Bombardaţi cu facturi, deşi nu au fost racordaţi la reţeaua de apă. Situaţia imposibilă în care se găseşte o familie din cartierul brăilean Chercea
0O familie care locuieşte pe o stradă din cartierul brăilean Chercea reclamă faptul că i se cere, de către compania locală de furnizare a apei, să achite facturi aferente unor servicii de care nu beneficiază.
Mai exact, Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” i-ar fi emis în ultimii ani facturi pentru apa consumată, în condiţiile în care familia respectivă nu este racordată la reţeaua de apă a municipiului, iar în zona unde locuieşte nu mai există cişmele publice.
Alexandrina Pîtea locuieşte pe Str. Tecuci, la imobilul de la nr. 46, împreună cu soţul său care este paralizat, imobilizat la pat. Aceasta spune că i s-au emis facturi pentru plata apei potabile încă din 2005, de când a semnat un contract cu CUP “Dunărea” pentru branşarea la reţeaua de apă şi canalizare.
"Au venit prin 2005, de la Aptercol, cum era pe vremea aia, să semnăm contract cu ei, ca să ne tragă canal în curte şi canalizare, noi având atunci doar canal stradal de la care luam apă. Nu ni s-a tras niciodată canal în curte, ce-i drept nici noi n-am fi avut bani să ne permitem o astfel de lucrare. La un timp după asta, odată cu asfaltarea străzii Tecuci, a fost desfiinţat canalul din faţa porţii noastre, de la care luam apă.
După aceea au fost tăiate toate canalele din zonă. Aşa că am ajuns să luăm apă de la vecini, cu bidoanele. În 2006, Aptercolul ne-a dat în judecată pentru că nu plătisem apa, au câştigat, însă am plătit în rate banii pe care ni i-au cerut. Soţul este paralizat şi sunt singura cu un venit lunar sigur, iar din bănuţii pe care-i câştig ce să plătesc mai întâi? Dar de achitat m-am achitat atunci la apă.
Problema a fost în 2014, când ne-am trezit din nou că ne dă în judecată. Numai că, între timp, canalele stradale au fost desfiinţate, noi nu am tras apă în curte şi nici canalizare. M-am înţeles cu vecinii şi luam apă de la ei. Aşa că n-am băgat în seamă facturile lor, ştiind că noi nu avem apă în curte şi nici pe stradă. Când ne-a venit înştiinţarea că ne dă în judecată m-am dus la companie să le spun care era situaţia. La câteva zile a venit la noi o echipă de acolo, s-a uitat, a verificat şi apoi au plecat. Am stat cu impresia că s-a rezolvat, numai că procesul lor a mers înainte şi în februarie anul trecut instanţa ne-a pus din nou la plată. Nu m-am dus la proces. Ce era să fac eu acolo? Ei aveau avocaţi, ce putere aveam eu?", povesteşte femeia, citată de cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei”.
Alexandrina Pîtea cară apă cu bidonul, de la vecini FOTO Obiectiv - Vocea Brăilei
Familia Pîtea a pierdut din nou procesul intentat de CUP “Dunărea”, instanţa obligând-o la plata a 1.400 lei, plus cheltuieli de judecată. În plus, în contabilitatea companiei mai figurează cu 3.100 lei, reprezentând facturi vechi, care s-au tot adunat şi au generat penalităţi.
"Am mers în audienţă la CUP Dunărea şi le-am spus că plătim ce-a stabilit instanţa, în rate, cum om putea, dar să ne tragă şi nouă apă la un canal în curte. Mi s-a spus că da, se poate, dar numai după ce plătesc întreaga datorie calculată de ei şi care era de peste 30 milioane de lei. În plus, când mi s-a mai spus şi că lucrarea ne costă alte 12 milioane de lei, m-a descurajat complet. Le-am reamintit din nou că nu am apă în curte, nici canalizare şi că nu mai sunt cişmele pe stradă sau în zona aceea de cartier. Au părut surprinşi când le-am spus, dar mi-au zis că verifică. Asta se întâmpla anul trecut, prin noiembrie. Nici acum n-am primit vreun răspuns", mai spune femeia.
CUP “Dunărea” susţine că familia respectivă a fost facturată la regim pauşal până în 2012, când au fost desfiinţate cişmelele stradale din zonă. Locatarii străzii Tecuci afirmă însă că cişmelele respective au fost desfiinţate încă din 2008, când a fost asfaltată strada, deci este posibil ca CUP “Dunărea” să fie emis facturile cu care s-a prezentat în instanţă fără a verifica temeinic situaţia din teren.
Citiţi şi