„Zeul măcelului“ un spectacol de top despre natura umană, cu umor şi profunzime dincolo de aparenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Zeul Măcelului” în regia lui Erwin Şimşenshon este un spectacol de top din gama umorului cu accente sociale şi reflecţii picante pe marginea familiei contemporane. Angoasele şi frustrările personajelor ascunse sub pojghiţa bunului simţ ies la iveală şi oferă spectactorilor atât teme de gândire dar şi posibilitatea de a se amuza copios, un ”must-see” al iubitorilor de teatru.

„Zeul măcelului” sau ”Le Dieu du Carnage” în varianta originală este una dintre cele mai de succes creaţii ale scriitoarei franceze Yasmine Reza. Acest text deosebit de orfentat mai ales prin temele cotidiene abordate, a fost pus în scenă şi de talentatul regizor Erwin Şimşenshon cu o distribuţie de top a Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoşani. Premiera a avut loc ieri seară iar astăzi se joacă cel de-al doilea spectacol. 

Prima impresie este accea că ”Zeul Măcelului” la Teatrul din Botoşani, în regia lui Erwin Şimşenshon este un ”must-see”, probabil una dintre cele mai bune puneri în scenă, din România a acestui text contemporan apreciat în toată lumea. Un spectacol care tratează cu un umor sănătos angoasa, frustrarea, ipocrizia, prezente în relaţiile inter-urmane contemporane,bine camuflate sub o pojghiţă de bun-simţ.

O poveste cu mult umor dar şi numeroase teme de gândire

”Zeul Măcelului” prezintă o întâmplare obişnuită a zilelor noastre. Doi copii, Ferdinand şi Bruno se ceartă dintr-un motiv cât se poate de copilăresc. Bruno nu vrea să-l primească în gaşcă pe Ferdinand. Drept răzbunare, Ferdinand îl loveşte pe Bruno cu un băţ. Bruno rămâne fără doi dinţi, iar părinţii întră în scenă. Mai precis, părinţii celor doi copii se întâlnesc, acasă la familia lui Bruno, pentru a rezolva situaţia, pe cale ambiabilă. Este un scenariu pe care cu siguranţă toate familiile din România îl cunosc şi chiar i-au fost protagonişti. 

Efectiv o felie de realitate pură, care dezvăluie însă angoase, frustrări, diferenţe sociale şi moduri de abordare a vieţii cotidiene. Familia lui Ferdinand, burghez-elitistă, centrată pe carieră versus familia lui Bruno, mic-burgheză cu porniri intelectuale, axată mai mult pe viaţa de familie şi educaţia copiilor. Umorul explodează prin fisurile apărute în pojghiţa bunului simţ, o mască a tuturor problemelor interioare. Probleme mărunte dar ascuţite ale cotidianului apar pe scenă şi sunt tratate cu umor dar şi profunzime. Cum era de aşteptat, ”Zeul măcelului” pune stăpânire pe discuţia iniţial dominată de formalism, bun-simţ bine ambalat şi o aparentă bună-voinţă. 

Simbolistica abundă, iar sub aparenţa civilizaţiei occidentale se ascunde uneori rasismul şi prejudecăţile vechi de secole. Un spectacol la care cu siguranţă nimeni nu poate să rămână indiferent. Din dinstribuţie fac parte actori de top ai Teatrului ”Mihai Eminescu” precum Ioan Creţescu, Dana Bucătaru, Gina Pătraşcu Zamfirache şi Vali Popa. Regia artistică este semnată de Erwin Şimşenshon. Spectacolul va fi jucat în această seară la Casa Tineretului din Botoşani, de la ora 19.00. Biletele se găsesc la Casa Tineretului începând cu ora 16.00.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Motanul Încălţat îi aşteaptă pe cei mici la Teatrul Gulliver. Măştile şi păpuşile sunt completate de proiecţii digitale

Spectacol-labirint în centrul vechi al Constanţei. Acţiunea este bazată pe poveştile de viaţă înscrise pe epitafurile vechilor locuitori ai Tomisului

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite