Emfizemul pulmonar, boala care le taie respiraţia fumătorilor. Cum poate fi ţinută sub control - explicaţia medicului

Emfizemul pulmonar, boala care le taie respiraţia fumătorilor. Cum poate fi ţinută sub control - explicaţia medicului

Fumul de ţigară paralizează cilii care protejează căile respiratorii de microbi şi noxe   FOTO Florentin Coman

Printre efectele nocive ale fumatului se numără şi emfizemul pulmonar, o boală gravă a plămânilor. Aceasta apare atunci când alveolele din plămâni sunt lezate de fumul de ţigară sau de factorii poluanţi din mediu, încetând să funcţioneze corespunzător.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii explică mecanismul în felul următor: fumul de ţigară paralizează cilii, acei perişori minusculi care îndepărtează din căile respiratorii microbii, particulele şi compuşii iritanţi. În consecinţă, aceşti factori nocivi invadează alveolele din plămâni, iar în final le distrug. Când aleveolele nu mai expluzează suficient aer stătut din plămâni, pacientul se va simţi obosit şi va respira greu.

Renunţarea la fumat este esenţială pentru combaterea acestei boli. După aproximativ nouă luni de la ultima ţigară, cilii încep să funcţioneze normal din nou. Chiar dacă leziunile de pe plămâni nu se vindecă, evoluţia bolii este încetinită.

Specialiştii atrag atenţia că şi fumatul pasiv afectează plămânii, mărind riscul crizelor de emfizem în cazul pacienţilor care suferă deja de această boală. În cazul acestor pacienţi, riscul crizelor poate fi redus dacă se evită atât fumul de ţigară, cât şi vaporii de vopsea şi de parfum, mirosul de lumânări aprinse şi de beţişoare parfumate. Inclusiv mirosul puternic de mâncare gătită poate provoca tuse sau respiraţie greoaie.

În locuinţă trebuie menţinută o umiditate cuprinsă între 40 şi 50%, iar curăţarea periodică filtrelor aparatelor de aer condiţionat este esenţială pentru îndepărtarea agenţilor iritanţi din aerul respirat în interiorul casei.

Medicii recomandă, totodată, cât mai multă mişcare în aer liber, nepoluat. „Plimbările în zone de munte sau în climat marin ajută foarte mult la eliminarea substanţelor toxice din interiorul plămânilor. De asemenea, salinele au un efect benefic”, spune medicul Andreia Gavrilescu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila.

Citiţi şi

 

citeste totul despre: