Aronia, fructul inimii adus din America, este cultivat în România pentru proprietăţile terapeutice extraordinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Din ce în ce mai mulţi fermieri români înfiinţează culturi de aronia, un arbust originar din America de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate şi apreciate datorită proprietăţilor lor terapeutice. Planta are un fruct extrem de bogat în nutrienţi, antioxidanţi şi vitamine. Buzoianul Marian Tudor este unul dintre cultivatorii de aronia.

Fructele de aronia sunt mici, de culoare neagră sau roşie, în funcţie de specie şi au un gust amărui, cele negre având un gust mai puternic decât cele roşii. Fermierii spun că în România, datorită climei, boabele de aronia sunt mai dulcegi.

Pentru că sunt bogate în antioxidanţi, vitamine, acizi organici şi substanţe tanante, aronia este considerată o sursă de sănătate şi de aceea a stârnit interes pe scară largă.

Valoarea terapeutică a fructelor sale i-a determinat şi pe fermierii români să cultive aronia, iar cei care o fac se bucură de succes. Marian Tudor este unul dintre cultivatorii de aronia din Buzău. Potrivit acestuia, un singur arbust poate produce 4-5 kilograme de fructe poate fi de câteva ori mai scump decât un kilogram de mure sau zmeură.

”Aronia este un arbust specific Americii de Nord şi i se mai zice şi fructul inimii. De ce? Pentru că este foarte bun pentru muşchiul inimii. În momentul în care aronia este foarte coaptă şi dai cu ea pe mână îţi arată culoarea sângelui pe care o ai iar când ai probleme, aşa cum povestesc vechii indieni, îţi schimbă, ţi-l înnegreşte. Asta înseamnă că ai o problemă de circulaţie. De asta i se zice fructul inimii”, spune fermierul buzoian.

Imagine indisponibilă

Aronia este un arbust uşor de cultivat şi de întreţinut, nu are cerinţe prea mari faţă de sol şi poate valorifica o gamă largă de tipuri de sol. Mai mult decât atât, aronia este un arbust rezistent la boli, pe care nici frigul nu îl doboară.

Fructele se recoltează de la sfârşitul lunii august însă dacă vremea este una neprielnică recoltării, atunci perioada de recoltare se poate prelungi până la 4-6 saptămâni, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante.

”Ajunge la maturitate după doi, trei ani de zile. Noi avem genul acesta de aronia negru dar este şi aronia albastru, aronia roşu. Are un gust mai ciudat, mai dur, dar este foarte bun pentru sănătate şi asta contează cel mai mult. Sunt bio, deoarece folosim gunoi de grajd. Ele cam la sfârşitul lunii septembire încep să se coacă, adică atunci când încep să lase un suc de culoarea sângelui. Atunci au şi culoarea închisă, şi aroma, care este un pic mai dură”, spune Marian Tudor.

Conţinutul ridicat de potasiu din aceste fructe are efecte benefice asupra sănătatii inimii, potasiul având efect vasodilatator. Prin relaxarea vaselor de sânge, tensiunea arterială scade, fluxul sanguin creşte, iar riscul de infarct este redus.

buzau

Consumul de aronia stimulează digestia şi remediază problemele de natură digestivă, pentru că sunt bogate în fibre dietetice. Combat constipaţia, diareea, balonarea şi alte probleme digestive. 

Fructele de aronia sunt bogate în antioxidanţi care elimină radicalii liberi din sânge, piele, de la nivelul ţesuturilor şi organelor, prevenind mutaţiile ce pot apărea la nivel celular. 

Pe lângă antioxidanţii importanţi menţionaţi mai sus, aronia conţine şi vitamina C, care stimulează activitatea celulelor albe şi ajută şi la producerea colagenului, responsabil pentru repararea ţesuturilor, a organelor, a vaselor de sânge şi a celulelor.

Fructele de aronia sunt renumite pentru proprietăţile curative pe care le au. Acestea au un conţinut caloric redus, însă bogat în nutrienţi importanţi şi fibre dietetice, ceea ce înseamnă că ajută şi în curele de slăbire.

Fibrele dietetice din fructele de aronia ajută la menţinerea echilibrată a nivelului de zahăr din sânge, prevenind creşterile sau scăderile bruşte de glicemie, care pot fi foarte periculoase în cazul diabeticilor. Fructele de aronia se pot consuma fie ca atare, fie gătite, în deserturi, sub formă de bomboane, adăugate în iaurturi, 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite