Semnificaţia stemei judeţului Botoşani: de la coasa ţăranilor de pe ogoare, până la racul iazurilor şi durerea pierderii ţinutului Herţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stema Botosaniului a fost gândită şi realizată după bogaţiile şi personalităţile reprezentative ale judeţului. Încastrată într-un scut francez antic, stema Botoşaniului spune povestea de aproape 40.000 de ani a meleagurilor din nordul Moldovei.

Stema judeţului Botoşani a fost elaborată şi aprobată în forma actuală în anul 2007. Practic, încastrată într-un scut francez antic, stema conţine principalele simboluri ale judeţului. 

Este vorba de o coasă, un rac roşu, marginile negre zimţate şi în mijlocul câmpului în partea de jos trei luceferi argintii. Stema judeţului este formată dintr-un scut francez antic despicat cu insiţiune. 

„Primul câmp este pe fond roşu şi  cuprinde o coasă cu lama în sus şi bară de aur, reprezentând vechea stemă a judeţului Botoşani. Al doilea câmp are un rac roşu, ce reprezintă vechea stemă a fostului judeţ Dorohoi cu smalţurile inversate şi o bandă neagră dinţată. A treia parte a stemei este insiţiunea, care va fi colorată în azur va avea trei luceferi din argint", preciza în 2007, consilierul judeţean Gheorghe Grigoraş, însărcinat în aceea perioadă cu elaborarea stemei. Descrierea stemei judeţului Botoşani a fost realizată de preşedintele comisiei de heraldică Cătălin Hriban. 

Coasa, racul, luceferii şi Herţa

Simbolurile de pe stema Botoşaniului semnifică, în ordine, principalele ocupaţii ale locuitorilor, dar şi bogăţiile regiunii. Astfel coasa înseamnă ocupaţia de bază a locuitorilor judeţului, încă de acum 6000 de ani, dar şi principala bogăţie a judeţului: agricultura.

image

Stema judeţului Botosani

Racul roşu, fosta stemă a judeţului Dorohoi, contopit cu Botoşaniul semnifică importanta suprafaţă de luciu de apă cu care se mândreşte judeţul, aproximativ 6.000 de hectare. Marginea neagră zimţată reprezintă durerea pierderii ţinutului Herţa, iar cei trei luceferi, marile personalităţi care s-au născut la Botoşani, Eminescu, Enescu şi Iorga. 

Stema a fost întocmită după metodologia aprobată şi întocmită de  Comisia Generală de Heraldică, Genealogie şi Geografie a Academiei Române. Propriu-zis macheta originală a fost realizată manual de către specialistul în heraldică Cătălin Hriban.

Au dispărut ţăranii şi industria

Pe stema comunistă a Botoşaniului se afla în locul racului, viora lui Enescu, sintetizată după 1990 într-un luceafăr. Totodată în plus apărea ţăranul de la 1907, comemorând ridicarea pălmaşilor la luptă dar şi simbolurile industriale. În perioada comunistă judeţul Botoşani a fost un important centru al industriei zahărului, confecţiilor şi sticlei. Odată cu prăbuşirea industriei după 1990, a dispărut de pe stemă şi fabrica.

 Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Simbolurile Constanţei: corabia, peştele şi monumentul de la Adamclisi. Cum arăta stema comunistă

Capra neagră, simbol perpetuu al judeţului Neamţ. Mănăstirile şi barajul Bicaz au dispărut în timp de pe stemă

Relaţiile bune ale judeţului Bistriţa-Năsăud cu Moldova apar până şi pe stemă. Ce ascund simbolurile acesteia

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite