Au trecut 42 de ani de la seismul care a distrus mii de vieţi. Peste 40 de blocuri şi case din Buzău sunt considerate vulnerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 4 martie 1977, ora 21:22, s-a produs cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României. În urma seismului, au murit peste 1500 de oameni. În municipiul Buzău, cutremurul a pus la pământ sau au avariat grav aproape 2000 de imobile.

În prezent, există 44 de blocuri de locuinţe şi case considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism major. 

În data de 4 martie 1977, la ora 21.22, seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, a lovit violent România.

Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 kilometri, iar miscarea tectonica a durat 55 de secunde, fiind cea mai puternica din istoria modernă a Romaniei. 

În toată ţara, seismul din 1977 a lasat in urma 1578 de morti, peste 11.000 de raniti si alte cateva zeci de mii de oameni fara casa. In total, 35.000 de locuinte s-au facut una cu pamantul. 

Ca în toată ţara, şi în municipiului Buzău există numeroase clădiri care prezintă un risc major în cazul unui cutremur. 

Mai exact, este vorba de 44 de blocuri de locuinţe şi case care sunt considerate vulnerabile în cazul producerii unui seism. 

Inginerul de construcţii Viorel Constantinescu, cel care în anii ‘90 a proiectat câteva dintre clădirile emblematice ale oraşului, crede că nicio clădire din oraşul Buzău nu s-ar prăbuşi în cazul unui cutremur major, precum cel din ‘77.

În municipiul Buzău, cele mai multe imobile încadrate la categoria celor cu risc de prăbuşire la cutremur se află pe Cuza Vodă, cea mai veche stradă din oraş. 

În judeţul Buzău, s-au înregistrat, în urma cutremurului, importante prejudicii: aproape 1.900 de clădiri, din mediul urban şi rural, distruse complet sau avariate. Una dintre clădirile emblematice care au căzut la cutremur este Cinematograful Moldavia, aflat în spatele Palatului Comunal. 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite