chiliile rupestre numai cu turişti cu carte. „Pot să mă laud că nu am cunoscut decât oameni cu adevărat pregătiţi, oameni în adevăratul sens al cuvântului. Îşi arată stupefacţia şi asta mă încântă. Spun că nu e suficient să citeşti despre ceste locuri, să te pregăteşti teoretic, nu e suficient să vezi nişte imagini care iniţial te impresionează. Trebuie să ajungi acolo. Îţi dai seama că în momentul ajungerii acolo rămâi fără cuvinte în faţa acestor monumente”, declară Diana.

Ce-ţi place
În general nu ştiu să fie ceva care să nu îmi placă. Sunt suficient de flexibilă cât să îi înţeleg pe toţi călătorii care îndrăznesc să pătrundă în această lume, călăuziţi de mine. Toată lumea e mulţumită şi asta îmi place cel mai mult. Din tot sufletul asigur că în momentul ajungerii acolo turiştii nu câştigă numai o experienţă deosebită ci şi un prieten.

Ce nu-ţi place
Sunt foarte supărată pe cei care merg de unii singuri, necălăuziţi, şi doresc să îşi lase semnele trecerii lor pe acolo. Sunt destui turişti care aruncă gunoaie oriunde sau scriu pe pereţii chiliilor, peste vechile scrieri. Asta nu îmi place.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ce proiecte ai legate de această zonă?
Pasiunea rămâne arheologia şi sper că o să şi prestez această meserie. Probabil că o sa fac tot efortul pentru a ajunge şi la o cercetare în zonă deoarece consider că nu este suficient doar să vezi lucrurile cu ochii şi să le descrii. Probabil va fi şi o zi când şi momentul cercetării îşi va avea locul lui.

De unde îţi culegi informaţiile?
Am citit Dacia Preistorică, de unde al luat multe lucruri folositoare, şi îmbin aceste informaţii cu tradiţia locală. Consider că nicio descopperire arheologică nu ar avea nicio valoare dacă nu ar fi îmbinată cu mărturiile transmise oral, din generaţii, sub formă de tradiţii, obiceiuri şi legende.

PROFIL
Născută: 25 septembrie 1967, Pătârlagele
Ocupaţie: ghid montan, studentă la Istorie, muzeologie, arhivistică
Familie: căsătorită, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite