Primăria vrea să facă din hrubele din zona veche a Brăilei un important obiectiv turistic. Mai întâi, însă, hrubele trebuie găsite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Brăila intenţionază ca, pe parcursul anului viitor, să înceapă investigaţii serioase în parcul Grădina Mare, pentru a lămuri odată pentru totdeanul problema existenţei hrubelor turceşti de sub acel perimetru. „Până acum nu am putut face săpături pentru că aleile parcului au fost reabilitate, în 2009, cu bani europeni, iar timp de 5 ani nu s-a permis nicio intervenţie asupra asfaltului”, a precizat primarul Brăilei.

Edilul-şef Aurel Simionescu a declarat că, între timp, s-au făcut măsurători cu aparate speciale, cu ultrasunete, şi s-au depistat anumite goluri subterane care ar putea indicat prezenţa hrubelor. ~ntr-un astfel de spaţiu s-a putut săpă, deoarece nu se afla în dreptul aleilor asfaltate, şi s-a găsit, în urmă cu doi ani, un depozit de cereale vechi de circa 500 de ani.

„Am făcut nişte măsurători, inclusiv cu ultrasunete, şi a rezultat o anumită dispunere de goluri în subteranul Grădinii Mari. Într-un astfel de spaţiu am putut să săpăm, cel în care am descoperit acum doi ani de zile acel mei vechi de 500 de ani şi care a fost dus către expertiză şi toate celelalte. A fost o groapă undeva pe la 5 metri adâncime, dar nu hrubă, ci un depozit de cereale, de mei. Mai există o astfel de enclavă să spunem aşa, acolo la scări, la coborârea de unde e restaurantul Privighetoarea şi unde avem noi scena pusă. Acolo am găsit un spaţiu din acesta - unde am putut să săpăm -, gen aerisire, o tubulatură undeva spre 300 - 400 de milimetri diametrul, care se duce spre zona restaurantului. Deci ar trebui să săpăm în asfaltul care duce spre foişor", a declarat Simionescu.

Primarul a precizat că există sume prevăzute la bugetul local pentru executarea de lucrări care să deschidă accesul către misterioasele hrube despre care se tot vorbeşte în Brăila, dar care deocamdată rămân doar o legendă. „Sunt oameni care spun că au intrat în aceste hrube pe vremuri, înainte de a se face acele lucrări de consolidare a terenului, din urmă cu circa 50 de ani. Atunci, pentru că apăruseră nişte surpări, s-a luat deciza de a se face anumite intervenţii, injectându-se un amestec de lut şi beton în subsolul zonei centrale a oraşului. Probabil din această cauză, o parte dintre hrube s-au astupat. Noi putem exploata turistic astfel de obiective, doar în zone din oraş care se află în domeniul public, cum este Grădina Mare. Există anumite porţiuni de hrube care se află pe domeniul privat, sau pe terenuri pentru care Primăria se judecă în prezent cu diverşi moştenitori. Un caz concret este hruba de pe Str. Cetăţii, unde a fost pulberăria turcească. Pentru accesul în această hrubă Primăria se judecă cu cei care revendică terenul de la suprafaţă”, a mai precizat primarul Brăilei.

Citiţi şi

EXCLUSIV: Au scos aurul prin hrube, ascuns în pâini!

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite