Licitaţia pentru autostrada Braşov - Ploieşti a fost lansată oficial. Care este traseul drumului evaluat la 1,3 miliarde de euro proiectat să fie construit în 4 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investiţia include şi alte lucrări pe lângă amenajarea şoselei propriu-zise, cum ar fi consolidarea unor versanţi. Foto: Arhivă
Investiţia include şi alte lucrări pe lângă amenajarea şoselei propriu-zise, cum ar fi consolidarea unor versanţi. Foto: Arhivă

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat vineri, 19 octombrie, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, procedura pentru realizarea autostrăzii Ploieşti – Braşov prin parteneriat public-privat.

Lucrarea este estimată la 1,36 miliarde de euro, fără TVA. Proiectul prevede, pentru sectorul Ploieşti – Braşov (Cristian), importante lucrări de artă, între care 14 viaducte şi 33 poduri cu o lungime totala de aproximativ 3 kilometri, precum şi 2,6 kilometri de tuneluri cu galerie dublă, reprezentând una dintre provocările inginereşti cele mai complexe.

Totodată, sunt incluse noduri rutiere, drumuri de acces la autostradă, precum şi asigurarea continuităţii drumurilor existente pe care autostrada le-ar putea întrerupe, relocarea variatei reţele de utilităţi pe care autostrada o afectează, lucrări hidrotehnice şi de atenuare a impactului asupra mediului. Costurile de construcţie acoperă nu doar suprafaţa de rulare, respectiv partea văzută a autostrăzii, ci şi numeroase alte lucrări care fac ca această suprafaţă de rulare să se ridice la un înalt nivel de calitate.

Se vor consolida versanţii

Este vorba de lucrări importante de terasamente precum şi de consolidare a versanţilor datorate profilului geologic şi geotehnic al zonei străbătute de autostradă, lucrări a căror stabilitate este direct influenţată de executarea unui sistem vast şi judicios gândit şi realizat de preluare şi îndepartare a apelor meteorice sau de infiltraţie.În plus, există o varietate de alte lucrări specifice unui proiect de autostradă, cum ar fi sistemul de monitorizare a traficului, marcaj şi semnalizare rutieră, sistemul de apel în regim de urgenţă, sistemul ITS (IntelligentTrafficSystem), sistemul de taxare, centrele de întreţinere, spaţiile de servicii şi de parcare.

Care este traseul şoselei de viteză

Soluţia aleasă, după modelul primei încercări de construire a autostrăzii în parteneriat public-privat, din 2002-2006, diferă foarte mult de studiul din 2015, al ministrului Transporturilor de la acea vreme, Dan Şova, care prevedea că staţiunea Buşteni va fi traversată printr-un tunel dublu, de 3 kilometri, mult mai prietenoasă mediului. Varianta aprobată de Guvernul Dăncilă spune că traseul sectorului Comarnic-Predeal al autostrăzii Ploieşti – Braşov (Cristian) începe în oraşul Comarnic la km 48 + 600. Traseul are loc în patul major al râului Prahova, cu 4 puncte de trecere a râurilor în zonele în care apele nu pot fi deviate din cauza condiţiilor de teren (CF sau panta).

Pentru a evita traseul foarte torturat al Văii Prahovei, traseul autostrăzii părăseşte patul Prahovei şi ajunge pe flancul stâng, trecând calea ferată cu treceri superioare. Km 52 reprezintă punctul de plecare al zonei de trecere a oraşului Sinaia pentru ruta autostrăzii. Zona km 62 reprezintă secţiunea transversală dinspre flancul drept spre flancul stâng al Văii Prahovei. Trecerea este prevăzută cu un pod / pasaj peste râul Prahova şi CF şi o trecere superioară peste autostradă spre Drumul Naţional 1. În zona de trecere din staţiunea Sinaia, traseul de autostradă este plasat pe flancul stâng al Prahovei. După aceasta, până la sfârşitul zonei Sinaia şi în zona ulterioară Sinaia-Poiana Ţapului, datorită zonei nou construite, numită Cumpătul şi vechilor şi noilor construcţii, în patul râului Prahova, după care, prin intermediul a două treceri de pasageri suspendate deasupra drumului naţional 1 se va alinia la flancul drept.

Multe curbe la Buşteni

În zona de trecere a râurilor Poiana Ţapului şi Buşteni, traseul autostrăzii fiind plasat în patul major al Prahovei, apa râului nu a putut fi deviată pe zone lungi. A rezultat un traseu greoi, în special în zona Fabrica de Hârtie din Buşteni cu curbe care au o busolă de 250-300 m şi mai multe poduri de-a lungul râului Prahova, dintre care unul are o lungime de 1.100 metri. Apoi, traseul autostrăzii va traversa (cu un pod peste pasaj) râul Prahova, CF Bucureşti-Braşov şi DN1se va alinia la flancul drept al Văii Prahovei.

Pe o porţiune de un kilometru, autostrada este plasată pe ruta CF apoi pe flanc, până la zona finală, traseul autostrăzii fiind plasat între flancul şi patul râului Prahova. Această porţiune cuprinde secţiunea de autostradă care traversează staţiunea Azuga şi cea dintre Azuga şi Predeal. Secţiunea finală de aproape 1 km reprezintă fracţiunea pe care autostrada Ploieşti – Braşov (Cristian) se va alinia spre flancul stâng al râului Valea Râşnoavei, urmând traseul drumului naţional 73A Predeal- Râşnov.

Citeşte şi:

Pe unde va trece Autostrada Braşov-Cristian. Localnicii au obiecţii cu privire la traseu

Construcţia tronsonului de autostradă Braşov-Cristian începe în toamnă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite