FOTO Când lupii-poliţişti transformă misiunile imposibile în victorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a ajunge „poliţist”, traseul unui câine de serviciu folosit în Ministerul Administraţiei şi Internelor începe în maternitatea centrului Naţional Chinologic „Dr.Aurel Greblea” Sibiu, fondat în 1950, şi care astăzi este recunoscut ca cea mai mare unitate de profil din lume.

Anual, sunt produşi aici circa 400 de căţei şi şcolarizate circa 2.000 cupluri cinotehnice. Printr-o muncă consecventă, începând cu vârsta de 2 luni, căţeii sunt selecţionaţi pe diverse categorii de serviciu, în funcţie de aptitudinile pe care le manifestă, în specialităţile: însoţire-patrulare, însoţire-intervenţie, urmărire, detectare explozivi şi stupefiante, descoperire cadavre umane îngropate, descoperire persoane surprinse sub dărâmături etc.

La Brăila sunt 27 de câini, din care 12 exemplare sunt cu adevărat "de renume" în padocul Poliţiei.

image

Aceştia sunt recunoscuţi pentru faptele lor de vitejie. Dacă LAX de la Ianca e cunoscut fiindcă are bunul obicei de a-i repera rapid de spărgătorii de cursă lungă, care au devalizat zeci de luinţe şi de societăţi comerciale, alţii s-au remarcat după ce au prins grupări întregi de bătăuşi sau chiar criminali.

image

                                                   

Pregătire în echipă

image

După împlinirea vârstei de 3 luni, tineretul canin este distribuit conductorilor aparţinând unităţilor teritoriale de poliţie în cadrul unui curs de iniţiere cu durata de două săptămâni, prin care viitorii conductori îşi însuşesc primele noţiuni despre îngrijirea, hrănirea şi predresajul canin.

image

După absolvirea cursului, cuplurile chinologice se întorc în teritoriu, acolo unde continuă pregătirea până când animalele ating vârsta de 12-16 luni.

image

Odată ce câini ajung la maturitate, împreună cu conductorii lor revin la şcoală, unde participă la cursurile de calificare cu durata de 3 şi 6 luni, în funcţie de categoria de serviciu pentru care a fost selecţionat şi pregătit.

image
"La finalul cursurilor, după examenele de absolvire, cuplurile om-câine se întorc la unităţile de care aparţin, urmând să pună în practică tot ceea ce au învăţat pe timpul cursurilor de pregătire", ne-a relatat inspector principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.
image

La Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila, lucrează în echipă cu stăpânii lor şi participă la aceleaşi misiuni periculoase ca şi aceştia, 23 de câini de însoţire-patrulare şi 4 de urmărire. Ei sunt din rasa ciobănesc german, câini care întrunesc toate calităţile lucrului în echipă de serviciu sau de companie.

image
"Este fidel, ataşat stăpânului, combativ, uşor de dresat, se adaptează uşor excitaţilor din mediu. Echilibrat psihic, caracterizat printr-o mobilitate bună, este pretabil oricărei specializări, fiind cea mai folosită rasă de către Poliţia Română", ne-a povestit unul dintre poliţiştii care lucrează cu un ciobănesc german.
image

În aşteptarea comenzilor

 

Câinii poliţişti, amicii omului cinstit şi inamicii infractorilor, au fost repartizaţi la Biroul de Poliţie Urbană, Poliţiile oraşelor Făurei şi Ianca, şi Posturile de Poliţie Chiscani, Unirea, Cireşu, Şuţeşti şi Viziru, zone care au risc sporit de comitere a infracţiunilor stradale. De asemenea, poliţiştii cu câinii de însoţire-patrulare acţionează în preajma stadioanelor de fotbal pentru menţinerea sau restabilirea ordinii şi liniştii publice, precum şi în momentul escortării unor deţinuţi periculoşi spre penitenciar sau inspectoratul de poliţie.

image
"Cei patru câini de urmărire sunt folosiţi la cercetarea zonei producerii unei infracţiuni pentru depistarea infractorilor după urmele lăsate la faţa locului", a adăugat Jenel Şogor.
image

                    

Direct spre infractor

Cea mai nouă achiziţie canină a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila are 8 luni, iar decanul de vârstă este câinele Pama, aflat în grija agentului principal Răducan Iulian, de la Postul de Poliţie Unirea, care lucrează cu el şi îl îngrijeşte din prima sa zi de serviciu, de acum 12 ani.

"Cu toate că trebuia să iasă la „pensie” la împlinirea vârstei de 9 ani, câinele este într-o foarte bună formă fizică şi continuă să prindă infractori alături de conductorul său", ne-a declarat agentul Răducan.
image

Agentul povesteşte că anul trecut, pe când patrula pe raza comunei, a intervenit în aplanarea unui conflict spontan iscat în incinta unui cafe-bar din localitate, între C.Stănilă (33 de ani) şi P.Marinică (42 de ani), ambii din satul Valea Cânepii, comuna Unirea.

Pentru că a intrat neînsoţit de câine în încăpere, dându-i comanda câinelui de aşteptare afară, i-a fost cam greu să-i potolească pe scandalagii, însă, la apariţia lui Pama aceştia au tăcut brusc.

"Sub privirile tăioase ale ciobănescului Pama, agentul a efectuat percheziţia corporală sumară asupra celor doi şi a găsit asupra lor două cuţite cu lamele în lungine de 10, respectiv, 17 cm. Acestora li s-au întocmit dosare penale, conform prevederilor Legii 61/19891, republicată", ne-a povestit agent şef principal Paul Petrov.
image

      

Nu-i scapă nici o mişcare

Şi agentul şef Marchidan Marinică se mândreşte cu câinele său Cobapa, în vârstă de 4 ani, care l-a sprijinit în multe acţiuni de intervenţie şi patrulare în comuna Şuţeşti, unde îşi desfăşoară serviciul în calitate de ajutor al şefului de post.

Îşi aminteşte cum, anul trecut, Cobapa l-a urmărit şi imobilizat pe localnicul T.Ştefan (35 de ani) care a încercat să fugă în momentul în care i-a văzut patrulând pe o uliţă a satului. Acesta vroia să dispară din raza lor de acţiune, deoarece avea asupra sa o sabie cu lama în lungime de 83 cm.

image

Mulţumit de reuşite 

Într-o altă noapte, pe când patrulau prin comună, Cobapa trăgea lesa spre locuinţa unui bătrân şi dădea semne de nervozitate. Verificând zona, poliţistul l-a prins în flagrant pe S. Aurel (26 de ani), localnic, care a pătruns în casă cu scopul de a sustrage bunuri. Văzând cine îl aştepta afară, infractorul a mers liniştit la sediul Postului de Poliţie unde i s-a întocmit dosar penal.

În Municipiul Brăila, în lungile nopţi de patrulare, agentul principal Solomon Dan, din cadrul Biroului de Poliţie Urbană, a fost însoţit tot timpul de câinele său Tikana.

image
"În una din nopţi, pe la orele 02.45, câinele a devenit agitat şi scâncea să fie urmat spre un bloc din dreapta sa", ne-a povestit stăpânul lui Tikana.

Agentul l-a mangâiat a mulţumire pe spate, deoarece tocmai prinsese în flagrant pe Ş.Costică (18 ani), din Brăila, care sustrăgea mai multe bunuri dintr-o boxă de la subsolul blocului, stabilindu-se ulterior că hoţul comisese mai multe spargeri în zona respectivă.

image

O echipă împlinită

Sunt disciplinaţi, ascultători şi îndeplinesc orice ordin fără să comenteze, chiar dacă nu iau nici un ban pentru activitatea lor în cadrul Poliţiei. Mai au şi ei momente de neatenţie, câteodată, când mai întorc capul după câte (un) o reprezentant(ă) a sexului opus. Niciun infractor nu şi-ar dori ca aceştia să vină pe urmele lor, pentru că atunci când primesc comanda o execută şi nu mai există scăpare.

image

Aceştia sunt câinii poliţişti care aparţin Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, antrenaţi să ia urma răufăcătorilor şi să asigure liniştea şi ordinea cetăţenilor alături de stăpânii lor care le devin foarte repede prieteni.

    

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite