Depozitul de azbest de la Râmnicu Sărat, aproape de închidere. Trebuie respectate proceduri stricte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce timp de 8 ani responsabilitatea asupra acestuia a fost pasată de la o instituţie la alta, depozitul de azbest al SC Fermit SA Râmnicu Sărat ar putea fi închis până la începutul lunii viitoare. Închiderea se face conform unor proceduri stricte. Acesta este unul dintre cele 68 de depozite de deşeuri neconforme pentru care România este obligată să plătească mulţi bani pentru că nu şi-a respectat angajamentele în faţa Comisiei Europene.

Dintre cele 68 de depozite de deşeuri neconforme pentru care România este obligată să plătească bani grei pentru că nu şi-a respectat angajamentele de mediu luate în faţa Comisiei Europene, trei sunt în judeţul Buzău. 

Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri periculoase al Rafinăriei Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase SC Fermit SA Râmnicu Sărat. 

Autorităţile au efectuat în zonă zeci de controale şi au aplicat amenzi, însă nimeni nu îşi asuma răspunderea pentru a închide aceste depozite. La Râmnicu Sărat, la Venus Oil Reg am fost la un pas de un dezastru natural după ce căutătorii de fier vechi au intrat şi au furat tot ce le-a picat în mână, conducând la scurgeri masive de petrol în sol. După intervenţia în forţă a autorităţilor, depozitul a fost curăţat.

BUZAU

Acum se lucrează şi la Fermit SA, un fost depozit de deşeuri industriale cu conţinut de azbest. Prefectul judeţului a mers în control pentru a verifica stadiul lucrărilor de închiderea acestui punct nevralgic al judeţului.

Reprezentantul Guvernului a constatat că lucrările, demarate în urmă cu două luni şi al căror termen iniţial de finalizare era de un an, se derulează satisfăcător şi că există posibilitatea închiderii proiectului în prima parte a lunii decembrie 2017, aşa cum solicitase anterior autorităţilor implicate. 

BUZAU

În prima parte a proiectului de închidere a depozitului Fermit SA, terenul ocupat de acesta a fost nivelat, acoperit cu un strat de agregate minerale (pietriş) de diferite dimensiuni şi pământ tasat / compactat, au fost amenajate şanţuri de colectare şi scurgere a apei, iar în zilele următoare se va încheia cea de-a doua etapă aflată în prezent în plină desfăşurare – aplicarea unei membrane geotextile care să împiedice pătrunderea apei pluviale în sol şi antrenarea substanţelor periculoase care pot ajunge în pânza freatică.

În ultima parte a lucrărilor, vor mai fi turnate un strat de agregate minerale şi unul de pământ fertil, iar întreg perimetrul depozitului va fi împrejmuit cu un gard metalic.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite