Cât de dramatică este depresia de Sărbători. „Omul se simte izolat, nu crede că sunt persoane cărora le pasă de el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt multe persoane care nu numai că nu se lasă cuprinse de spiritul sărbătorilor, ci percep denaturat această perioadă. Agitaţia pe care o văd în jur amplifică sentimentul de izolare, specific depresivilor.

Confundată deseori cu o stare de tristeţe, depresia este un cumul de stări între care se află tristeţea profundă, melancolia, sentimentul de inutilitate, lipsa interesului pentru anumite activităţi care altădată erau plăcute, tulburări ale somnului, senzaţia de oboseală.

Zilele mai scurte şi lipsa luminii solare din această perioadă conduc la alterarea biochimiei creierului. Se reduce astfel secreţia de serotonină, hormon cerebral care controlează în mare parte starea afectivă. Serotonina este cunoscută ca fiind hormonul fericirii pentru că reglează dispoziţia, înlătură anxietatea şi depresia şi accentuează sentimentele pozitive.

Specialiştii spun că persoanele cu sensibilitate psihică ridicată riscă o acutizare a stărilor de tristeţe, de nelinişte, acum, în preajma sărbătorilor. Pot dezvolta aşa-numita ”depresie de sărbători”, stare a celor care în această perioadă se simt singure şi triste. 

”În perioada sărbătorilor, de regulă, depresivul are tendinţa la izolare. Uneori percepe exagerat această izolare, se simte singur, chiar dacă persoanele din jur, rudele, prietenii, cumva sunt aproape de el afectiv. Percepe denaturat aceste relaţii şi se simte abandonat; nu crede cu adevărat că are prieteni, că sunt persoane cărora le pasă de el şi se cufundă în tristeţe în preajma sărbătorilor când, atât mediatic, cât şi practic, vede atâtea acţiuni de socializare”, spune psihologul buzoian Petrică Alexa.

Potrivit specialistului, problema este la el dar o percepe ca fiind generată din exterior. ”În apropierea sărbătorilor şi de sărbători lumea se vizitează, în jurul său oamenii se simt bine dar el nu se simte bine de fapt ştiindu-se incapabil şi atunci percepe această stare prin comparaţie. E un cerc vicios. Pe de o parte nu poate participa la aceste acţiuni sociale, el aflându-se deja în depresie, şi percepe într-o perioadă de socializare maximă, de intense trăiri sufleteşti, că nu se poate ridica la nivelul, nu poate fi în rând cu ceilalţi”, a declarat psihologul Petrică Alexa.

image

Cum ţinem depresia de sărbători la distanţă? 

În primul rând, spun specialiştii, trebuie să ştim că depresia este o boală a singurătăţii şi dacă în preajma noastră avem o persoană deprimată este indicat să nu o lăsăm în izolare, chiar dacă refuză la început spunând că-i produce un anumit stres. Dacă e lăsată singură, persoana se va „adânci” în depresie.

Psihologii spun că, în cazurile uşoare, această indispoziţie sezonieră nu necesită medicaţie, ci doar plimbări în aer liber, controlarea orei de culcare, astfel încât să nu existe diferenţe foarte mari de la o zi la alta, şi să încercaţi să păstraţi activităţile despre care ştiţi că vă fac plăcere şi vă binedispun, chiar dacă sunteţi mai apatici şi mai puţin dornici în perioada respectivă.

Pentru a combate sentimentul de singurătate în momente festive precum cel de Revelion, psihologul Cristina Fulop recomandă să se evite izolarea şi să încerce să comunice cu prietenii, cu familia, cu colegii şi chiar să facă un efort şi să participe alături de ei la acest moment festiv, chiar dacă simt că nu au dispoziţia necesară pentru o petrecere.

“Este greu de crezut că există vreun om singur care nu are pe nimeni în jur, şi atunci mă uit spre oamenii care există în viaţa mea – familie, prieteni - , cu care ar fi foarte bine să-mi petrec timpul făcând eu lucruri pentru ei şi ei lucruri pentru mine, astfel încât să depăşesc momentul respectiv. Şi în felul acesta, fiind alături de persoanele cu care ne face plăcere să fim, trecem mai uşor momentul sărbătorilor”, spune psihologul Cristina Fulop.

   

image

Este recomandat în această perioadă consumul de alimente care favorizează producţia de serotonină, precum banane, vişine, legume, ciuperci, fructe de mare, ciocolată neagră, carne. Acestea însă nu cresc direct nivelul de serotonină, ci favorizează producţia de triptofan, aminoacidul esenţial din care se formează serotonina. De asemenea, suplimentele de vitamina B6 favorizează transformarea triptofanului în serotonină.

Exerciţiile fizice se pare că ar avea de asemenea un rol important pentru stimularea producţiei de serotonină, însă nu se cunoaşte cu exactitate care este mecanismul, potrivit romedic.ro.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite