Guvernul nu vrea Aeroport la Braşov. Consiliul Judeţean a alocat bani din fondul de rezervă, după ce Ministerul de Finanţe a dat aviz negativ pentru un împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul a aterizat în siguranţă pe pista de la Ghimbav. FOTOfacebook

Ministerul de Finanţe nu a dat aviz favorabil Consiliului Judeţean pentru un împrumut de 5 milioane de euro necesar continuării lucrărilor la Aeroport, deşi instituţia nu are un grad mare de îndatorare. Din aceşti bani trebuiau să se realizeze căile de rulare necesare investiţiei.

În schimb, acelaşi Minister de Finanţe şi-a dat acordul pentru un  împrumut de 1,5 milioane de euro pentru modernizarea Spitalului judeţean Braşov. Consiliul Judeţean nu înţelege decizia venită de la Bucureşti, mai ales că instituţia are un grad mic de îndatorare şi mai poate lua împrumuturi.  Pentru a nu întrerupe lucrările la Aeroport, Consiliul Judeţean a alocat 2 milioane de lei din fondul de rezervă bani care vor fi folosiţi pentru începerea construcţiei la căile de rulare.

„Nu am cerut decât dreptul nostru de a mai lua un împrumut în limita gradului de îndatorare pe care îl are Consiliul Judeţean Braşov. A trebuit să ne asigurăm că avem resursele necesare demarării lucrărilor, astfel că am alocat aceşti bani din fondul de rezervă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, citat de bzb.ro .

Aeroportul va fi profitabil

Pe lângă banii pentru căile de rulare, pentru finalizarea aeroportului mai este nevoie de 31 de milioane de euro pentru terminal şi turnul de control. Până acum doar pista aeroportului va fi gata anul acesta, respectiv la finele acestei luni. Potrivit unui studiu realizat de Mott McDonald, în primul an de funcţionare aeroportul de la Braşov va avea un trafic de 300.000 de pasageri, iar ţinta de un million de călători va fi atinsă după opt ani. Viitorul aeroport este însă mult mai atractiv pe partea de cargo, deoarece Braşovul este situat chiar în centrul ţării. Mai multe firme de logistică au anunţat că vor să închirieze spaţii în jurul aeroportului, aici urmând să funcţioneze spaţii mari de depozitare. În mod direct, aeroportul va crea în jur de 4.000 de locuri de muncă. Se estimează că alte 6.000 de locuri de muncă vor fi create la companiile care îl vor deservi.

Aeroportul va aduce şi mult mai mulţi turişti la Braşov, oraşul de sub Tâmpa fiins pe locul al doilea la nivel naţional ca număr de vizitatori după Bucureşti. Studiile arată că Braşovul ar putea atrage 20% dintre turiştii care aterizează la Otopeni.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite