Cum vor câţiva brăileni pasionaţi de sport să îi scoată pe copii şi adolescenţi din lumea virtuală în lumea reală. Aventuri montane la doi paşi de Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumeţiile montane se fac în Munţii Măcinului, la doi paşi de Brăila   FOTO Facebook
Drumeţiile montane se fac în Munţii Măcinului, la doi paşi de Brăila   FOTO Facebook

Un grup de pasionaţi de sport şi drumeţii din Brăila, format din foşti militari de elită, dar şi din alte categorii profesionale – profesori, ingineri, economişti, IT-işti - încearcă să convingă cât mai mulţi localnici să facă mişcare. Mai exact, aceştia vor să atragă cât mai mulţi brăileni, în special tineri, spre altceva decât internet, filme sau jocuri video.

În oraş, entuziaştii fac demersuri pentru amenajarea unor tiroliene sau panouri de căţărare, în Parcul Monument, în Grădina Mare sau alte zone de promenadă. În afara oraşului, cheamă lumea la drumeţii alpine, campare la cort, hamac, bivuac în stâncă, alpinism, căţărare – toate acestea la doi paşi de Brăila, în Munţii Măcinului. Tot acolo, mai exact în lacul Iacob Deal, de lângă comuna Turcoaia, intenţionează să organizeze o tabără de înot şi scufundări.

"Suntem o echipă de sportivi entuziaşti, îndrăgostiţi de drumeţiile în natură, ce au căpătat experienţă în organizarea de activităţi de recreere, montane şi urbane şi care încearcă să aducă ceva nou, inedit în peisajul activităţilor recreaţionale din spaţiul brăilean şi nu numai, pentru a ocupa constructiv şi plăcut timpul liber al tuturor celor ce simt nevoia de relaxare", aşa se prezintă, într-un material promoţional distribuit prin oraş, cei care au creat pe Facebook grupul "Alpinism, Drumeţii, Aventură".

Florin Lungu, fost scafandru militar, unul dintre iniţiatorii grupului, spune că nu doar activităţile sportive propriu-zise sunt prioritare ci şi educaţia pe care o primesc participanţii, în special cei tineri, cu personalitatea aflată încă în formare. "Ne adresăm tuturor categoriilor de vârstă, dar în special copiilor, cărora, în drumeţiile pe care le organizăm, încercăm să le insuflăm spiritul ecologic, acea conduită a turistului iubitor de natură. De aceea, nu ne sfiim să adunăm gunoaiele lăsate de alţii pe munte, încercând astfel să dăm un exemplu pentru toţi cei ce trec pe acolo", declară Florin Lungu.

avenbr3

În ultimele două săptămâni, grupul a organizat două activităţi montane, şi nu doar cu brăileni, semn că acest gen de iniţiative ajută şi la stimularea turismului local. „Am demarat deja proiectul nostru, care s-a materializat în două activităţi montane, una de drumeţie montană cu un grup de părinţi şi copii din Galaţi, şi încă o activitate de iniţiere în escaladă, cu un grup de elevi brăileni de la liceul Murgoci”, ne-a informat Florin Lungu.

Specialistul în căţărări, dar şi în tiroliană, este Mădălin Bălan, economist de profesie şi împătimit al adrenalinei. Acesta subliniază că, înainte de senzaţiile tari, se pune accentul, în primul rând, pe siguranţă.

"Toate echipamentele sunt omologate şi supradimensionate. Un piton de ancorare este proiectat să susţină o greutate de trei tone, iar noi folosim trei astfel de pitoni, ca să fim siguri că nu se întâmplă nimic rău", precizează Mădălin Bălan.

Pe lângă tiroliene şi căţărări, acesta lucrează acum la implementarea unui concept nou în România. Este vorba despre "jump swing", care în traducere brută ar însemna "leagăn uriaş". E ceva asemănător cu bungee jumping, doar că se foloseşte un alt tip de coardă, mai puţin elastică, ce pendulează pe structuri uriaşe, gen poduri sau turnuri. Mădălin spune că în prezent este în tratative cu proprietarii uriaşelor coşuri de fum ale fostului CET Brăila, pentru a pune în practică acolo această probă de curaj şi adrenalină.

Piedici de la autorităţi

Până să ajungă să sară de pe turnurile fostului CET, acesta încearcă să convingă autorităţile brăilene să îl lase să monteze o tiroliană într-un parc din oraş. Din păcate, până acum demersurile sale nu au avut succes. „Am depus de câteva săptămâni un dosar la Administraţia Târgurilor şi Pieţelor, cea care administrează şi Orăşelul Copiilor din Parcul Monument. Am vrea să montăm acolo o tiroliană pe care copiii să o folosească în mod absolut gratuit, însă constatăm că nu prea avem sprijinul conducerii acestei instituţii”, ne-a declarat Mădălin Bălan.

avenbr8

Deocamdată, singura activitate pe care o pot face cu copiii pe raza municipiului Brăila se rezumă la panoul de căţărare existent pe faleza Dunării. Acolo, părinţii îi pot duce pe cei mici pentru o repriză de căţărare, gratuită, ce se desfăşoară sub supravegherea căţărătorilor experimentaţi din cadrul grupului "Alpinism, Drumeţii, Aventură".

"Oricine este binevenit să meargă cu noi şi să facă activităţile propuse de grupul nostru. Nu putem spune că aceste ieşiri se vor face contracost. Nu percepem neapărat un tarif pentru serviciile oferite, ci doar le sugerăm celor cărora le punem la dispoziţie echipamentul nostru să contribuie cu ceva bani, ce vor fi folosiţi strict pentru înnoirea echipamentului sau pentru întreţinerea celui aflat în uz", ţin să precizeze membrii grupului.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite