Topul celor mai bune staţiuni şi pârtii de schi din România. Cât ne costă acest sport de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poiana Braşov, Straja, Sinaia, Predealul şi Păltinişul sunt recomandările specialiştilor în această iarnă. Fiecare staţiune are atuurile ei şi pârtii cu nocturnă.

Poiana Braşov este cea mai modernă şi cea mai mare staţiune de schi din România. A fost inclusă şi într-un top al celor mai bune staţiuni din Europa de Sud-Est. Are cel mai mare domeniu schiabil din România, dar şi cele mai bune condiţii pentru sporturile de iarnă. Are însă şi un dezavantaj: este şi cea mai scumpă. Poiana Braşov are şi o pârtie specială de sănii şi de tubbing.

În Poiană se va schia, în această iarnă, pe pârtia Drumul Roşu (5,8 kilometri) şi variantele sale, de 2,95 kilometri lungime, pe pârtia Lupului (2,62 kilometri) şi variantele pentru pârtia Lupului (1,84 kilometri), pe Sub Teleferic (2,86 kilometri) şi Kanzel (0,80 kilometri)- toate considerate dificile, pe pârtiile Sulinar (2,82 kilometri) şi variantele sale (1,70 kilometri), de dificultate medie, pe Bradul (0,50 kilometri) şi Stadion (0,10 kilometri), de dificultate uşoară. Instalaţiile de transport pe cablu sunt modern şi au şi nocturnă.

„Poiana Braşov are cele mai bune pârtii de schi din România, atât ca şi dimensiuni, cât şi ca grade de dificultate. Aici, orice schior îşi găseşte pârtia potrivită. În Poiană găsim atât pârtii de altitudine, cât şi pârtii mai joase. Zăpada este excelentă şi de aceea staţiunea este în topul preferinţelor. Este puţin mai scumpă în ceea ce priveşte cazarea, dar este şi cea mai solicitată pe timp de iarnă“, spune Marius Rotariu, monitor de schi.

Biletul pentru urcare/coborâre cu telecabina sau telegondola este de 20 lei/călătorie pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, iar un bilet cu o urcare şi o coborâre este 35 de lei pentru adulţi şi 17 lei pentru copii.

În cazul cartelelor de acces, acestea vor putea fi achiziţionate şi/sau încărcate cu 6 până la 240 de puncte. Şase puncte costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei petnru copii, însă costul pentru fiecare punct scade semnificativ dacă sunt achiziţionate pachete cu mai multe puncte De exemplu, o cartelă de 30 de puncte costă 100 de lei pentru adulţi şi 55 de lei pentru copii, iar una de 240 de puncte, 530 de lei pentru adulţi şi 290 de lei pentru copii. Pentru fiecare urcare în baza cartelei cu puncte, vor fi taxate şase puncte pentru telecabina Capra Neagră şi telegondolă, două puncte pentru teleschiurile Bradul şi Ruia sub teleferic, şi un punct pentru teleschiurile Stadion şi Kanzel. Echipamentul de schi se închiriază cu 35-40 de lei.

Un weekend obişnuit în Poiana Braşov, care include două nopţi de cazare, poate costa şi 300 de euro. Nu vorbim de perioasa sărbătorilor când totul este mai scump. 

image

Staţiunea Straja, o mare atracţie pe timp de iarnă

Staţiunea Straja este localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţii de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. De asemenea, staţiunea a fost dotată cu instalaţii de produs zăpadă artificială.

Cea mai lungă pârtie este Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km. În anul 2016 s-a montat un nou telescaun pe Pârtia Constantinescu. O cartel care asigură transportul o zi întreagă pe toate pârtiile costă 100 de lei. O cartel de 10 puncte costă 25 de lei. Se taxează câte 2 sau 3 puncte la fiecare urcare cu teleschiul în funcţie de pârtie. Două nopţi de cazare la Straja într-una din cele peste 200 de pensiuni din zonă costă în medie 200 de euro de cuplu şi include şi skipass-ul. Echipamentul de schi se poate închiria cu 40 de lei.

„Staţiunea Straja merită neapărat o vizită atât pentru pârtiile de bună calitate, cât şi pentru peisaj. Un mare atuu al acestei staţiuni este acela că se poate schia până târziu în primăvată. Aici este practic cel mai lung sezon de schi din România. Nu este la fel de celebră ca şi Poiana Braşov, dar este mai puţin aglomerată, mai ieftină, iar zăpada este de calitate“, mai spune Marius Rotariu.

image

Schi la altitudine în Sinaia

Staţiunea Sinaia deţine singurul domeniu schiabil de altitudine din România, având 20 de pârtii şi trasee de schi, respectiv 20 kilometri schiabili. Pârtiile ajung şi până la 2 kilometri lungime. Cele mai cunoscute şi apreciate de schiori sunt: Carp (1382 metri) şi Papagal (900 de metri) pentru schiorii avansaţi, Valea Soarelui 1 (1190 de metri), de dificultate medie şi Valea Soarelui 2 (1200 de metri) şi varinatele sale pentru schiorii începători. O cartelă cu 24 de puncte costă 75 de lei şi se taxează între 2 şi 8 puncte pentru o urcare în funcţie d epârtia aleasă. O urcare cu telegondola costă 20 de lei. Echipamentul de schi se închiriază cu 40 de lei, iar două nopţi de cazare costă în jur de 200 de euro de cuplu.

„Sinaia este cu siguranţă o destinaţie superbă la mare altitudine şi vântul îşi face uneori de cap şi instalaţiile de transport pe cablu pot fi oprite. Merită să ajungeţi la Sinaia mărcar odată pentru peisajul extraordinar. Trebuie să ştiţi că aici sunt totuşi cele mai mari tarife din ţară la instalaţiile de transport pe cablu“, mai spune specialistul.

image

Predealul, o destinaţie ce nu trebuie ratată

Chiar dacă este o staţiune mică, Predealul are deja un renume printre schiori. A găzduit multiple competiţii internaţionale de schi alpin, dar şi de snowboard. Specialiştii spun că aici calitatea zăpezii face diferenţa, chiar dacă staţiunea nu are un domeniu schiabil foarte mare. Are însă pârtii  pentru toate categoriile de schiori. Pârtia Clăbucet (2400 de metri) şi variantele sale pot fi folosite de începători, dar şi de schiorii de nivel mediu, iar pârtia Sub Teleferic (1200) poate fi testată pentru avansaţi. Şi aici există instalaţii de nocturnă. „Aş include Predealul în top pentru calitatea zăpezii de aici. Nu o spun doar eu, ci şi mulţi specialişti care au ales această staţiuni pentru compeţiţii internaţionale“, mai spune Marius Rotariu.

Un skipass pentru o zi costă în medie 150 de lei, iar cazarea pentru nopţi ajunge la 200-250 de euro de cuplu. Echipamentul de schi se inchiriază cu 35-40 de lei.

image

Păltiniş, staţiune cu tradiţie

Cea mai veche staţiune de schi din România, Păltinişul din judeţul Sibiu trebuie avută şi ea în vedere. Este perfectă pentru începători şi schiori de nivel mediu, dar şi pentru cei care iubesc snowboardul. Are opt pârtii de schi de până la 600 de metri lungime, nocturnă şi instalaţii moderne de transport pe cablu. O urcare cu telechiul costă 10 lei, iar cazarea pentru un weekend nu depăşeşte 100 de euro de cuplu. Echipamentul de schi se poate închiria cu 30 de lei.

„Păltinişul este locul perfect unde poţi învăţa să schiezi. Pârtiile nu sunt extrem de dificile şi nici foarte lungi. Aici există şi o şcoală foarte bună de schi, iar preţurile sunt bune“, explică Marius Rotariu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite