Cum să ne îmbrăcăm când afară este frig. De ce nu ajută lichidele calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frigul nu trebuie să ne sperie, spun medicii. Putem ieşi la aer dacă ne îmbrăcăm corespunzător. Nu este bine să punem pe noi mai multe rânduri de haine, deoarece înfofolirea ne poate îmbolnăvi mai repede decât frigul.

Medicii spun că prea multe haine pe noi atunci când afară este frig nu ajută, în concluzie dacă de înfofolim peste măsură s-au putea să simţim frig şi nu căldură. „Atât copiii, cât şi adulţi trebuie să se îmbrace corespunzător temperaturii de afară. Dacă sunt temperaturi normale, de -5 grade Celsius, atunci este recomandat să ieşim la aer. Frigul nu ne îmbolnăveşte. În plus, nu este nevoie de mai multe rânduri de haine. Un tricou, un pulovăr, geacă, pantaloni groşi, poate şi ştrampi, dar şi căciula şi mănuşile sunt suficiente.

Sunt persoane care au tendinţa să poarte mai multe perechi de şosete sau mai multe bluze pe corp, fapt care este total greşit. Mai ales la copii acest lucru crează un mare discomfort, mai ales că ei sunt în permanent mişcare. În plus, pot transpira, iar transpiraţia rece poate duce rapid la răceli sau chiar pneumonii dacă micuţii stau mult timp aşa. La bebeluşi înfofolirea este periculoasă din punct de vedere medical. Ei nu îşi pot regla bine temperatura corpului, se pot supraîncălzi şi riscă să se deshidrateze“, mai medicul internist Florin Tudor.

Nici clasicul obicei cu fularul peste gură nu este în regulă. „Este total greşit să punem fular peste gură şi nas. Vom respira doar un aer umed, care nu este sănătos deloc. Fularul se pune doar la gât, pentru a-l acoperi şi pentru a face corpul să nu piardă căldură. Mănuşile sunt şi ele importante, deoarece dacă ne îngheaţă mâinile vom simţi frigul în tot corpul“, mai spune specialistul.

Lichidele calde nu sunt recomandate

Lichidele calde consummate afară iarna nu ne ajută deloc. „Cu toţii avem tendinţa să bem ceai cald când suntem afară iarna. Acest lucru nu ne ajută. Senzaţia de căldură este temporară şi transpirăm imediat, lucru pe care nu îl dorim să se întâmple iarna. Nici alcoolul gen ţuică sau vin fiert nu este indicat. Senzaţia de căldură este doar la nivelul pielii şi vom ajunge din nou să transpirăm. În sezonul rece este bine să consumăm alimente naturale, care întăresc sistemul imunitar. Citricele sunt foarte bune, legumele cu frunze verzi, ghimbirul fac minuni“, mai spune medicul. 

Nu toată lumea trebuie să se înbrace la fel. Unii oameni sunt mai călduroşi, alţii mai friguroşi. „Temperatura corpului uman este între 36,5 şi 37,5 de grade Celsius. Există însă persoane care au o temperatură a corpului mai scăzută, iar acestea tind să fie mai friguroase din această cauză, deoarece resimt mult mai tare temperaturile scăzute. Receptorii de temperatură sunt în piele şi transmit semnale creierului atunci când ne este frig. Acestea reglează temperatura corpului pentru ca ea să rămână constantă. De aceea unele persoane pot sta iarna afară fără fular şi căciulă, iar altele nu. Fiecare persoană se adaptează în funcţie de ce simte“, mai spune medicul Florin Tudor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite