Noul angiograf de la Spitalul Judeţean, operaţional în două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ACesta este angiograful de ultimă generaţie adus la Braşov FOTO Sebastian Dan
ACesta este angiograful de ultimă generaţie adus la Braşov FOTO Sebastian Dan

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi reprezentanţii Consiliului Judeţean au prezentat, astăzi, stadiul de implementare a unui proiect de cercetare, la Braşov, în urma căruia braşovenii, dar şi locuitorii din judeţele limitrofe vor beneficia de un angiograf de ultimă generaţie.

Preşedintele Comisiei de Sănătate a CJ Braşov, Mariana Câju, a declarat că „este un proiect important pentru cetăţenii Braşovului, un proiect de cercetare, în care Braşovul a fost declarat eligibil în urma cererii făcute de Spitalul Judeţean, alături de alte 16 centre din ţară. Acestea au fost dotate cu câte un angiongraf, iar aici avem resura umană şi resursa managerială necesară pentru acest proiect”. La rândul său, Mihai Pascu - directorul general Consiliul Judeţean şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean a precizat că „este o reuşită pentru Braşov, dar şi judeţele limitrofe, acest spital fiind un caracater regional de facto. Acest Lucru este important pentru că Braşovul este un punct de referinţă în zonă. Am toate aprecierile echipei dr. Florin Orţan şi dr. Neculoiu, managerul Spitalului, pentru acest succes. Mă îndoiesc că Spitalul Judeţean ar fi avut prea curând bani pentru acest proiect”.

În medicina modernă, metodele de tratament intravasculare încep să se adreseze tot mai multor specialităţi. Acestea sunt folosite în tratamentul cancetului, pentru că tumiorile se atacă din interior, ale bolilor congeintarel, defectele micuţilor înainte de naştere se pot ataca din interior şi ceea ce ştim cu toţii, bolile cardio-vasculare se lucrează intravascular.

„Acest proiect de cercetare, la Braşov, este pe partea de cardiologie. Proiectul are mai multe faze. Prima, care încă nu s-a încheiat, este dotarea materială cu un angiograf de ultimă generaţie şi un electrocardiograf. În continuare, se vor efectua nişte proceduri unde Braşovul şi nici România nu a visat vreodată să acceseze în sistemul public. Avem o sumă foarte mare de bamni pentru partea de consumabile. Toţi pacienţii care se înrolează în această cercetare beneficiază în proceduri de ultimă oră. Noi vom raporta datele de evoluţie ale acestor pacienţi. 2 categorii de pacienţi - cei care sunt acum în tratament vor fi trataţi şi cu noul echipament, iar cei nou înrolaţi după ce sunt declaraţi eligibil. Pacienţi care au îngustări pe venele care hrănesc creierul, inimii, rinchii, picioarele şi tratamentul anevrisemlor mari din corp. Vor putea fi trataţi minimum 100 de persoane/an”- a precizat dr. Florin Orţan, şef Compartiment Cardiologie Intervenţională din cadrul SCJU Braşov. Echipa de cercetare este alcătuită din 4 medici şi 4 asistente, iar la solicitarea Consiliului Judeţean se va extinde organigrama cu încă 2 medici şi 4 asistente. Primele intervenţii se vor putea face, în cadrul proiectului de cercetare, în două luni. La nivelul Braşovului sunt, în medie, 2.300 de intervenţii similare într-un an. Parteneriatul pentru acest proiect de cercetare este încheiat pe o perioadă de cinci ani, şi va ajunge la Braşov echivalentul a un milion de euro în aparatură de chirurgie intervenţională. Bugetul de consumabile la nivel naţional este 6,5 milioane de euro, în funcţie de necesităţi.    
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite