Romica Popp, patinoarea simbol al Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romica Popp a fost aleasă să aprindă anul acesta, în premieră, Flacăra Olimpică, la Braşov.
Romica Popp a fost aleasă să aprindă anul acesta, în premieră, Flacăra Olimpică, la Braşov.

Romica Popp Dâmboianu şi mama ei sunt adevărată simboluri la Braşovului în ceea ce priveşte sporturile de iarnă şi mai ales patinajul din România.

Patinatoarea s-a născut în Mureş unde tatăl ei a fost preşedintele Curţii de Apel. La şase ani s-a mutat la Braşov şi a început să patineze. Acest sport a fost o tradiţie de familie. Mama Romicăi Popp Dâmboianu a fost campioana României de şase ori şi prima participantă a ţării noastre la Olimpiadă, cea din Germania din 1936.

Campioană la 12 ani

Fire modestă, Romica Popp Dâmboianu nu a vrut niciodată să fie în lumina reflectoarelor. Într-un interviu în exclusivitate acordat acum patru ani cotidianului Monitorul Expres, patinoatoare povestea cum a câştigat primul titlu naţional. 

„Mama fost cea care m-a pus pe gheaţă. Primul concurs pe care l-am câştigat a fost în 1932 cînd am devenit campioană naţională la junioare. Aveam 12 ani. Erau figuri impuse: opturi, cercuri, înapoi cu spatele, tangente, treiuri. Ce mai, geometrie curată! Apoi, veneau figurile libere, cu muzică“, a povestit patinatoarea pentru sursa citată.

Romica Popp a devenit campioana României la patina în 1938 şi 1940. În cariera ei de patinatoare, Romica a primit un singur 6,nota maximă la patinaj în 1938, la concursul naţional, desfăşurat la Lacul Roşu.

Un accident cumplit i-a curmat cariera

Ar fi putut avea o carieră împresionantă, dar un accident pe munte nu i-a mai permis să viseze la un titlu mondial sau la Jocurile Olimpici. În 23 august 1942 de afla la căţărare pe Coţii Morarului, iar o stâncă desprinsă de pe versant i-a zdobit piciorul. Zeci de ani nimeni nu a ştiut că poartă o proteză. A continuat să patineze, dar nu la nivel profesionist, a urcat pe munte şi chiar şi acum zece ani, la 84 de ani practica înotul. Acum, vărsta şi-a spus cuvântul, dar patinatoarea nu se lasă. Zilnic face plimbări lungi în aer liber. 

Romica Popp s-a căsătorit în 1944 şi a devenit Dâmboianu. Este licenţiată în Drept şi Litere şi a lucat la jurist. Pe lângă această profesie a fost zeci de ani arbitru profesionist la Patinaj. Are trei băieţi, dar niciunul nu a devenit patinator.

Marile personalităţi sportive ale Braşovului:

BÂRĂ MIHAI – campion mondial universitar la schi alpin, Universiada din 1951.

BULARCA VALERIU - Vicecampion Olimpic la lupte greco-romane, în 1964, la J.O. de la Tokio, campion mondial în 1961 la Yokohama, de 6 ori campion naţional.

NICA CEZAR –  maestru emerit al sportului, dublu campion mondial la ediţiile 1964 Praga şi 1970 Paris, bronz la mondialele din Suedia 1967.

FERARIU GHEORGHE – volei, component al echipei României - campioană europeană în 1963, câştigător de 5 ori al Cupei Campionilor Europeni cu Rapid Bucureşti, triplu campion mondial universitar, are 250 de prezenţe în echipa naţională a României. 

STEREA CONSTANTIN – volei, a făcut parte din lotul echipei naţionale de volei a României, medaliată cu bronz olimpic la Moscova 1980.

DASCALU MIHAELA – patinaj viteză, J.O. Albertville 1992 locul 6 la 1000 m, vicecampioană mondială în 1994 la Butte la 1500 m, şi vicecampioană europeană în acelasi an la 500 m.

GÂRNIŢĂ GHEORGHE – biatlon şi schi fond, medalia de argint la Campionatele Mondiale de biatlon din 1974.

MORCOV STELIAN – lupte libere, medalii de bronz la J.O., ediţia 1976 şi la Campionatele europene din acelaşi an.

STEICULESCU STEFAN – biatlon, antrenor emerit, a fost antrenorul lotului naţional la JO de la Oslo din 1952 şi la Cartina d’Ampezzo din 1956. Printre schiorii pe care i-a pregătit se numără: Marcela Leampă, Petre Dinu, Francisc Forică, Gheorghe Bădescu, Gheorghe Gârniţă, ultimul cucerind un titlu de vicecampion mondial la mondialele din 1974.

TĂNASE TĂNASE – volei, antrenor emerit la volei a cucerit cu echipa Steaua 5 titluri de campion naţional, a susţinut o finală şi 2 semifinale în Cupa Campionilor.

ROŞU GHEORGHE – baschet, antrenor emerit, are 8 titluri de campion naţional cu echipele de juniori ale CSS Braşovia, a fost antrenorul naţionalelor de cadete, juniori, tineret şi senioare, în 1962 cu naţionala de senioare a ocupat locul IV la europenele din Franţa a promovat o serie de mari jucătoare de baschete.

ULRICH-PETRIC ERNEST –patinaj viteză,  personalitate marcantă a sportului braşovean, a activat la CS Dinamo şi Tractorul, precum şi ca antrenor al loturilor naţionale şi olimpice. Cu sportivii pe care i-a pregătit a cucerit 548 titluri de campioni la juniori şi seniori, corectându-se 500 de recorduri naţionale. A propulsat-o pe Mihaela Dascălu pe locurile şase şi opt la JO din 1992 şi 1994 şi cu aceeaşi sportivă a ocupat locuri fruntaşe la Campionatele Europene şi mondiale.   

POP ŞTEFAN – judo, antrenor emerit. Antrenor din 1979 la CSS Dinamo Braşov, care a format şi pregătit 45 de campioni naţionali, care au adus 80 de medalii de aur 160 de argint şi bronz. Antrenor al echipei naţionale a obţinut cu elevii săi 6 medalii la europene, alte 6 medalii la mondiale şi JO. Antrenor al lotului olimpic timp de 10 ani.

DAN CRISTEA – schi alpin, participant la Jocurile Olimpice din Grenoble 1968, Sapporo 1972 şi Innsbruck 1976, locul 9 la combinata alpină, la mondialele din 1974, 6 titluri balcanice, 26 titluri naţionale, este considerat cel mai bun schior alpin al României.

NICOLAE DUDU – schi fond, antrenor. A activat ca antrenor 27 de ani la Dinamo Braşov, din cei 33 de ani de antrenorat, perioadă în care elevii săi au cucerit 226 de titluri de campioni naţionali: Monica Lazărut, Monica Gyorgy, Ioan Lungociu, Mihai Găliceanu. Ca antrenor al lotului naţional a cucerit 30 de medalii balcanice: Elena Lagusis, Antal Zsolt şi cei enumeraţi mai sus. La fiecare ediţie a JO a calificat doi, trei sportivi. A fost preşedintele comisiei tehnice la schi fond a FRSB.

MIHAI TICUŞAN – scrimă, antrenor emerit. Antrenor din 1964, preia secţia de scrimă, una dintre cele mai puternice din ţară, a CS Tractorul. A îndrumat sute de copii-juniori în tainele scrimei. A adus în vârful piramidei pe Mihai Covaliu, campion olimpic, pe Dan Găureanu, Dan Grigore. A iniţiat pe viitorii tehnicieni, unii făcând vogă în străinătate: Gabriel Dutea în Grecia, Eduard Mănucu în Spania, Dan Costin în SUA.

STEFAN GHEORGHE – atletism, a fost primul atlet român care în proba de 3.000 m obstacole a parcurs distanţa în mai puţin de 8:30:0. A deţinut recordul României pe această distanţă 19 ani. A reuşit 41 de selecţionări în echipa naţională, 2 la jocurile Olimpice de la München şi Montreal, 3 la Campionatele Europene, 8 la Cupa Europei, 10 la Jocurile Balcanice şi a obţinut 10 ani consecutiv titlul de campion al României.   

DUDU IOAN – schi fond, dublu campion naţional, ca antrenor a obţinut 125 de titluri de campion national.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite