DN73, care duce la Bran, un pericol pentru şoferi. Sunt multe gropi, dar şi porţiuni care s-au surpat. Drumul este în reparaţii după şapte ani de aşteptare
0
Membrii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov s-au întrunit în cadrul unei şedinţe ordinare desfăşurate la sediul Primăriei Bran pentru a discuta problemele de siguranţă din zona Bran – Moieciu – Fundata. Autorităţile locale s-au plâns de condiţiile în care se circulă pe DN73, dar şi de faptul că în zonă sunt mulţi urşi.
Primarii din zona Bran-Moieciu-Fundata s-au plâns de starea DN73 care este un adevătat pericol pentru şoferu„În urma consultării factorilor de decizie, respectiv primarii şi viceprimarii celor trei localităţi, reprezentanţii Jandarmeriei şi cei ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Braşov, precum şi membrii ATOP, a fost identificată ca principală vulnerabilitate asigurarea siguranţei rutiere pe Drumul Naţional 73, care străbate această zonă, în condiţiile în care există multe gropi în carosabil şi chiar porţiuni surpate de drum care constituie pericole pentru participanţii la trafic. Faţă de această situaţie, membrii ATOP au hotărât iniţierea unei adrese oficiale către administratorul drumului – Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere/Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, prin care să se solicite rezolvarea problemelor de infrastructură existente pe DN 73“, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Braşov.
DN 73 este un drum turistic extrem de important care duce la Râşnov, dar şi în zona Bran-Moieciu-Fundata. În weekend este traversat de 15.000 maşini pe zi. În acest moment se lucrează pe tronsoanele Moieciu-Fundata, Râşnov-Tohanul Nou şi Braşov-Cristian. Din cauza lucrărilor circulaţia poate fi îngreunată. Gropile însă nu au dispărut, iar din cauza lucrărilor sunt porţiuni surpate care au devenit pericole pentru şoferi.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a alocat încă din bugetul din 2016, 111,26 de milioane de lei pentru reabilitarea DN 73 Braşov-Piteşti. Repararea totală a şoselei, care are o lungime de 103,25 de kilometri, a fost estimată la suma de 275, 86 milioane de lei, dar până acum sau făcut lucrări doar în judeţul Argeş. Banii alocaţi în 2016 trebuiau folosiţi pentru reabilitarea porţiunii de drum care traversează Braşovul. Lucrările au fost amânate până anul acesta. Reabilitarea drumului se va finaliza în 2018.
Stâlp de protecţie la Castelul Bran şi problema urşilor
De asemenea, la iniţiativa Poliţiei Braşov s-a decis ca măsură de siguranţă în zona Castelului Bran montarea unui stâlp de protecţie mobil, care să limiteze accesul autovehiculelor pe aleea comercială aglomerată din faţa edificiului. O altă chestiune, pusă în discuţie de Marian Pâtea, primarul comunei Fundata, s-a referit la potenţialul pericol cauzat de numărul mare de urşi existenţi în zonă. Decizia ATOP Braşov a fost să se transmită o solicitare la Ministerul Mediului pentru dispunerea măsurilor legale în vederea rezolvării problemei efectivelor mari de urşi şi lupi din judeţul Braşov.
„Consider că rolul ATOP în asigurarea tuturor condiţiilor de siguranţă pentru cetăţeni în spaţiul public – fie că vorbim despre prevenirea şi limitarea fenomenului infracţional sau despre problemele de trafic apărute pe drumurile din judeţ, este unul însemnat, deoarece prin intermediul Autorităţii se poate realiza o colaborare mai bună şi mai directă între autorităţile administraţiei publice locale şi instituţiile abilitate în acest sens. O dovadă este şi această întâlnire prin care ATOP a venit în sprijinul primarilor din zona Bran – Moieciu – Fundata”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea.