Încălzirea globală schimbă comportamentul Dunării. La Brăila, fluviul a ieşit din matcă de şase ori în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotele Dunării încep să iasă tot mai des din tipare, fluviul atingând, la Brăila, un nivel neobişnuit pentru perioada anului în care ne aflăm. Specialiştii observă că, în ultimii ani, Dunărea vine cu debite crescute la intervale tot mai scurte de timp. Fenomenul este pus pe seama incalzirii globale, care determină o tropicalizare a bazinului hidrografic al Dunării.

Astăzi, marţi, 3 februarie, la mira Brăila s-a înregistrat o cotă de 516 centimetri, iar apa a ajuns până la baza digului pe toate sectoarele de apărare de pe raza judeţului. Sunt chiar şi zone intreate în faza a II-a de apărare, cu apa urcată până la o treime din înălţimea taluzului digului, la Filipoiu şi Lunguleţu, în Insula Mare a Brăilei.


"O asemenea creştere de nivel pe Dunăre este un fenomen atipic pentru perioada în care ne aflăm. Situaţia este determinată de precipitaţiile abundente. Starea digurilor este bună şi nu ne aşteptăm la probleme deosebite", spune Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila.
 

La rândul său, Radu Moisei, directorul Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, afirmă că, în ultimul an, în lunca inundabilă a Dunăre s-au consemnat nu mai puţin de şase maxime de nivel. „În 30 de ani de carieră n-am mai întâlnit un asemenea fenomen. Pe fondul modificărilor climatice se constată o tropicalizare a bazinului hidrografic al Dunării”, spune Moisei.

Pe raza judeţului Brăila, nivelul mare al Dunării provoacă o ridicare a pânzei freatice care, pe fondul precipitaţiilor abundente din ultimele zile, a început să determine apariţia băltirilor. Deja, sunt inundate 600 hectare în zona localităţii Comăneasca şi 300 ha în extravilanul comunei Movila Miresii.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă întrunit marţi la Prefectura Brăila a aprobat o hotărâre privind punerea în funcţiune a 17 staţii de desecare, pentru protejarea gospodăriilor şi terenurilor arabile aferente localităţilor Movila Miresii, Gropeni, Stăncuţa, Dudeşti, Vădeni, Victoria, dar şi a cartierului Lacu Dulce, din municipiul Brăila.
 

Dunărea creşte anormal de mult, pentru perioada în care ne aflăm

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite