Bătaie de joc: rampă care nu duce nicăieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Esplanada Brăilei a fost reparată cu 1,4 milioane de lei, fonduri europene. Cu această ocazie s-a construit şi o rampă pentru persoanele cu handicap, care se opreşte după primul din cele cinci tronsoane de trepte.

Investiţia de 1,4 milioane de lei a presupus reabilitarea ansamblului de fântâni cinetice de lângă Palatul Administrativ al Brăilei, precum şi a platoului din jurul acestora şi a treptelor care coboară spre faleza Dunării. Această zonă de promenadă, denumită „esplanada“ de către brăileni, a fost construită la sfârşitul anilor ‘80, iar în 2012 a intrat în reabilitare.

Primăria a decis să construiască şi o rampă pentru persoane cu handicap, care până atunci nu existase pe esplanadă. Problema este că această rampă acoperă doar o mică parte din treptele ce trebuie parcurse de la platoul de lângă clădirea Palatului Administrativ, unde se află o fântână arteziană cinetică, până la faleza Dunării. După ce trec de primul tronson de trepte, persoanele cu probleme locomotorii dau peste alte patru astfel de tronsoane complet inabordabile cu un cărucior cu rotile.

Rampa nu are finalitate“

Brăileanca Alexandra Cristina Popa (29 de ani), ţintuită de mică în scaunul cu rotile, spune că rampa a fost construită doar „de ochii lumii“. „Rampa aceasta nu are finalitate. Noi, cei cu handicap locomotor, ne simţim, practic, excluşi din această zonă de promenadă a oraşului, pentru că treptele de aici sunt inaccesibile pentru noi“, spune Alexandra.

Funcţionarii Primăriei afirmă că, din punct de vedere tehnic, a fost imposibil să se construiască rampe până jos. „Scările sunt prea abrupte ca să se poată da o pantă corespunzătoare rampei. La unghiul actual, dacă s-ar fi continuat construcţia rampei, aceasta ar fi fost inutilizabilă de către persoanele aflate în cărucior cu rotile. Ar fi fost mai degrabă un tobogan decât o rampă pentru persoane cu handicap. Pentru o pantă corespunzătoare, ar fi trebuit modificat unghiul într-o asemenea măsură încât ajungeam cu treptele până la Dunăre“, a explicat Iuliana Neagu, directorul Direcţiei Programe Europene din cadrul Primăriei Brăila.

image

Nici pe lângă sediul Direcţiei de Finanţe nu se poate coborî până la faleză, aşa cum susţine Primăria Brăila

A doua variantă nu funcţionează

Reprezentanţii Primăriei afirmă că, totuşi, rampa respectivă are utilitate, deoarece, chiar dacă nu pot ajunge până jos prin acea zonă, persoanele cu handicap au posibilitatea să ocolească prin dreapta platoului, pe lângă sediul Direcţiei de Finanţe, unde găsesc rampe care coboară până la faleză. Pe teren, aceste informaţii nu se confirmă însă. Chiar dacă încearcă să coboare pe lângă sediul Direcţiei de Finanţe, cei aflaţi în cărucior cu rotile ajung, inevitabil, tot la câteva rânduri de trepte şi nicio rampă amenajată corespunzător. Reabilitarea întregului ansamblu de pe Esplanadă a fost executată de firma „Tancrad“ SRL Galaţi.

Aceasta nu este singura greşeală de proiectare ce iese în evidenţă după finalizarea unor proiecte de reabilitare făcute pe bani mulţi. De exemplu, despre bulevardul Dorobanţilor din Brăila s-a comentat mult asupra faptului că proiectanţii nu au gândit din start realizarea unor parcări „în spic“, prin decuparea trotuarelor, care ar fi putut spori considerabil spaţiul destinat autoturismelor.

Citiţi şi

FOTO Povestea tinerei juriste din Chişinău care face sport de performanţă, în scaunul cu rotile

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite