Adela Petre, Amelia Papazissu şi Mircea Micu, ”tezaurele vii” ale Buzăului care au primit medalia „Meritul Cultural” de la preşedintele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poza de grup realizată după acordarea disticnţiilor    Sursa:presidency.ro
Poza de grup realizată după acordarea disticnţiilor    Sursa:presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, la începutul săptămânii, Medalia „Meritul Cultural” unui număr de 26 de artişti populari, iar printre cei decoraţi s-au numărat şi ”tezaurele umane vii” ale Buzăului: Adela Petre, Amelia Papazissu şi Mircea Micu. Cei trei au reuşit să preia tradiţiile vechi meşteşugăreşti şi să le ducă mai departe către generaţiile tinere.

Evenimentul a avut loc în contextul aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea UNESCO, organizaţie care a lansat programul „Tezaure Umane Vii”. 

Decoraţiile primite de cei trei vin ca o confirmare a meritelor culturale deosebite, Adela Petre având titlul de „Tezaur Uman Viu” din 2012, iar Amelia Papazissu şi Mircea Micu, din 2013.

„Sunt bucuros şi, ca Preşedinte al României, mândru că ţara noastră mai are încă rezerve de tradiţii şi meşteşuguri culturale”, a spus preşedintele la evenimentul găzduit de Palatul Cotroceni.

Programul „Tezaure Umane Vii – păstrători şi transmiţători ai culturii tradiţionale” reprezintă una dintre iniţiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. 

Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii şi transmiţătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recunoaştere şi de o vizibilitate adecvate în rândul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg. 

În acelaşi timp, programul urmăreşte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Adela Petre este specializată în ţesut cu păr de capră 

S-a născut la 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele. Este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. 

Buzoianca este membru al Academiei Artelor Tradiţionale şi multe dintre creaţiile ei, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în Franţa, Italia, Olanda, Grecia etc.

buzau

Adela Petre a îndrumat zeci de ucenici în arta populară, a oferit patrimoniului cultural sute de ţesături din păr de capră, a arătat lumii prin expoziţii tradiţia autentică a zonei Buzăului şi de aceea a fost declarată ”Tezaur Uman Viu”, de către UNESCO.

La 86 de ani ai săi, Adela Petre este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. 

În mai, 2014, o ţară întreagă a fost impresionată de imaginile în care a doua cea mai puternică femeie din lume, Jill Biden, soţia vicepreşedintelui USA, Joe Biden, a îmbraţişat-o pe Adela Petre, veterana meşterilor populari din România. 

Buzoianca nu s-a aflat însă la prima întâlnire de grad înalt, ea având privilegiul, cu care puţini români se pot mândri, de a le întâmpina pe primele doamne ale Statelor Unite din ultimele decenii. În 1995, s-a îmbrăţişat cu Hillary Clinton, iar în 2008, cu Laura Bush.

Amelia Papazissu este un artist popular specializat în ţesut şi împletituri cu lână şi păr de capră

Amelia Papazissu s-a născut pe 20 mai 1954, a intrat în învăţământ în anul 1978, ca profesor suplinitor, apoi, din 1984, a devenit instructor la cercul de ţesături tradiţionale al Clubului Copiilor din Beceni, unde o găsim şi astăzi. 

Este coautor al unei enciclopedii de artă şi cultură tradiţională, alături de sociologul Gheorghe Petcu şi de-a lungul anilor a organizat zeci de expoziţii personale de ţesături, ştergare, costume populare din colecţia personală a familiei Papazissu.

image

A îndrumat sute de copii în arta populară, a oferit patrimoniului cultural sute de ţesături din lână şi păr de capră, a arătat lumii prin expoziţii şi târguri tradiţia autentică a zonei Buzăului.

În cele aproape patru decenii de activitate, Amelia Papazissu a utilizat în creaţiile sale numai motive tradiţionale de pe Valea Slănicului.

Mircea Micu este meşter popular care confecţionează instrumente muzicale, precum cimpoiul şi buciumul

Mircea Micu s-a născut la 22 mai 1939 , în Săruleşti, judeţul Buzău. Este un solist instrumentist şi meşter popular dar şi unul dintre puţinii creatori de instrumente muzicale din ţară , făuritor de buciume şi cimpoaie.

buzau

Mircea Micu a îmbrăcat de mic copil costumul popular, învăţând să cânte la cimpoi, fluier, caval şi bucium. A susţinut prin eforturi proprii mulţi copii pe care i-a învăţat să cânte la cele două instrumente tradiţionale, fiind timp de şase ani instructor la Şcoala Populară de Artă.

La vârsta de 35 de ani a făcut prima înregistrare la radioul public. Între timp, a cântat cu maestrul Marcel Budală, cu Grigore Leşe, orchestra din Craiova, etc.

A participat la numerose festivaluri cum ar fi "Cântarea României" în 1977, Festivalul "Maria Tănase", în 1978, "Copiii lumii doresc pacea", în 1978, "Cântarea României", 1983 şi 1987, ”Pe Urme de Baladă”, ”Prin Muzică la Obârşii”, ”Festivalul Slănicului”, etc., obţinând diverse medalii şi diplome.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite