Ţepe prin telefon. Cum au fost "jefuite" de mii de euro două brăilence naive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghici cine era la capătul celălalt al convorbirii. FOTO: ADEVĂRUL
Ghici cine era la capătul celălalt al convorbirii. FOTO: ADEVĂRUL

Chiar de la începutul anului, infractorii au făcut pagube importante în buzunarul unor brăileni. O practică infracţională frecventă a devenit înşelăciunea prin telefon.

Noi cazuri de înşelăciune au intrat în atenţia poliţiştilor chiar din primele zile ale acestui an. De această dată, unul în care paguba este mare, respectiv 14.200 lei. O femeie a primit un telefon de la o persoană care s-a recomandat a fi propriul fiu. Acesta i-a explicat „mamei” faptul că a fost implicat într-un accident rutier, solicitând să-i trimită de urgenţă suma de 5.000 de lei, pentru a despăgubi victima. Femeia s-a dus imediat la sucursala unei bănci şi, fără să clipească, a trimis banii. „Fiul”, sesizând disponibilitatea „mamei” a mai solicitat 2.000 de euro, pentru stingerea conflictului cu presupusa victimă a accidentului rutier. Iar aceasta din nou a executat operaţiunea de transfer bancar şi a trimis banii. Şi ar mai fi trimis încă 4.500 de lei, pe care „fiul” a continuat sa-i ceară cu neruşinare. Doar că şi-a sunat adevăratul fiu, care locuieşte în Bucureşti şi care nici măcar nu are permis de conducere, fapt cunoscut foarte bine de femeie.

Foarte multe dintre infracţiuni sunt uşor de comis, infractorii profitând din plin de naivitatea victimelor.

"Au existat declaraţii ale unor recidivişti care au afirmat că nu ar fi intenţionat să săvârşească o infracţiune, dar dacă tot s-a ivit ocazia, de ce nu? Chiar dacă aceştia  ştiu exact ce riscă, însă în acele momente impulsul este de nestăvilit", se arată într-o notă de presă a Poliţiei brăilene.

Nici măcar nu este nevoie de multă şcoală pentru a înşela, ci doar de anumite abilităţi. Unii oameni sunt mai cerebrali, însă alţii sunt preponderent emoţionali şi acest lucru este speculat de infractori. Aceştia le induce victimelor o stare de panică şi astfel reuşesc să le manipuleze cu uşurinţă.

„Avem o oferă specială pentru dumneavoastră” este un enunţ foarte des auzit pe stradă sau când deschidem uşa de la intrare şi care ar trebui să aibă drept replică promptă „Mulţumesc, nu mă interesează!”. Doar că foarte mulţi, în goana după chilipiruri, nu se gândesc la faptul că nicio persoană fizică nu are ce oferte speciale să ne prezinte, deoarece acestea sunt practicate în magazinele consacrate.

De curând, a intrat în atenţia Poliţiei situaţia unei bătrâne din municipiul Brăila, care sub pretextul că îi sunt oferite produse minune de curăţenie, a fost păgubită de 1.000 la plecarea vânzătoarelor ambulante din locuinţa sa. 

 Poliţiştii atrag insistent atenţia brăilenilor cu privire la aceste tipuri de infracţiuni şi la amploarea pe care au luat-o în ultima perioadă şi oferă cetăţenilor următoarele recomandări:

Dacă vi se solicită la telefon să trimiteţi bani:

*  verificaţi orice informaţie prin care vi se cere să trimiteţi bani, prin terţi, unor rude despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă!

*  nu trimiteţi bani celor care vă solicită acest lucru prin telefon! Trebuie să ştiţi că în caz de accident nu este nevoie de bani, ci de îngrijiri medicale de urgenţă care sunt gratuite. Verificaţi dacă informaţia este adevărată!

* sunaţi pe numărul de telefon pe care comunicaţi de obicei cu presupusa victimă sau chiar mergeţi la locul presupusului accident!

* nu daţi curs cererii apelantului de a trimite bani sau coduri de reîncărcare!

Dacă sunteţi anunţaţi că aţi câştigat un premiu neaşteptat:

* manifestaţi prudenţă atunci când vi se aduce la cunoştinţă că aţi câştigat un premiu la un concurs la care nu aţi participat vreodată! Simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului. Dacă nu v-aţi înscris la un concurs nu puteţi fi câştigător.

* nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii! plata impozitelor sau a altor taxe se realizează abia ulterior;

* ca să vă convingeţi că nu este o înşelătorie, sunaţi la operatorul de telefonie sau societatea/instituţia care a organizat presupusul concurs!

Dacă persoane necunoscute vă prezintă oferte „speciale” la diferite produse:

* legitimaţi orice persoană care pretinde că reprezintă o anumită instituţie şi, dacă aveţi dubii, refuzaţi colaborarea până clarificaţi dacă persoanele în cauză au fost trimise sau nu de instituţia în cauză!

* nu invitaţi comercianţi ambulanţi în casă!

* fiţi vigilenţi în situaţia când diverse persoane încearcă să vă convingă să achiziţionaţi produsele pe care le comercializează, sub pretextul că au fost trimise la dumneavoastră de rude sau cunoscuţi!

* fiţi foarte atenţi la ofertele pe care vi le fac vânzătorii ambulanţi, pentru că de multe ori, în spatele acestor tentaţii, se poate ascunde o încercare de înşelăciune.

"Încercaţi să reţineţi amănunte legate de aspectul fizic, semne particulare care pot fi utile în cazul în care aţi fost victima unei înşelăciuni şi sunaţi cât mai repede posibil la numărul unic de urgenţă 112 pentru a semnala situaţia!", se arată într-o notă de presă a Poliţiei brăilene.
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite