Noi reguli pe şantier. Dezvoltatorii obligaţi să facă drum, să ofere loc de parcare în preţul apartamentului şi spaţii pentru locuri de joacă şi grădiniţe pentru a obţine autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezvoltatorii au fost informaţi la o întâlnire la Primărie. FOTOAndrei Paul
Dezvoltatorii au fost informaţi la o întâlnire la Primărie. FOTOAndrei Paul

La Primăria Braşov a avut loc o întâlnire cu principalii dezvoltatori imobiliari din municipiul Braşov, cărora le-au fost aduse la cunoştinţă noile reguli ce trebuie respectate pentru a obţine autorizaţie de construcţie.

Unul dintre cele mai importante subiecte de discuţie a fost cel legat de infrastructura rutieră şi a reţelelor de utilitate publică (apă, canal, electricitate, gaz). Primarul a avertizat că nu vor mai fi eliberate autorizaţii de construcţie pentru proiecte care nu cedează de la început municipalităţii un drum public realizat la nivel de infrastructură de către dezvoltator, la cote care să permită încadrarea în categoria de drum public. De asemenea, dezvoltatorul va trebui să asigure reţelele de utilitate publică (apă, canal, electricitate, iluminat, gaz) pe cheltuiala proprie. Ulterior, primăria va prelua drumul, îl va asfalta, sistematiza, îl va întreţine, îl va repara, va face deszăpezirea şi va menţine curăţenia, la fel ca pe orice alt drum public din municipiu. 

Apartamentul la pachet cu locul de parcare

De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să pună la dispoziţia clienţilor în mod efectiv şi un loc de parcare. Până acum, majoritatea dezvoltatorilor vindeau separat locurile de parcare, la preţuri considerate foarte mari de către clienţi, care preferau să îşi lase maşinile în afara proprietăţii dezvoltatorului, aglomerând trotuarele sau străzile, în timp ce locurile de parcare prevăzute în autorizaţia de construcţie stăteau goale. 

În plus, proiectele trebuie să prevadă, pe lângă spaţii verzi şi locuri de joacă şi grădiniţe, creşe şi şcoli, acestea urmând să fie construite de municipalitate, dar pe terenuri puse la dispoziţie gratuit municipalităţii de către dezvoltatori. Primarul a afirmat de asemenea că Primăria nu va despăgubi pe nimeni şi nici nu va oferi teren la schimb pentru a oferi aceste facilităţi, întrucât ele sunt în primul rând parte a afacerii imobiliare a dezvoltatorului şi parte a poveştii frumoase pe care dezvoltatorii o vând clienţilor, şi deci o datorie a dezvoltatorului.

Problemele din Tractorul

În special în zona străzii Nicolae Labiş şi zona adiacentă, din Tractorul, în care nemulţumirea cetăţenilor se îndreaptă deja, în mod nejustificat, către Primărie, a fost prezentată o situaţie exactă din punct de vedere juridic, astfel încât toată lumea să înţeleagă de ce municipalitatea nu poate asfalta aceste străzi. Chiar dacă unii dintre dezvoltatori au cedat proprietatea către Primărie, există alţi proprietari care blochează zone de sub ceea ce ar trebuie să devină drum public, şi nu se va putea face nimic până la definitivarea situaţiei juridice pentru întreg drumul.

Pe de altă parte, acolo unde străzile sunt clarificate juridic şi s-a definitivat cedarea către municipalitate, este în derulare documentaţia pentru asfaltare şi sistematizare, iar unele vor fi chiar finalizate până la sfârşitul acestui an. 

Condiţii la permisul de liberă trecere

În discuţie au intrat şi lucrările, legale sau ilegale din mai multe zone ale oraşului (Tractorul, Şchei, Calea Poienii etc), primarul făcând apel la dezvoltatori să respecte regulile de organizare de şantier. Eliberarea permiselor de liberă trecere va avea şi ea un regim special în cazul şantierelor, pentru a se limita posibilităţile de încălcare a legii de către şoferii utilajelor.

Toate aceste reguli vor fi votate în şedinţa de Consiliu Local. De asemenea Primărie a trimis aceste propuneri şi la Bucureşti pentru a fi introduce în noua Hotărâre de Guvern privind construcţiile şi care va fi aprobată în curând.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite