Un braşovean care trăieşte cu 90 de euro pe lună în Germania a ajuns vedetă în presa locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşoveanul a ajuns vedetă în presa din Germania.FOTOFrankfurter Allgemeine Zeitung
Braşoveanul a ajuns vedetă în presa din Germania.FOTOFrankfurter Allgemeine Zeitung

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a prezentat povestea lui Ciprian Popescu, un braşovean de 39 de ani care nu şi-a găsit de lucru în Germania, dar care recunoaşte că nu s-ar întoarce în România chiar dacă cineva i-ar plăti drumul înapoi spre casă. Jurnaliştii germani chiar l-au numit Supravieţuitorul.

Ciprian Popescu locuieşte la un centru de persoane fără adăpost, ia micul dejun cu 5 cenţi la cantina unei biserici şi toată ziua caută sticle pe care le duce la centrele de colectare. Spune că nu vrea să cerşească deşi este conştient că ar câştiga de 20 de ori mai mult. Spune chiar că a fost abordat de o reţea de cerşetori, dar a refuzat să stea cu mâna întinsă.

După ce iau micul dejun ies pe stradă şi caut non-stop sticle returnabile de pe urma cărora să colectez comisionul de returnare. De obicei, încerc în zona gării, fiindcă acolo sunt mulţi oameni însetaţi, dar şi concurenţa e mare. Uneori mă duc cu români la diverse instituţii publice şi îi ajut la tradus. Dacă am adunat destui bani, prânzul se serveşte pentru un euro la cantina Caritas. Cina costă tot un euro. Asta dacă am adunat banii necesari, altfel sar peste cină. Mâncarea lipseşte uneori chiar şi două zile la rând”, scrie cotidianul german citat de bzb.ro.

Bărbatul este originar din Victoria şi a plecat din ţară în 2010, după ce timp de şapte ani a trăit pe străzi. În 2010, am spus „Adio, România”, m-am urcat în tren şi am plecat. România este o catastrofă completă. Multe firme, dar nici un ajutor. Şapte ani am dormit pe străzi. Am plecat la 36 de ani cu un mic rucsac pe spate. Mi-am luat un prosop, câteva lame de ras şi un tricou. Fără fotografii, scrisori sau amintiri, mai spune bărbatul.

Nici măcar nu-i trece prin cap să se întoarcă acasă. Speră să îşi găsească de lucru în Germania, în  2014 atunci când vor fi ridicate restricţiile pentru români şi bulgari. „Dacă mi-ar da cineva un bilet gratuit înapoi în România, nu aş accepta. Prefer să îmi iau sacul şi să dorm aici pe stradă“, mai spune bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite