Suprafeţele revendicate de foşti proprietari în judeţul Brăila, de şase ori mai mari decât terenul disponibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suprafeţele disponibile pentru retrocedări, în judeţul Brăila, sunt de şase ori mai mici decât solicitările existente. Cei care nu vor reuşi să primească în natură pământul revendicat, vor trebui să se mulţumească cu un fel de bani virtuali primiţi de la stat, cu care vor putea să cumpere imobile la licitaţiile organizate de Agenţia Naţională de Cadastru. Statul va răscumpăra acşti bani virtuali necheltuiţi, începând din 2017.

La Brăila, sunt revendicate la ora actuală aproape 20.000 hectare de teren, însă disponibilul existent la îndemâna autorităţilor abia dacă ajunge la 3.300 ha. Cele mai întinse suprafeţe disponibile, însemnând peste 100 ha, dar nu mai mult de 500 ha, sunt în comunele Stăncuţa - 500 ha, Frecăţei - 478,5 ha, Traian - 239,3 ha, Ulmu - 238,3 ha, Victoria - 138,9 ha, Unirea - 131,8 ha, Siliştea - 110,7 ha, Bărăganu - 107,2 ha şi Cireşu - 103,2 ha. Faţă de cereri, însă, aceste suprafeţe sunt complet insuficiente. La Stăncuţa, deşi sunt disponibile 500 ha, cererea e de şase ori mai mare: 3.022,4 ha , dintre care 2.522,4 ha de teren agricol şi 500 ha de teren forestier.

Există şi opt Unităţi Administrativ Teritoriale unde nu mai sunt deloc terenuri disponibile: Ianca, Ciocile, Galbenu, Gropeni, Măraşu, Movila Miresii, Racoviţa şi Vădeni. În municipiul Brăila mai există posibilitatea retrocedării doar a 88,14 ha.

"Cererile de restituire care nu pot fi soluţionate prin restituire în natură la nivelul entităţilor învestite de lege se soluţionează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte. Pentru aceasta este nevoie de o evaluare a imobilului ce face obiectul deciziei, evaluare care, potrivit legii, se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a legii în discuţie de către Secretariatul Comisiei Naţionale şi se exprimă în puncte, cu menţiunea că valoarea unui punct este de 1 leu. Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorificate prin achiziţionarea de imobile din Fondul naţional la licitaţia publică naţională, începând cu data de 1 ianuarie 2016", a precizat prefectul Brăilei, Lucian Olteanu.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite