Satele din Transilvania, promovate după modelul Viscri. Localitatea-vedetă a avut în 2015 nu mai puţin de 32.000 de vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Împletitorii de nuiele de la Mălâncrav au atras toate privirile la Târgul de Turism. FOTOFacebook.
Împletitorii de nuiele de la Mălâncrav au atras toate privirile la Târgul de Turism. FOTOFacebook.

Viscri este acum cel mai cunoscut sat din România. S-a dezvoltat enorm în ultimii 15 ani, iar acum reprezentanţii Fundaţiei Mihai Eminescu Trust vor să promeveze frumuseţile din alte 86 de sate din Transilvania.

Viscri este un exemplu de succes în turism. Satul Viscri de astăzi este un sat fără asistenţi social, un sat în care toată lumea munceşte pentru turism. Fiecare sătean produce ceva. Unii furnizează lapte, gemuri, carne sau legume şi fructe pensiunilor din zonă, alţii confecţioază manual celebrele şosete de Viscri, iar alţii sunt ghizi la Biserica Fortificată din localitate. Viscri avea în anul 2000 doar 400 de vizitatori. În 2015 cifra a ajuns la 32.000 de ani fiind mai vizitat şi decât unele oraşe din România. Oaspeţii sunt în principal străini. Faima satului se datorează în primul rând oamenilor de acolo care au înţeles că împreună pot reuşit, dar şi prinţului Charles care are o casă la Viscri şi care a ajutat la promovarea satului.

Satele, prezentate la Târgul de Turism

Caroline Fernolent, directorul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust (fundaţia prinţului Charles) este care a muncit cot la cot cu oamenii pentru dezvoltarea Viscriului, satul ei natal. Acum fundaţi vrea să facă acelaşi lucru pentru alte 86 de sate din Transilvania. Fundaţia a avut un stand la Târgul de Turism de la Braşov unde a promovat frumuseţea şi tradiţiile rurale. A fost prezentat satul Mălâncrav din Sibiu, un sat renumit pentru meşterii care împletesc nuiele, dar şi pentru o plăcintă cu varză delicioasă.

Satele Transilvaniei sunt promovate de fundaţia prinţului Charles

„Facem promovare pentru 86 de sate din Transilvania. La fiecare vrem să găsim ceva autentic pe care să îl punem în valoare. Vreau să arătăm cetăţile şi bisericile fortificate, şurile din piatră de la Achita-Mureş, romii de la Mălâncrav care ştiu să împletească coşuri, dar şi plăcinta cu varză care nu este cunoscută peste tot în Transilvania. Am început la Viscri pentru că este satul meu natal. Viscri nu este însă un sat deosebit, dar a ştiut să se pună în valoare cu ajutorul oamenilor. Fiecare sat are ceva special. Am mers mult în străinătate şi am văzut cum ei pun totul în valoare, chiar dacă este un lucru mic. Asta trebuie să facem şi noi. Mă doare sufletul când văd că la noi nu există interes. Ar trebui să avem o strategie naţională de promovare a satelor“, a declarat Caroline Fernolend.  

Fundaţia are şi o comapanie de redirecţionare a 2% din impozit bani care vor fi folosiţi pentru satele din Transilvania. „Mălâncrav, Alma Vii, Archita şi Viscri sunt doar câteva dintre satele frumoase în care derulăm proiecte. Pentru că vrem să susţinem Transilvania cât putem mai bine şi nu ne stă în fire să ne oprim din lucru, avem nevoie de tot ajutorul pe care îl putem primi, şi aici interveniţi dumneavoastră. Puteţi să ne susţineţi direcţionând 2% din impozit către MET. Datele le găsiţi pe siteul nostru“, a mai spus Caroline Fernolend

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite